De Leidse Hooidagen zijn er weer. In 't Vogelhoff aan de Vlietweg is weer een ruim aanbod aan activiteiten voor kinderen (en volwassenen) te vinden. Activiteiten die bedoeld zijn om de lol van natuur(beleving) en buitenspelen onder de aandacht te brengen. (Foto's: Jan van der Sluis)

Een weekeinde Leidse Hooidagen geopend

Met een klein beetje uitkienen op basis van de informatie van de diverse weersvoorspellers is het heel goed te doen. Zaterdagochtend zijn in Vogelhoff aan de Vlietweg – richting Vlietlanden – de Leidse Hooidagen voor de zesde keer van start gegaan. Regenjassen, stevige schoenen en kaplaarzen; men was voorbereid. Maar het was gewoon prima weer; warm zelfs in de zon. En zou er toch een bui overtrekken: er staan genoeg plekken om te schuilen, van tipi’s tot een lunchroomtent.

De Leidse Hooidagen zijn bedoeld om mensen naar buiten te lokken, de buitenlucht in. Maar de directeur het Zuid-Hollands Landschap, Michiel Houtzagers, meldde tussen neus en lippen dat zij “rond Leiden weinig terreinen hebben”. Misschien dat de lovende woorden van de Leidse wethouder Martine Leewis (Duurzaamheid, Mobiliteit, Beheer Openbare Ruimte) en de voorzitter van Land van Wijk en Wouden. mevrouw Driessen (burgemeester Leiderdorp), op dat punt tot nóg meer afstemming en samenwerking leiden. Wat dat betreft, is Naar Buiten!, de motor achter de Leidse Hooidagen, een goed voorbeeld van de meerwaarde van samenwerking.

Wie verwacht dat de Leidse Hooidagen over hooi gaan; nee, in het geheel niet. Het is de moeite waard er een fietstochtje aan te wagen (met de auto kun je er niet komen in verband met de smalle weg en de beperkte aanwezigheid van parkeerplaatsen). De Leidse Hooidagen zijn een kinderfeestje. Je kunt er een echte pijl en boog maken, maar ook (lekkere, red.) pizza bakken in de openlucht. Er zijn schapen (maar hoeveel eigenlijk?) en je kunt hun wol gebruiken om… ja, wat van te maken. Voor de ouders is er een streekmarkt. De boswachters zijn er om over hun werk te vertellen. Als je tot het eind loopt – een aanrader – kun je daar kanoën en vogels bespieden (en vér over de polder uitkijken, tot aan Zoetermeer).

Er zijn ook (ogenschijnlijk) mysterieuze dingen. Bij de opening vroegen velen zich af ‘wat dat voor een cake is, die grijzig blauwgroene?’. We vroegen het na bij Ekoplaza en het blijkt een bosbessenmuffin. Maar er zijn ook echte raadsels. Voor iedereen ouder dan negen jaar die van een uitdaging houdt, is er ook een Nature Escape Room. We hebben het nagevraagd: het is een serieus moeilijke waar je ongeveer een uur mee bezig bent. Bezig met puzzelen, vragen beantwoorden, cijfers onthouden (en er geen rommeltje van maken), hangsloten openen, samenwerken en toch proberen te winnen. Want hoe stop je in vredesnaam de uitbraak van de door de kwaadaardige Angelique ontwikkelde bijenpest?

Doen, dat is het werkwoord dat de Leidse Hooidagen het best karakteriseert. Vooral met kinderen breng je er zo een ochtend of middag door. Dat ‘doen’ is ook handig omdat Naar buiten! een tweede lijst Dingen Die Je Gedaan Moet Hebben Voor Je Twaalfde uitbracht. Vijftig dingen, van 51 tot en met 100. Je krijgt het mee. De wethouder kreeg het ‘eerste exemplaar’. En laten sommige dingen op de Leidse Hooidagen te doen zijn.

Burgemeester Driessen “is niet zo van stichtingen die op subsidiepotten afkomen” zoals ze zei, maar wel blij dat dit evenement tot stand is gekomen. Met de inzet van ruim honderd vrijwilligers. Desondanks moeten bezoekers ouder dan vier jaar €5 entree betalen. Voor wie natuurbeleving en buiten spelen wil stimuleren, zou het mooi zijn als die subsidiepotten daar nog iets aan kunnen doen.

De Leidse Hooidagen zijn op zaterdag 25 en zondag 26 augustus van 10.00-16.00 uur open. Het adres: ’t Vogelhoff, Vlietweg 68a.

Leiden Maatschappij Nieuws Reportage


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×