Sportwethouder niet meer in gesprek met failliet GHC

19

De Partij Sleutelstad wil graag dat de Leidse sportwethouder Dirkse nog eens zou gaan praten met de oud-bestuursleden en de investeerders van de failliete voetbalclub Groene Hart Combinatie (GHC). Raadslid Anandkoemar Jitan van die partij vroeg hem dat voor de zomer al en herhaalde vanavond in de raad dat  verzoek, omdat Dirkse nog geen actie heeft ondernomen. Ook de VVD, het CDA en de ChristenUnie wilden graag weten waarom Dirkse het gesprek niet is aangegaan.

Dat blijkt een bewuste keuze van het college. Dirkse:: “De curator heeft het faillissement afgehandeld. We hebben ons als college afgevraagd wat het risico is dat we verwachtingen wekken, waardoor er gedacht kan worden dat we de investeerders van GHC alsnog financieel tegemoet willen komen. Bovenop de regeling van de curator. Dat is niet zo. Zulke verwachtingen kunnen we niet waarmaken. Daarom gaan we het gesprek niet meer aan.”

Delen

19 reacties

 1. Dick Barnhoorn

  Tja, ik heb de raadsvergadering vanavond over dit onderwerp beluisterd. En sta met me bek vol tanden over de antwoorden van deze wethouder. Komt me niet zo snel voot moet ik zeggen. Volgens mij ontbreken er nog al wat stukjes heer Dirkse, in uw uitleg over het dossier van GHC. Maar als u niet met de mensen van GHC en de diverse Leidse Ondernemers meer wil praten. Is uw goed recht. Maar we komen dan op een andere manier via de media naar buiten hoe of het exact is gegaan met de eigendommen van v.v. GHC. Kan toch wel eens heel vervelend gaan worden.

 2. Als je in deze tijden nog lid bent van D66 zegt dat genoeg. Terwijl D66 is elkaar is gestort zit Leiden er nog 4 jaar aan vast.

  • Dick Barnhoorn

   Geloof me Richard, dit gedraai van onze wethouder krijgt nog een staartje! Lijkt mij verstandig op dit moment om hier over verder niet per FB op in te gaan. Daar er diverse politieke partijen binnen onze gemeente dit ter harte hebben genomen, en er dus mee bezig zijn. Het krijgt in elk geval een vervolg. Gerechtigheid zal zegevieren!

 3. Miranda Vermeulen-Barnhoorn

  Ik mag leien dat er geen ene rand gemeente mee betaald aan die pokke ijsbaan. Dat het maar een flinke financiële strop mag worden voor onze geweldige gemeente Leiden (not) 😠. Kunnen ze het ook eens voelen hoe dit is.

 4. Dick Barnhoorn

  Ik begrijp je boosheid Miranda. Doch de vele liefhebbers van de ijsbaan kunnen hier niets aan doen. De gemeente Leiden, had al jaren het plan om een nieuw zwembad te bouwen aan de Vliet. En daarbij kwam later de wensen over de ijsbaan bij. Maaaar hoe krijgen we daar de v.v. GHC weg van dit sportpark? Die zitten daar al 50 jaar [eerst als VNL en VCL]

 5. Dick Barnhoorn

  Oeps was even te vroeg! Altijd trouw in al die jaren hun huur afdrachten etc. betaald aan de gemeente. Alleen in de laatste periode stokte het om diverse redenen. Dat was direct een prachtige kans om toen, nu al weer ruim 2 jaar geleden GHC, weg te jagen van hun plek na 50 jaar…. Hebben we er als gemeente geen last meer van deze vereniging, die op dat moment nog altijd ruim 250 leden telde! Of er nog meer clubs in Leiden, een betalingsachterstand hadden [hebben!] O, dat doet er toch niet toe. GHC, moet daar weg, en wij [lees gemeente] pikken dit gehele stuk in. Inclusief alle eigendommen zoals kantine, kleedkamers end. En wat kan ons het nu verder schelen dat GHC, nog verplichtingen heeft ten aanzien van diverse Leidse Ondernemers, die het financieel mogelijk hebben gemaakt dat er voor GHC, een jeugdhonk kon worden gebouwd. Dat zelfde gebouw wordt nu door de gemeente verhuurd…. pffff ik kan nog een hele rits aan misstanden opschrijven hier, maar lijkt mij beter dat de 4 partijen binnen de gemeenteraad, die zich het lot hebben aangetrokken van GHC met haar ondernemers, het uit te laten vechten met onze wethouder de heer Dirkse. Wil nog wel even kwijt, dat ik vele malen een verzoek heb gedaan aan deze wethouder, om met elkaar om de tafel te gaan, om van gedachten te wisselen. En tot een oplossing te komen die beter is dan nu. Helaas gaat deze wethouder niet in op een verzoek van een inwoner van de stad Leiden. TRIEST!!!!!

