Betovertuin Leiden-Noord voorbeeld voor andere wijken

Over een week wordt bewonerstuin ‘De Betovertuin’ in Leiden-Noord officieel geopend. De tuin is met behulp van subsidies helemaal ontworpen en aangelegd door de tuingroep van de bewoners van wooncomplex Het Noorderlicht aan de Albertine Agnesstraat te Leiden-Noord. In het seniorencomplex wonen 55-plussers waarvan een deel (chronisch) ziek is of een beperking of handicap heeft. De tuingroep ging van start met drie bewoners en is inmiddels uitgegroeid tot vijftien deelnemers waarvan een deel zelfs hoogbejaard is.

Doel van de tuin is het creëren van een duurzame ontmoetingsplek in de buurt waar de bewoners en omwonenden elkaar kunnen leren kennen en waar nieuwe vriendschappen ontstaan. “Daardoor moet eenzaamheid onder de bewoners afnemen en kunnen de bewoners elkaar helpen”, zegt initiatiefnemer Yvonne Ottenhof. “En misschien komen sluimerende talenten weer tot leven.” Ottenhof hoopt dat het initiatief navolging in andere wijken en steden krijg: “Want een zeer belangrijk aspect van dit initiatief is verbinding.” Met die navolging zou het zomaar goed kunnen komen. De gemeente is zo enthousiast dat De Betovertuin inmiddels is uitgeroepen tot voorbeeldtuin voor andere Leidse wijken.

De Betovertuin is bij-, vlinder- en vogelvriendelijke fruit- en kruidenpluktuin. Er zijn bakken met kruiden op werk en plukhoogte gemaakt voor mensen in rolstoelen en met rollators. Ook (demente) cliënten van het nabijgelegen verpleeghuis Overrhijn kunnen er terecht en ook de kinderen van kinderdagverblijf De Tovertuin zijn welkom en kunnen actief meedoen.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×