(Foto's Emile van Aelst).

Onderzoek naar luchtweerstand wielrenners in Leidse Schaatshal

Schaatshal Leiden is de afgelopen twee weken omgebouwd tot een onderzoeksruimte voor TU Delft en Sunweb. Onderzoekers van de technische universiteit doen daar samen met wielrenners van de profploeg van Sunweb onderzoek naar de houding en luchtweerstand van wielrenners. De Leidse schaatshal wordt in de maanden dat er geen ijs ligt wel vaker gebruikt voor andere activiteiten dan schaatsen. Het is de bedoeling dat het onderzoek op den duur wordt uitgebreid naar schaatsbewegingen.

Reanne van Kleef sprak met onderzoeker Alexander Spoelstra van TU Delft over het onderzoek.

Het doel van het onderzoek is de houding van de wielrenner verbeteren en daarmee de aerodynamische weerstand te verminderen en de wielrenner sneller te laten fietsen. De methode die de onderzoekers gebruiken is anders dan in een normale windtunnel. Resultaten van het onderzoek zijn voorlopig nog niet te melden volgens onderzoeker Alexander Spoelstra van TU Delft. Er wordt nu eerst gewerkt aan het optimaliseren van de technologie. Spoelstra: “Normaal meten we de aerodynamica van wielrenners in een windtunnel waarbij de wielrenner statisch in de tunnel staat en we de luchtstroom er omheen blazen. Hier doen we het tegenovergestelde zodat het meer overeenkomt met de realiteit. We laten de wielrenner door stille lucht fietsen en die luchtverplaatsing proberen we te meten.”

Omdat lucht niet zichtbaar is, worden er met helium gevulde zeepdeeltjes gebruikt. Die worden met een laser en camera’s gevisualiseerd. Zodra de wielrenner de stilstaande lucht is gepasseerd, meten de onderzoekers de beweging van die deeltjes. Daarmee kan de weerstand worden gemeten. Wielrenners Floortje Makaay en Albert Timmer waren namens Sunweb aanwezig om mee te werken aan het onderzoek.

Reanne van Kleef sprak met Willem van Vliet van Schaatshal Leiden over de activiteiten die plaatsvinden in de maanden dat er geen ijs ligt.

Nevenactiviteiten
Hoewel de Schaatshal in de zomermaanden voor het schaatspubliek gesloten is, gebeurt er het hele jaar door van alles. Deze zomer werd bijvoorbeeld het lustrumfeest van Augustinus gehouden. Daar waren van te voren veel zorgen over bij omwonenden. Uiteindelijk is alles goed gegaan volgens Willem van Vliet van Schaatshal Leiden. “Er is een enkele klacht geweest, maar dat hebben de studenten goed opgepakt.” Het onderzoek van TU Delft is voorlopig de laatste nevenactiviteit in de schaatshal, vanaf eind september wordt de ijsvloer weer opgebouwd.

Advertentie

Leiden Science Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×