Roos komt juichend over de finishlijn marathon New York. (Foto: Roos Guijt).

Diabetesfonds wil naar de finish in New Yorkse stijl

Roos Guijt heeft al 20 jaar diabetes type I en daar wil ze graag vanaf. Op zaterdag 6 oktober organiseert het Diabetesfonds een New York Mini Marathon-evenement in Rotterdam om geld in te zamelen voor onderzoek. Roos loopt die dag ook mee. Ze kent het New York-gevoel want daar liep ze twee jaar geleden de hele marathon, nu gaat ze voor een ander doel.

Als je zoals Roos diabetes type I hebt, maakt je lichaam zelf geen insuline aan en dat moet je dus zelf toevoegen. Daarvoor draagt Roos dag en nacht een klein pompje, maar dat betekent niet dat ze er geen omkijken naar heeft. ALlerlei factoren zijn van invloed op haar bloedsuikerspiegel en bepalen dus hoeveel insuline ze moet binnenkrijgen. Hoe warm, het is, of ze op de fiets naar werk gaat of met de bus. Verder moet Roos heel nauwgezet in de gaten houden wat en wanneer ze iets eet.

In de uitzending van Sport071 vertelde Roos openhartig dat ze als puber wel eens rebelleerde tegen dat strakke regime van eten, meten en spuiten. Ze sloeg dan wel eens  een spuitbeurt over. Maar eigenlijk speel je dan een soort Russische roulette. Diabetes lijkt soms aardig onder controle te zijn, maar de meeste mensen krijgen op den duur toch complicaties. Zoals slechter zicht en schade aan nieren.

Roos Guijt praat in de uitzending van Sport071 met Gerry van Bakel over hardlopen met diabetes type I.

Genezing is nu nog niet mogelijk, vertelt Roos, al wordt er wel onderzoek gedaan. En daar is veel geld voor nodig en de steun van donateurs. Daarom loopt Roos Guijt op 6 oktober minimaal 10,5 km en wellicht stapt ze nog over naar de halve marathon. Wie Roos wil steunen, kan meedoen. Meld je aan bij NewYorkMiniMarathon.nl en zoek naar het team Run on Insulin. En je mag dan ook inschrijven voor de kortste afstand van 4,2 km. Of doneer een financiele bijdrage. Help Roos naar de finish.

 

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×