(Foto: Martine van Schaik).

Essen Vlietweg mochten zonder vergunning worden gekapt

Er is veel ophef ontstaan nadat gisteren een essenbosje aan de Vlietweg is gekapt. De omwonenden waren niet geïnformeerd en er was geen vergunning aangevraagd. Dat laatste was ook niet nodig, zo melden de gemeente Leiden en Zuid-Hollands Landschap.

Aan een pad richting Tuinvereniging Oostvliet zijn 12 tot 15 essen gekapt en evenveel bomen gesnoeid. De essen zijn aangedaan door de Essentakziekte, waarbij takken van de zieke boom afvallen. Deze loshangende takken vormden een gevaar voor mensen die over het pad naar Tuinvereniging Oostvliet liepen en moesten daarom worden verwijderd. Een deel van de bomen was er zo slecht aan toe dat ze niet meer te redden waren.

Kap niet illegaal
Fractievoorzitter Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren liet in een interview aan Sleutelstad weten dat de kap illegaal was omdat er geen vergunning voor was aangevraagd. Zowel de gemeente als het Zuid-Hollands Landschap weerspreken dat.

Een woordvoerder van de gemeente laat aan Sleutelstad weten dat  de bomen niet vergunningsplichtig waren volgens de bomenverordening Leiden 2015 omdat ze niet in openbaar toegankelijk gebied staan en niet op de Groene Kaart 2017.

Regiohoofd Kuststreek Arjan van den Heuvel van Stichting Zuid-Hollands Landschap vertelt dat er goed overleg is geweest met de gemeente Leiden en dat de bomenverordening in dit geval ook niet om een vergunning vraagt. “Als natuurbeschermers vinden wij het nooit leuk om bomen te moeten kappen”, zegt Van den Heuvel. “Maar in dit geval was het nodig voor de veiligheid en waren de bomen niet meer te redden.”

Van den Heuvel betreurt het vooral dat de buurt niet van te voren is geïnformeerd. “Daar zijn we normaal gesproken heel zorgvuldig in en ik ga ook achterhalen waar dit fout is gegaan. We gaan dat ook als nog doen, ook al is het mosterd na de maaltijd.”

Toekomst gebied
Van Schaik wil dat de gekapte bomen worden gecompenseerd door herplant of een storting in het bomenfonds van de gemeente Leiden. Of er ook daadwerkelijk nieuwe bomen bijkomen is nog de vraag. Van den Heuvel: “Dat onderzoeken we nog. Maar twee jaar geleden zijn bij de herinrichting van het gebied al extra bomen geplant. Per saldo zijn er nu niet minder bomen dan twee jaar geleden. Maar voorlopig is het werk hier nu klaar. Dit moest gebeuren om het gebied vitaal en veilig te houden, maar het bosje blijft een bosje.”

Van Schaik vraagt zich af of dit nu een goede manier van werken is  een heeft aangegeven namens de Partij voor de Dieren vragen over de gang van zaken te stellen aan het stadsbestuur.

Vragen buurtbewoners
Van den Heuvel laat weten dat het Zuid-Hollands Landschap ongeruste buurbewoners graag te woord staat. Vragen kunnen worden gesteld via 010-2722222 of regio-kuststreek@zhl.nl.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Politiek essentakziekte


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×