Els Snijder en Tonny van Rijnswou van BplusC Taalhuis (foto's: Gerry van Bakel)

BplusC Taalhuis vraagt aandacht voor lezen en schrijven

Een formulier invullen voor school of de belastingdienst, een nieuw recept lezen of de handleiding voor je nieuwe boormachine. Voor de meeste mensen een vanzelfsprekend iets. En toch is er dat een grote groep Nederlanders is, wel 2,5 miljoen, die eigenlijk niet goed genoeg kan lezen en schrijven en voor wie deze alledaagse taken lastige opgaven zijn. In de Week van de Alfabetisering vraagt de Leidse BplusC aandacht voor dit probleem.

In kringloopwinkel Het Warenhuis aan de Willem Barentszstraat 12 zitten de medewerkers van BplusC Taalhuis deze woensdagochtend klaar met koffie, thee en koekjes versierd met letters. En een tafel vol spelletjes, folders en boekjes om het gesprek aan te gaan over laaggeletterdheid. Tonny van RIjnswou van BplusC legt uit dat het niet betekent dat mensen helemaal niet kunnen lezen en schrijven, maar wel een dusdanig laag niveau hebben dat zelfstandig functioneren eigenlijk niet mogelijk is.

Laaggeletterdheid is niet iets dat alleen voorkomt bij mensen met een andere moedertaal of een immigrantenachtergrond. Tonny van Rijnswou zegt dat 55% van de laaggeletterden Nederlandse opuders heeft en in Nederland is geboren en getogen. Het is overigens geen Nederlands probleem, laaggeletterdheid komt in heel Europa voor.

Gerry van Bakel in gesprek met Tonny van Rijnswou van BplusC Taalhuis.

Donderdag 6 september organiseert BplusC een poëziewandeling. Bezoekers van het Taalcafé maken een tocht langs Leidse muurgedichten in het Arabisch, Perzisch, Russisch en andere talen. Deelnemers lezen elkaar de gedichten voor in hun moedertaal. Startpunt is het Taalcafé in de bibliotheek in de Nieuwstraat. Wandeling begint om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

Voor meer informatie over laaggeletterdheid en wat BplusC Taalhuis in de aanbieding heeft, kun je terecht op de website van BplusC.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×