De voorstelling toont de baai van Nagasaki met daarin de Nederlandse handelspost op het eilandje Deshima in 1836. (Foto: Museum Volkenkunde).

Kamerscherm Japanse schilder Keiga tijdelijk naar Kröller-Müller Museum

Het kamerscherm Uitzicht op Deshima in de baai van Nagasaki van de Japanse schilder Kawahara dat begin juli werd aangekocht door het Nationaal Museum van Wereldculturen, krijgt tijdelijk een ereplekje in het Kröller-Müller Museum in Otterlo. De ontdekking van het werk kreeg in zowel Nederland als Japan veel aandacht en is de grootste aankoop van het Nationaal Museum van Wereldculturen in de laatste jaren.

De Vereniging Rembrandt, die aan de aankoop heeft bijgedragen, neemt het kamerscherm op in de jubileumtentoonstelling ‘Als kunst je lief is’ in het Kröller-Müller Museum. De tentoonstelling opent op 30 september en presenteert tot en met 3 februari 2019 samen met het kamerscherm tachtig belangrijke aankopen die met steun van de leden van de Vereniging Rembrandt zijn gedaan voor Nederlandse musea in de afgelopen tien jaar.

Het kamerscherm van de Japanse schilder Kawahara Keiga is ontdekt na honderd jaar in privébezit te zijn geweest. Voor Nationaal Museum van Wereldculturen is het een sleutelstuk binnen de Japan-collectie en specifiek binnen de Keiga-collectie, die met ruim vijfhonderd objecten de grootste ter wereld is. Keiga wordt vanwege de nauwkeurige detaillering in zijn werk ook wel ‘fotograaf zonder camera’ genoemd.

De aankoop werd gedaan met steun van Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Themafonds Niet-Westerse Kunst en het Themafonds Toegepaste kunst en Design, het Mondriaan Fonds, het VSBfonds, de BankGiro Loterij en de Vrienden van Museum Volkenkunde. Na de tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum wordt het kamerscherm volledig gerestaureerd en krijgt het topstuk een centrale plaats in Museum Volkenkunde.

Advertentie

Cultuur Leiden keiga


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×