Centraal trappenhuis gemeentehuis Oegstgeest (foto's: Gerry van Bakel)

Fotowedstrijd en bijzondere schaal trekken de aandacht in Oegstgeest

Het Groene Kerkje, Kasteel Oud-Poelgeest, het gemeentehuis met de fotowedstrijd, de Kempenaerstraat of toch de Schaal van Oegstgeest in Kasteel Endegeest. Wie de Open Monumentendagen in Oegstgeest recht wilde doen, had het moeilijk, want er was veel te zien.

De metamorfose van psychiatrisch ziekenhuis tot gemeentehuis van Oegstgeest spreekt genoeg tot de verbeelding om een gestage stroom van liefhebbers voor een rondleiding naar het karakteristieke pand uit het begin van de twintigste eeuw. Een van de groepen had het geluk wethouder en loco-burgemeester Matthijs Huizing daarbij te treffen als gids.

Het hekwerk rondom het trappenhuis om te voorkomen dat patienten zich naar beneden stortten is nog steeds intact. De grote lichte, voormalige patientenkamers kregen een extra verlaagd plafond om kabels aan het oog te onttrekken en lampen toe te voegen zonder het zicht op de oude ramen te verliezen. Op de bovenste etage werden extra ramen op ingenueuze wijze toegevoegd die niet van buitenaf te zien waren maar wel genoeg daglicht toelaten. De grote trouwzaal – er is buiten ook een klein paviljoen dat dienst kan doen als trouwkamer – is gebouwd in een van de conversatiezalen van het ziekenhuis waarbij oude schilderijen zijn gebruikt als inspiratie voor de inrichting.

Om 15.00 uur kwam er een extra groep bezoekers naar de raadszaal. Wethouder Matthijs Huizing onthulde daar de winnende foto van de Oegstgeester fotoclub die een wedstrijd uitschreef rondom het thema van de Open Monumentendagen In Europa. Opdracht was: maak een portret van een Europeaan in Oegstgeest.

Een van de deelnemers is Rob Wareman die een portret  maakte van de Italiaanse Chicca Carvelli voor de poort van Kasteel Endegeest omdat Chicca Carvelli ook in de psychiatrie werkt. Om haar Italiaanse afkomst te verbeelden legde hij basilicum en tomaten aan haar voeten. Chicca vond het best zolang het maar geen spaghetti was.

Gerry van Bakel in gesprek met Rob Wareman.

Marianne Havermans en haar partner Peter Trimbos kwamen ook af op de fotowedstrijd.

Gerry van Bakel in gesprek met Marianne Havermans en Peter Trimbos.

Wethouder Matthijs Huizing liet eerste alle foto’s de revue passeren en de aanwezige makers mochten een toelichting geven. Daarna werd de spanning verbroken en de uitslag bekend gemaakt. De derde plaats ging naar Georgette van Beelen met een portret van de eerste baby die in 2018 in Oegstgeest geboren was en de Italiaanse nationaliteit heeft. Zij vroeg zich af hoe Europa er over twintig jaar uit zou zien. Een tweede plaats was voor Joost Ligthart met een portret van de Duitse Anke Weber Smit bij het standbeeld van de Verteller. Uiteindelijk mocht Rob Wareman de wisseltrofee in ontvangst nemen voor zijn portret van de Italiaanse Chicca Carvelli.

Gerry van Bakel in gesprek met Rob Wareman.

Voor model Chicca Carvelli was het poseren een goede ervaring. “We hadden meteen een klik.”

Gerry van Bakel in gesprek met Chicca Carvelli.

Wethouder en loco-burgemeester Matthijs Huizing mocht de winnaar van de fotowedstrijd bekendmaken. Hij vindt dat de wedstrijd interessante portretten en verhalen opleverde. Andere aanraders voor dit weekend zijn wat hem betreft de Schaal van Oegstgeest in Endegeest, de lezingen in Oud-Poelgeest en de winkeliers in de Kempenaerstraat. Verder is Oegstgeest wat hem betreft een geweldig dorp waar hij heel erg trots op is.

Gerry van Bakel in gesprek met Matthijs Huizing.

De Schaal van Oegstgeest is wat kleiner dan je vanwegen zijn reputatie wellicht zou verwachten, maar als een van de ontdekkers, Eric-Jan van Duijn, van het eerste stuk van de schaal bij de opgraving op het terrein van Corpus vertelt over zijn vondst word je moeiteloos meegenomen naar deze streek in de vijfde en zesde eeuw na Christus.

Gerry van Bakel in gesprek met Eric-Jan van Duijn,

De Schaal van Oegstgeest is normaal te zien in Rijksmuseum van Oudheden, maar was speciaal voor de Open Monumentendagen overgebracht naar Kasteel Endegeest.

Advertentie

Cultuur Oegstgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×