Ernstige verkeersoverlast door werkzaamheden aan Zijlbrug

13

De provincie Zuid-Holland voert groot onderhoud uit aan de Zijlbrug en de Spanjaardsbrug tussen Leiden en Leiderdorp. De werkzaamheden aan de Zijlbrug zijn op 16 juli gestart en gaan deze week voor ernstige verkeershinder zorgen.

Woensdagavond wordt de brug om 20.00 uur helemaal afgesloten voor verkeer. Er wordt dan tot 5.00 uur ’s morgens gewerkt. Op donderdag 16 augustus wordt overdag de noordzijde van de Zijlbrug voorzien van nieuw asfalt. Om dit veilig uit te kunnen voeren, zal tussen 10.00 uur en 14.00 uur slechts één rijstrook voor beide richtingen beschikbaar zijn.

Ook volgende week gaat de brug nog een avond en nacht dicht. Dinsdagavond 21 augustus om 20.00 uur moet het verkeer omrijden. Ook nu gaat de weg om 5.00 uur in de ochtend weer open.

(Impressie van de nieuwe situatie. Afbeelding: Gemeente Leiden).

In overleg met gemeenten Leiden en Leiderdorp wordt de wegindeling aangepast en het noordelijke fietspad wordt naar de zuidkant (de LOI-kant) verplaatst ter voorbereiding op de aanleg van de Leidse Ring Noord. Onder de Engelendaal wordt een fietstunnel aangelegd, waardoor er een doorgaande fietsroute ontstaat tussen Leiden en Kaag en Braassem.

Het fietspad aan de andere kant vervalt om plaats te maken voor een geluidswal die tussen de nieuwe weg en de zogeheten boogwoningen wordt aangelegd.

Delen
Leiden Culinair

13 reacties

 1. Waar blijven al die fietsers, die over dat pad heen gingen?
  Die kun je niet laten vervallen.

 2. Nou “zijlbrug” kom je van een andere planeet of zo ?
  Fietsers gaan straks gewoon over de stoep.
  Alles kan je laten vervallen . Dat zie je toch .

 3. vergeten fietser op

  DUHH.., de stoep bij Huisman bedoel je? De andere stoep wordt autoweg. Als je planeet geland is goed kijken naar de tekening.

 4. vergeten fietser op

  Het drukste pad is het noordelijke pad, Merenwijkzijde. Dat zal verdwijnen.Tijdens spitsuur geteld: 260 op noord en 140 op zuid in een kwartiertje, dus met 1 fietspad 400 in een kwartier. De meeste fietsers richting Leiden. Dus op die stoep van 2 meter, naast een ‘groene’ geluidswal, naast voetgangers 260 fietsers in een kwartier heen en weer? Veilig pad pfff.

 5. Ada de Jong

  Bij de LOI wordt een torenflat gebouwd, waardoor scholieren en anderen helemaal niet meer tegen de brug op kunnen fietsen door de harde tegenwind! Is hier over nagedacht?!

  • Ada de Jong

   Vanaf de Gamma Gooimeerlaan kan ik nog met moeite tegen de harde wind in fietsen sinds die hoge flats op de Willem de Zwijgerlaan gebouwd zijn. Net als bij Schuttersveld. 🙁

 6. Een zeer stompzinnig besluit van zowel de gemeente Leiden en Leiderdorp als van de provincie. Juist het drukste fietspad aan de noordzijde hebben die zogenaamde “deskundigen” geschrapt. Honderden scholieren moeten nu ‘s morgens en ‘s middags de Willem de Zwijgerlaan oversteken bij Huisman. Waar moeten zij zich allemaal opstellen? Dit wordt één grote puinhoop waar zeer veel ongelukken gaan gebeuren! En dit allemaal door de achterlijke beslissing van de bovengenoemde instanties!

 7. vergeten fietser op

  Vergeet de werkende Leidenaars, Leiderdorpers en regiogenoten niet, op fiets/snorfietts/schootmobiel naar en van het CS, Universiteit, LUMC, Alrijne Leiden/L’dorp en andere werkplekken. En de voetballers, hockeyers en andere sporters. Heen en weer, heen en weer.

 8. Onbegrijpelijk, dom, onnodig en slinks genomen besluit. En respectloos t.o.v 14.000 Merenwijkers en andere gedupeerden.
  Alleen ben ik bang dat het kwaad al is geschied. Het plan nu aanpassen, terwijl er al weken gewerkt wordt aan de fundamenten van de rijstroken, gaat heel veel geld en maanden vertraging kosten. Daar zullen de besluitvormers zich niet aan willen branden. Alleen sterke protesten en acties (blokkades?) zouden mogelijk een effect kunnen hebben. Misschien kan sleutelstad.nl aangeven wie en welke politieke partijen voor dit besluit gestemd hebben zodat Merenwijkers en andere gedupeerden daarmee rekening kunnen houden bij de volgende verkiezingen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline