Barry Badpak hoofdprijs in glasinzamelactie voor studenten

Niet helemaal toevallig begint tijdens de EL CID Week een ludieke actie om studenten erop te wijzen dat glas in de glasbak hoort. Nedvang, de landelijke organisatie die hergebruik van verpakkingen stimuleert, heeft Leiden uitgekozen voor een studentenactie. Als de campagne in Leiden slaagt, volgen acties in andere steden.

Videowedstrijd
Voor extra aandacht bij de studenten is de samenwerking gezocht met de studentikoze band Barry Badpak. “Want Barry Badpak rijmt op glasbak”, zo vinden de mateloos populaire artiesten die bovendien de hoofdprijs vormen van de videowedstrijd die aan de actie is verbonden. Met de slogan moeten studenten aangespoord worden om hun lege flessen en potten in de glasbak te gooien en niet bij het gewone restafval.

Leidse studenten hebben geholpen de campagne typisch Leids te maken. Zij adviseerden het populaire trio ‘Barry Badpak’ in te zetten als hét gezicht voor de glasbak-promotie. De ‘Barry’s’ hebben hiermee ingestemd en studentenhuizen die meedoen aan de actie kunnen een exclusief optreden van Barry Badpak in een Leids café winnen. Meedoen is eenvoudig. Maak een video over lege flessen in een studentenhuis en hoe die, wel of niet, hun weg vinden naar de glasbak. De eerste tien inzenders krijgen sowieso een tweedehands winkelwagentje met de naam en adres van hun studentenhuis erop.

Glas in ’t bakkie
George van der Hansz van Nedvang: “Op dit moment wordt 84 procent van het lege glas ingeleverd via de glasbakken, maar we halen nog niet de landelijke doelstelling van 90 procent. Samen met grotere steden, waar de glasinzameling achterblijft, gaan we de uitdaging aan. Met name studenten kunnen nog wel een zetje in de rug gebruiken om méér glas naar de glasbak te brengen. Daarom zeggen we met deze actie, aan het begin van het studiejaar: ‘Glas hoort in ’t bakkie!’.”

800 inwoners per glasbak
De gemeente Leiden ondersteunt de inspanningen van Nedvang onder meer door te investeren in de kwaliteit van het netwerk van glasbakken in de stad. Leiden scoort met één glasbak per 800 inwoners beter dan de landelijke richtlijn van één glasbak per 1.000 inwoners.

In een recent uitgevoerde enquête van studentenhuisvester DUWO geven Leidse studenten aan dat ze regelmatig een volle glasbak in hun buurt aantreffen. Een probleem in huizen zelf is vaak dat studenten onderling geen goede afspraken maken over het inleveren van recyclebaar afval, zoals glas. Glazen flessen en potten zijn voor honderd procent opnieuw te gebruiken, maar onder studenten is dit nog te weinig bekend.

Alle info staat op www.GaGoed.nl/glasbak en op Facebook.com/LeidengaatGoed.

 

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×