(Afbeelding: Universiteit Leiden).

Leiden in teken van ruimtevaart

Op zondag 19 augustus staat Leiden in het teken van ruimtevaart. Op de Leidse instrumentmakers School, bij Rijksmuseum Boerhaave en in de Oude Sterrewacht zullen unieke demonstraties, workshops en lezingen plaatsvinden. De dag is onderdeel van de ‘Sizzling Summer of Space‘.

In de Oude Sterrewacht vertellen wetenschappers van de Universiteit Leiden verhalen over hun wetenschappelijke werk met ruimtetelescopen en hoor je waarom Marco Langbroek op het internet gevolgd wordt door Noord Korea. Daan Roosegaarde spreekt over de invloed van wetenschap en techniek op zijn projecten. In het planetarium maakt de toeschouwer een reis door het heelal. Voor de kinderen zijn er spelletjes en activiteiten.

De wet op de maan
Op de Leidse instrumentmakers School demonstreert Jerre Sweers de eerste Nederlandse maanrover, die wordt in 2019 gelanceerd, en vertelt hij hoe dit project tot stand is gekomen. Tanja Masson van de Universiteit Leiden legt uit welke wetten er op de maan gelden voor toekomstige ruimtetoeristen. Arike Gill van Naturalis vertelt over de meteorieten uit de collectie van Naturalis, waarvan verschillende die dag ook daadwerkelijk te zien zijn. Daarnaast zal er een live demonstratie zijn, van het waarnemen van meteoren met eenvoudige radiotechniek. Dick Harms geeft daarbij uitleg.

Kun je eten zonder zwaartekracht
In Rijksmuseum Boerhaave zijn echte maanstenen te zien en vertelt Bart Grob het verhaal van de echte en de valse Nederlandse maanstenen. Daniël ten Bloemendaal van Airbus legt uit wat er allemaal nodig is om een instrument in de ruimte goed te laten werken. Kinderen krijgen in de workshop Ruimtetuin antwoord op allerhande vragen, zoals: Kun je eten zonder zwaartekracht? Waarom moet een raket zo groot zijn? Wat heb je aan een satelliet? Wat is er zo gevaarlijk aan een vacuüm?

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×