(Foto's: Martine Jonkman).

Leidse Demi Groen in actie op WK Ultimate Frisbee in Canada

De Leidse Demi Groen komt op dit moment in actie op het World Junior Ultimate Championship Frisbee (WJUC). Het toernooi vindt plaats van 18 tot en met 25 augustus in het Canadese Waterloo. De 18-jarige Groen is onderdeel van het Nederlands damesteam dat vorig jaar in eigen land overtuigend Europees Kampioen werd.

Groen kwam voor het eerst in aanraking met de frisbeesport op het Da Vinci College in Leiden; met een team deden zij mee aan het scholenkampioenschap Olympic Moves en werden toen Nederlands Kampioen. Haar enthousiasme en inzet vielen op, waardoor zij met het Nederlandse team mee mocht trainen. Vervolgens werd Groen toegevoegd aan de selectie voor het EK van 2017 en werd ze Europees Kampioen. Na het succes van vorig jaar kon deelname aan het WK deze zomer niet uitblijven. De  voorbereiding van Groen was niet ideaal, eind december 2017 liep zij een vervelende knieblessure op waardoor ze enkele maanden uit de roulatie was. Gelukkig was ze op tijd weer fit voor deelname aan het WK.

De Nederlandse dames spelen tijdens dit WK zes poulewedstrijden tegen USA, Nieuw Zeeland, China, Italië, Mexico en Japan. Ze begonnen wat moeizaam en verloren de eerste wedstrijd tegen Italië. Daarna herpakten zij zich en wonnen van Nieuw Zeeland en China. De wedstrijd tegen de USA was historisch; de nog ongeslagen topfavoriet werd bijna verslagen, het werd uiteindelijk 15-14. De Nederlandse dames kunnen wel terugkijken op een ijzersterke wedstrijd.

Mocht Groen het met haar team redden tot de finale, dan wordt deze gespeeld op zaterdag 25 augustus. Meer informatie over dit toernooi is te vinden op www.wjuc2018.com. De Nederlandse teams kunnen ook gevolgd worden op Facebook: NJT U20 Road to Canada.

Zonder scheidsrechter
In Nederland zijn op dit moment zo’n 1600 spelende leden, waaronder heren, dames en jeugd. De frisbeesport in Nederland is aan het groeien. De Nederlandse frisbeebond maakt zich daar sterk voor en concentreert zich daarbij vooral op de jeugd. Een van de belangrijkste kenmerken van deze in Nederland nog onbekende sport, is de zogenaamde ‘spirit of the game’.

Wedstrijden worden gespeeld zonder scheidsrechter, bij een fout of een overtreding regelen de spelers onderling op het veld hoe zij dit oplossen. Na afloop van elke wedstrijd vormt de ‘Spirit Circle’ een belangrijk onderdeel. Beide teams komen dan bij elkaar, bespreken de wedstrijd en bedanken elkaar.

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×