(Archieffoto's: Chris de Waard).

Open dag Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder

Op 8 september vindt de jaarlijkse Open Dag plaats bij Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder. De boerderij aan de Zijldijk is dan open van 11.00 uur tot 17.00 uur. Er is voor jong en oud van alles te zien en te beleven. De Lakenvelder koeien zijn van dichtbij te bewonderen, kalfjes mogen geknuffeld worden en ook is het mogelijk om een wandeling maken over het nieuwe pad door de Boterhuispolder. Tenslotte kan er een ritje gemaakt worden met de ponykar.

Op de mini-boerenmarkt zijn streekproducten te koop.

De Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder werd in 2014 opgericht. Sindsdien heeft het boerenbedrijf, dat gerund wordt door vader en zoon De Willigen, zich gestaag ontwikkeld. Alle activiteiten vinden plaats rond de kudde van circa vijftig Lakenvelders, een zeldzaam, oud-Hollands koeienras, dat opvalt door de witte band rond de romp. Ze werden vroeger voornamelijk gehouden als sierrund bij kastelen, landhuizen en parken.

Op de boerderij in de Boterhuispolder worden de Lakenvelders op duurzame en extensieve wijze gehouden. Het ruwvoer komt van eigen land, kalfjes blijven bij de moeder en in de zomer staat de hele kudde in de wei. Ook de mest die de dieren produceren wordt weer op het eigen land gebruikt. In samenwerking met de Gemeente Teylingen, die eigenaar is van de omliggende gronden, is het afgelopen jaar een plan opgesteld voor agrarisch natuurbeheer met als doel om de weidevogelstand, flora en fauna in het gebied verder te verbeteren.

Om de natuur ook voor mensen beleefbaar te maken, worden momenteel een fietspad en een laarzenpad gerealiseerd in de Boterhuispolder.

De Lakenvelder is van oorsprong een dubbeldoelkoe. Dat betekent dat ze niet alleen gemolken kunnen worden, maar dat ze ook als vleeskoe worden gebruikt. Op de Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder worden de koeien niet gemolken. Wel wordt het vlees verkocht aan particulieren en plaatselijke horeca. De winkel is elke zaterdagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur geopend. De boerderij is gelegen aan de Zijldijk 8 te Warmond.

Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×