(Foto's: J.P. Kranenburg).

RCL neemt nieuwe kunstgrasvelden in gebruik en is 100% rookvrij

De Leiderdorpse voetbalvereniging RCL heeft gisteren tijdens de jaarlijkse ‘Voetbalstart’ de nieuwe kunstgrasvelden in gebruik genomen. De nieuwe velden zijn onderdeel van de grote renovatie van het complex. Tegen het eind van het jaar moet ook het nieuwe clubgebouw gereed zijn en vanaf dan beschikt RCL over een gloednieuw multifunctioneel sportcomplex. Met de ingebruikname van de nieuwe velden en de start van het nieuwe seizoen heeft de vereniging zichzelf nu ook 100% rookvrij verklaard.

Sportwethouder Olaf McDaniel was namens de gemeente Leiderdorp aanwezig. Nadat er wat certificaten waren uitgedeeld mocht hij zelf de eerste bal schieten: een penalty die in de rechterbovenhoek verdween. “Ja dat was mooi, maar de tweede bal werd prachtig gepakt door de keeper!”

Reanne van Kleef sprak men de Leiderdorpse sportwethouder Olaf McDaniel over de veiligheid van de nieuwe kunstgrasvelden van RCL.

Gezondheidsrisico’s

Volgens de wethouder is de discussie rondom gezondheidsrisico’s van kunstgraskorrels nauwkeurig gevolgd voordat de opdracht voor nieuwe velden werd verleend. “Uit alle onderzoeken blijkt dat de korrels die worden gebruikt niet schadelijk zijn. Ook meerjarenonderzoeken uit de Verenigde Staten waar ze al veel langer gebruik maken van dit soort velden, tonen dat aan. We hebben wel gewacht met aanbesteden tot de laatste onderzoeksresultaten bekend waren. Omdat is aangetoond dat er geen schadelijke effecten aan de korrels zitten en het alternatief twee keer zo duur is, hebben we voor deze variant gekozen.”

 

Reanne van Kleef sprak met RCL-voorzitter Kees van der Burg over de nieuwe kunstgrasvelden, het rookvrije sportcomplex en de toekomst van RCL.

Voorzitter Kees van der Burg van RCL was in zijn nopjes met de nieuwe velden. “Hagelnieuw! Fantastisch! We zijn er ongelooflijk trots op. Ik denk dat dit RCL echt vooruit gaat helpen. Het is een heel verschil ten opzichte van de oude velden. Daar kon je vaak in de winter niet op omdat ze niet in goede conditie waren. De nieuwe velden zijn prachtig, hier kun je het hele jaar op spelen en trainen. Dit gaat de leden veel meer waar bieden voor de contributie.”

Kunstgras en natuurgras

RCL beschikt nu over vier kunstgrasvelden en twee natuurgrasvelden. Het is de ambitie van de club om in ieder geval het hoofdveld ook natuurgras te láten blijven. Van den Burg is overigens niet bang dat de jeugd van RCL moeite zal hebben met een overgang van kunstgras naar natuurgras, wanneer ze doorstromen naar hogere teams. “Ik denk dat die overgang heel goed te doen is. Voor de ontwikkeling van de techniek maakt dat niet heel veel uit.”

Rookvrij

RCL heeft de laatste jaren grote stappen gemaakt in het realiseren van een rookvrij sportcomplex. Van der Burg: “Dat loopt eigenlijk heel erg goed. De weerstand is inmiddels verdwenen. Heel af en toe moeten we nog wel eens een gast aanspreken, dat doen we dan op vriendelijke wijze. Ik zie dat heel veel mensen er heel positief op reageren. Het valt me op dat zelfs de verstokte rokers er heel positief over zijn.”

Er is besloten om niet te wachten totdat het nieuwe complex gereed is met het 100% rookvrij verklaren van RCL. “Het is vanaf nu helemaal rookvrij. Roken en sport gaan niet samen, dus hoe eerder we dat kunnen scheiden, hoe beter”, aldus Van der Burg.

Voetbalstart

Ieder jaar start RCL het seizoen met de ‘Voetbalstart’ voor de jeugd. Tot en met vrijdag zullen 190 kinderen met elkaar trainen, leuke spelletjes doen en elkaar beter leren kennen. De Voetbalstart wordt dit jaar voor de 31e keer gehouden.

 

Leiderdorp Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×