Volgend jaar viert de Universiteit Leiden haar 444e verjaardag, dat gevierd zal worden met de inwoners van Leiden. (Foto's: IJsbrand Terpstra).

Universiteit Leiden gaat 444e verjaardag vieren met de stad

De 444ste verjaardag van de Universiteit Leiden moet een feestje worden voor alle Leidenaren. Dat zei Rector Magnificus van de universiteit Carel Stolker gisteren tijdens de jaarlijkse opening van het academisch jaar in de Pieterskerk. Vanaf februari 2019 viert de universiteit haar 444-jarig bestaan, waarbij het een jaar lang zal draaien om de inwoners van de stad.

“We gaan ons dus richten op de Leidse en Haagse markt”, legt Stolker in de Pieterskerk uit. “Daarbij gaan we de verbinding aan met de inwoners, ook met hen die nog nooit in de universiteit zijn geweest, maar die wel van ons willen leren en profiteren.” Dat zal naast Leiden, ook in Den Haag gaan gebeuren. Stolker: “we zitten tegenwoordig natuurlijk in twee plekken.” Hoe het feestjaar er precies uit zal gaan zien, laat de Rector Magnificus nog even in het midden. Wel noemt hij als voorbeeld van de verbinding met de stad al verzorgingstehuizen, scholen en pop-up-colleges op de markt.

Rector Carel Stolker na afloop van de opening van het academisch jaar in gesprek met IJsbrand Terpstra.

Burgemeester van Leiden Henri Lenferink is blij dat de universiteit haar verjaardag op deze manier gaat vieren. “Eigenlijk is 444 jaar leuker dan 445 jaar. Daarom heeft universiteit haar lustrum ook wijselijk een jaar vervroegd.” Volgens Lenferink gebeurt er al een heleboel in de samenwerking tussen de gemeente en universiteit, maar gaat daar volgend naar nog een tandje bovenop. “Dan krijgen we extra dingen zoals de Nacht van Kunst en Kennis, of beter: de Nacht van de Ontdekkingen, zoals die tegenwoordig heet.”

Burgemeester Henri Lenferink in gesprek met IJsbrand Terpstra

De opening van het academisch jaar is een traditie, waarbij jaarlijks voor een ander thema wordt gekozen. Dit jaar was dat de kloof tussen verschillende generaties, waarbij oud-secretaris generaal van de NAVO en hoogleraar Jaap de Hoop Scheffer in gesprek ging met zijn oud-student Imane Maghrani. Ze deden dat als babyboomer en millennial. “De verschillen zijn enorm”, zei De Hoop Scheffer. “Maar ik leer evenveel van mijn studenten, als dat ik hoop dat zij van mij leren.”

Hoogleraar Jaap de Hoop Scheffer in gesprek met IJsbrand Terpstra

In een half uur bespraken de De Hoop Scheffer en Maghrani de wereldpolitiek, met de nadruk op de toekomst van Europa. De Hoop Scheffer: “we hebben de EU als te vanzelfsprekend beschouwd en er te weinig aan gedaan de EU te beschermen.” Tot slot had hij nog een tip voor alle (eerstejaars) studenten in Leiden. “Kijk goed om je heen en maak een keuze tussen de publieke en de private sector. Switchen daartussen is naar mijn ervaring erg lastig in Nederland, dus kijk daar goed naar en doe dat al tijdens je studententijd.”

Leiden Onderwijs Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×