(Foto's: Emile van Aelst).

Anticonceptiecamper doet Leiden aan

Tijdens de introductiedagen voor studenten trekken Rutgers en GGD/Sense met een heuse ‘Anticonceptiecamper’ langs een aantal studentensteden. Vandaag was in Leiden de aftrap bij de Hogeschool Leiden aan de Zernikedreef. De komende weken staat de camper achtereenvolgens in Maastricht, Tilburg, Amsterdam en Enschede. Op 30 augustus wordt de tour in Den Haag afgesloten.

Doel van de voorlichtingstour is studenten goed informeren over seks om zo een ongewenste zwangerschap of soa te voorkomen. Dat blijkt namelijk nog geen vanzelfsprekendheid onder jongeren. Hoogopgeleide jongeren gebruiken vaker anticonceptie dan lager opgeleiden, maar zijn ook seksueel actiever en lopen daardoor toch meer risico.

Veel onbeschermde seks
Eén op de vijf jongeren gebruikte niet altijd anticonceptie of een betrouwbare methode met de laatste sekspartner, zo blijkt uit het onderzoek Seks onder je 25e van Rutgers en Soa Aids Nederland in 2017. Onder hoogopgeleiden gebruikte 1 : 10 jongens en 1 : 20 meisjes niets tijdens seks met laatste partner. Bij losse seksuele contacten gebruikte 1 : 4 jongens en 1 : 10 meisjes niets om een zwangerschap en of soa te voorkomen.

Van de duizend jongvolwassen vrouwen hebben er 24 een ongeplande zwangerschap meegemaakt. Dat geldt voor 16 van de duizend jongvolwassen mannen. Bij ongeplande zwangerschap bleek 42% van de jongvolwassen mannen en 32% van de jongvolwassen vrouwen geen anticonceptie te gebruiken, en bij een derde ging er iets mis, bijvoorbeeld een gescheurd condoom of de pil vergeten.

Studenten seksueel actiever
De studententijd is voor veel jongeren een tijd van nieuwe mensen leren kennen en jezelf ontdekken. Seksuele contacten en nieuwe relaties maken daar veelal onderdeel van uit. Hoogopgeleide jongeren hebben meer sekspartners en gebruiken vaker een datingapp voor afspraakjes en seks. Vergeleken met laagopgeleide jongeren hebben ze bovendien vaker seks onder invloed van alcohol. Dan is het risico groter dat ze geen condoom gebruiken of door overmatig drankgebruik moeten braken, waardoor de pil niet goed meer werkt. Voorlichting en goed voorbereid zijn is dus belangrijk bij aanvang van het studentenleven. Niet alleen meiden zijn verantwoordelijk voor het voorkomen van zwangerschap, het gaat jongens net zo goed aan.

Anticonceptietour
Om zoveel mogelijk studenten te bereiken, rijdt tijdens de introductieweken een speciale Anticonceptiecamper door studentensteden. Jongeren en andere geïnteresseerden kunnen een kijkje komen nemen in de camper. Daar zie je hoe anticonceptie zich door de eeuwen heen ontwikkelde: van oude Egyptische gebruiken, zoals een mengsel van honing en acacia-stekels, tot hedendaagse oplossingen ter voorkoming van een zwangerschap. Ook kunnen studenten op ludieke wijze ‘het bed’ met iemand delen. Er is ook een deskundige aanwezig die vragen beantwoordt over moderne anticonceptiemethoden.

Gratis spreekuur
Voor anticonceptieadvies op maat kunnen jongeren tot 25 jaar gratis terecht bij Sense spreekuur in hun regio of chatten of mailen met een Sense deskundige.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×