(Archieffoto: Teun de Reede).

NFL komt American Football talenten scouten in Leiden

De Pro Football Hall of Fame Academy komt naar Leiden om talenten te scouten voor de NFL, de grootste American Football organisatie ter wereld. Oud coaches en spelers van de NFL organiseren het talentenkamp van 19 tot 21 oktober bij Lightning Leiden. Deze professionals zoeken talent over de hele wereld om spelers voor de Amerikaanse competitie te scouten. Het is voor het eerst dat de Acadamy neerstrijkt in Nederland.

Het kamp biedt talenten tussen de 14 en 20 jaar de kans zich in de kijker te spelen. Jonge spelers uit heel Europa maar ook uit Amerika proberen een plekje in de Academy te bemachtigen. Er kunnen ongeveer 250 spelers deelnemen. Zij worden aan de hand van een video met highlights door de organisatie geselecteerd. De deelnemers krijgen vervolgens twee en een halve dag training en theorie voorgeschoteld. De allerbesten krijgen een uitnodiging om af te reizen naar Amerika.

Wereldwijd op de kaart
Voorzitter Jan Beij van Lightning Leiden is ontzettend trots dat Pro Football Hall of Fame Academy naar zijn vereniging komt. “Ik vind dit echt geweldig. Als vereniging wordt je zo Europees en zelfs wereldwijd op de kaart gezet. De coaches die komen zijn grootheden binnen het American Football. Het is alsof Johan Cruijff een voetbaltraining zou komen geven. Voor de jeugd is het ook geweldig om onder deze mensen te mogen trainen. Dit is echt een heel groot ding voor American Football, heel bijzonder.”

Volgens Beij is de komst van de Acadamy ook voor Leiden als stad goed. “Leiden zet zichzelf hiermee internationaal ook weer op de kaart als sportstad. Daarnaast komen al die spelers en begeleiders naar Leiden en die moeten ook allemaal ergens verblijven en eten en drinken. We zijn met de gemeente al in overleg hoe we alles zo goed mogelijk kunnen neerzetten. Als we het goed doen, wordt het misschien wel een jaarlijks terugkerend evenement.”

Directeur Mark Bright van Hall of Fame Europe is zelf speler en recruiter bij Lightning Leiden en het was zijn idee om het kamp naar Leiden te halen. Dat vonden zowel Lightning Leiden als de Pro Football Hall of Fame Academy een goed idee. “De komst van de Acadamy kun je vergelijken met de komst van Manchester United of Real Madrid naar Nederland om te trainen en onze topvoetballers te scouten. Deze American Football Academy is koploper als het gaat om het ontwikkelen van jonge American Football spelers.“

De coaches
Onder de coaches zijn Hall of Famer Rod Woodson, voormalig Oakland Raiders ‘Defensive Coordinator’ Chuck Bresnahan, voormalig Houston Texans assistent-coach Chick Harris en  Dallas Cowboys running back coach Robert Ford.

Leidse spelers
Inmiddels is al één Lightning Leiden speler toegelaten tot de Academy. Dat is zoon Jordan Beij. Ook Oliver Raven, inmiddels Engels international maar ooit jeugdspeler van Lightning Leiden, doet mee. De komende tijd zullen nog een aantal Leidse spelers zich inschrijven.

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×