(Foto: Portaal).

Portaal renoveert 101 woningen in Grevenstraat en omgeving

Woningcorporatie Portaal gaat honderd karakteristieke jaren ‘30 woningen in de Grevenstraat, de Druckerstraat, de Marendorpse Dwarsstraat en één woning in de Van der Werfstraat renoveren. Een ruime meerderheid van de bewoners heeft ingestemd met het renovatieplan. Na de zomer gaat Portaal samen met aannemer VIOS bouwgroep aan de slag om de woningen energiezuiniger en comfortabeler maken door onderhoud en verbeteringen uit te voeren.

Betaalbaar en energiezuinig
Portaal gaat de woningen renoveren met het behoud van de karakteristieke uitstraling. Manager Volkshuisvesting Jet Bicker Caarten van Portaal in Leiden: “We maken met deze renovatie een grote stap. Met energielabel A past deze verbetering in onze duurzaamheidsambitie. We halen de woningen nog niet volledig van het gas af. Door de woningen nu goed te isoleren en elektrisch koken mogelijk te maken, kunnen we in de toekomst eenvoudiger overstappen naar een andere warmtevoorziening. Portaal houdt hiermee rekening met de Leidse Warmtevisie om in 2050 een aardgasvrije stad te zijn. Tegelijkertijd kunnen we de woningen nog lang blijven verhuren aan onze primaire doelgroep.”

Verbeteren wooncomfort
Het project bestaat uit een combinatie van verschillende werkzaamheden aan de buitenkant en binnenkant van de woningen. De woningen worden opgeknapt door onderhoud en verbeteringen uit te voeren. Portaal neemt ook energiebesparende maatregelen. Door de begane grondvloeren, daken en gevels te isoleren, worden de woningen comfortabeler en energiezuiniger. Alle verouderde CV-ketels worden vervangen en open verbrandingstoestellen verwijderd en vervangen door nieuwe CV-installaties.. Elke woning krijgt een mechanisch ventilatiesysteem.

Klankbordgroep en reacties bewoners
Bij de voorbereiding van de plannen waren veel partijen betrokken. De bewoners hebben zich vertegenwoordigd in een klankbordgroep, waarmee Portaal regelmatig overleg voert. De corporatie belooft dat dat ook tijdens de uitvoering van het project zo zal blijven.

Wettelijk is bepaald dat minimaal 70% van de huishoudens moet instemmen door ‘ja’ te zeggen tegen het renovatie- en onderhoudsplan. Pas dan mag Portaal starten met de uitvoering. Dit wordt draagvlak genoemd. Voor de Grevenstraat en omgeving stemden 83% van de bewoners in met de plannen.

Tijdelijk naar een andere woning
Portaal voert de renovatie uit in onbewoonde staat. Dit betekent dat alle bewoners tijdelijk hun woning verlaten en verblijven in een zogenaamde ‘wisselwoning’. Portaal verwacht in oktober te kunnen starten met de werkzaamheden. De eerste woningen worden eind dit jaar opgeleverd. Het project duurt in totaal twee jaar.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×