Kamerscherm 'Uitzicht op Deshima in de baai van Nagasaki' (Foto: Museum van Volkenkunde).

Volkenkunde haalt 33.000 euro op voor restauratie Japans kamerscherm

Het is Museum Volkenkunde gelukt om in een periode van zes weken met een crowdfundingscampagne via het platform Voordekunst voldoende financiën binnen te halen voor de restauratie van een 180 jaar oud Japans kamerscherm van kunstenaar Kawahara Keiga. Er werd 33.000 euro opgehaald voor de restauratie van het Japanse topstuk.

Het ‘acht-slags’ kamerscherm is vorig jaar door Museum Volkenkunde aangekocht nadat het ongeveer honderd jaar in privébezit is geweest. Het kamerscherm met de titel ‘Uitzicht op Deshima in de baai van Nagasaki’ is rond 1836 gemaakt.

Eeuwenlang was Deshima de enige Europese handelspost in Japan. Behalve de Nederlanders hadden alleen Chinese handelaren directe toegang tot Japan. De grote historische betekenis van dit kamerscherm en de plaats die het werk inneemt in de collectie maken het één van de meest waardevolle objecten van het museum.

Restauratie
In de ruim 180 jaar dat het scherm bestaat, heeft het niet het onderhoud gehad dat voor dit type Japanse objecten nodig is. Voor de restauratie van het kamerscherm is specifieke expertise nodig, een specialist uit Kyoto zal het team in Nederland assisteren bij cruciale stappen in het restauratieproces. Na restauratie, vermoedelijk in 2021, zal het kamerscherm in de vaste opstelling van Museum Volkenkunde worden opgenomen.

Cultuur Leiden keiga


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×