(Foto's: J.P. Kranenburg).

Jaarlijkse Voetbalstart bij RCL begonnen met 222 deelnemers

De 32e Voetbalstart is vanmorgen van start gegaan bij de Leiderdorpse voetbalvereniging RCL. Drie dagen lang zullen 222 kinderen met elkaar trainen, zwemmen in Zwembad de Does, leuke spelletjes doen en elkaar beter leren kennen. De Rabobank Voetbalstart is niet alleen voor leden van RCL, maar voor alle kinderen die het leuk vinden om te voetballen. Rabobank is hoofdsponsor en daarom dit jaar ook naamgever van het evenement.

Het evenement werd geopend door sportwethouder Willem Joosten en de nieuwe RCL-voorzitter Dick van der Bijl. Voor Van der Bijl is de 32e Voetbalstart meteen zijn debuut. “Ik heb twee dochters, maar die zijn nooit aan de edele voetbalsport begonnen. Ik ben al 52 jaar lid van RCL, maar doordat mijn kinderen niet zijn gaan voetballen heb ik de Voetbalstart nooit meegemaakt. Dus ik moet bekennen dat dit mijn debuut is. Maar dit is geweldig en het vervuld mij met trots.”

Voetbal first
Vorig jaar werd tijdens de Voetbalstart nog het nieuwe kunstgrasveld in gebruik genomen en was het nieuwe complex van RCL nog volop in ontwikkeling. Inmiddels zijn alle werkzaamheden voltooid en is het volgens de nieuwe voorzitter tijd voor RCL om zich weer op het voetbal te richten. “In mijn aanvaardingsspeech heb ik gezegd dat ‘voetbal first’ wat mij betreft de slogan voor de komende jaren wordt. Het moet nu niet meer gaan over het bouwen van gebouwen en het aanleggen van velden en LED-verlichting, maar over het voetbal. We moeten kijken hoe we zowel het prestatievoetbal al het recreatievoetbal weer naar een hoger plan tillen.” Binnenkort worden de doelstellingen voor de komende jaren vastgesteld.

Reanne van Kleef sprak met RCL-voorzitter Dick van der Bijl over de 32e Voetbalstart.

Al 32 jaar Voetbalstart
Vrijwilliger Joop van Huut is al 32 jaar lang betrokken bij de Voetbalstart en heeft inmiddels de organisatie op zich genomen. Hij vertelt dat er in die tijd heel wat veranderd is. “Het is een enorm verschil. Niet alleen de dingen die er worden gedaan, maar met name de digitalisering en automatisering. Vroeger moest alles worden getikt en met de hand worden gedaan. Nu hebben we het boekje en het draaiboek gewoon in het systeem zitten. Dan is het een kwestie van evalueren en updaten.”

Vrijwilliger Joop van Huut over de 32e Voetbalstart bij RCL.

Wat volgens Van Huut altijd al zo is geweest, is de enorme populariteit van het evenement onder de Leiderdorpse jeugd. “We hebben altijd wel meer dan 200 deelnemers. Nu staan er ook weer kinderen op de reservelijst. Alleen vorig jaar waren het er iets minder omdat we toen tijdelijk geen clubhuis hadden en met een noodvoorziening zaten. Toen konden we maar 192 deelnemers kwijt.”

Een aantal jaar gelden had de Voetbalstart zelfs 240 deelnemers, maar dat aantal was volgens de organisatie te groot. Er moeten dan namelijk te veel kinderen wissel staan tijdens het toernooi op de laatste dag. Van Huut: “Kinderen met een toernooi wissel laten staan is een drama. Dat vindt niemand leuk. Daarom is het maximum aantal deelnemers nu vastgesteld op 222.”

Trotse wethouder
Sportwethouder Joosten was trots om te zien dat er weer zoveel Leiderdorpse kinderen bij de Voetbalstart waren. “We horen de laatste tijd dat het goed gaat met hoeveel mensen in Nederland sporten. In Leiderdorp hebben we ook een hoge dichtheid van mensen die één of meerdere dagen bewegen of aan sport doen. Het is ook een fors aantal dat hier 222 kinderen aan meedoen en ik ben er trots op dat we dit als Leiderdorp zo organiseren en dat RCL mensen op deze manier enthousiast maakt.”

Sportwethouder Willem Joosten over de 32e Voetbalstart bij RCL.

 

Leiderdorp Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×