  • Een Leids burger op

   Moet de gemeente een failliete voetbalclub helpen?
   Men kan beter eens kijken waarom het zover is gekomen.

   • Dick Barnhoorn op

    Zet eerst even je naam onder een bericht! En het gaat niet om een failliete club redden door de gemeente. Lees je eerst een in, in de feiten en het dossier, zou ik zeggen. Hier na horen we je graag..

    • Een Leids burger op

     Die feiten zijn gewoon dat GHC al 2 jaar niet meer bestaat en de spelers naar FC Rijnland zijn vertrokken. En dat de gemeente de “investeerders” (leidse ondernemers) van GHC niet financieel wil tegemoetkomen boven de regeling door de curator.

  • Goede beslissing van de gemeente. Als je een hele forse huurachterstand hebt die je onmogelijk kunt voldoen, loop je als huurder de kans dat de huur wordt opgezegd en dat ‘bezittingen’ worden geconfisqueerd. Wat zegt Barnhoorn in een interview: “Wanneer de gemeente bereid is naar een financiële oplossing te zoeken, willen wij heus wel water bij de wijn doen. Wanneer de gemeente 50 miljoen euro kan uittrekken voor een zwembad, een schaatshal en een nieuwe sporthal, is er met enige creativiteit financiële ruimte te maken voor die 2 ton. De sponsors van toen hebben daar recht op.”
   Voor de duidelijkheid: de gemeente speelt geen enkele rol in het ontstaan van die schuld van GHC bij sponsors. Kan Barnhoorn uitleggen waarom die sponsors van zijn club door de gemeente moeten worden betaald???????????????????????????? Veel logischer is dat de verantwoordelijke voor het ontstaan van die forse schuldenlast, dat zelf betaalt.
   Uit de rechtelijke uitspraak: “GHC is al vanaf haar oprichting in 2003 in gebreke met de betaling van de huurpenningen en de aan de Gemeente verschuldigde kosten van energie en water. De afgelopen jaren hebben partijen daarover verschillende keren overleg gevoerd, waarbij ook betalingsregelingen zijn voorgesteld en afgesproken, maar vervolgens niet werden nagekomen door GHC.” (recht.nl/rechtspraak/uitspraak?ecli=ECLI:NL:RBDHA:2017:3802)
   Op 12 april 2017 veroordeelt de rechter “GHC om (i) het gehuurde (bestaande uit een drietal sportvelden, een jeugdhonk, een clubgebouw en kleedkamers, zoals aangegeven in productie 29 van de Gemeente) binnen vijf dagen na de betekening van dit vonnis te verlaten en te ontruimen onder afgifte van de sleutels en alles wat verder tot het gehuurde behoort en (ii) het gehuurde in behoorlijke staat op te leveren en ter algehele beschikking te stellen van de Gemeente.” Dus Barnhoorn, houd nu eens op met je onzin. Wethouder Dirkse heeft groot gelijk.

   • Een Leids burger op

    Natuurlijk heeft wethouder Dirkse groot gelijk.
    Hij zei ook dat de gemeente er voor het algemeen belang is en niet voor de ondernemers die in GHC hebben “geinvesteerd” (of woorden van gelijke strekking).

    • Waarde Burger, ik ben het geheel met u eens. Helaas is de heer Barnhoorn een jokkebrok. “Altijd trouw in al die jaren hun (GHC) huur afdrachten etc. betaald aan de gemeente. Alleen in de laatste periode stokte het om diverse redenen.” Maar wat blijkt uit de rechtszaak: “GHC is al vanaf haar oprichting in 2003 in gebreke met de betaling van de huurpenningen en de aan de Gemeente verschuldigde kosten van energie en water.”
     Ik vermoed dat Partij Sleutelstad van de wethouder wil vernemen WAAROM zo’n bende wanbetalers ZOLANG op kosten van de belastingbetaler cluppie heeft mogen spelen en wil weten WELKE MAATREGELEN dit college neemt om de openstaande tachtig mille (kan mooi worden gebruikt voor de ijsbaan) te incasseren (liefst met rente). Welke verantwoordelijke bestuurder is zo flink om die schulden en huurachterstanden uit eigen zak te betalen?

     • Alweer dank, Leidse Burger. De truc van Barnhoorn is zo doorzichtig als wat. Hij komt met een vermeende taxatie van de opstal van drie ton en doet dat om maar één reden: twee ton stelen van de gemeente om daarmee zijn schulden bij ‘investeerders’ en ‘sponsoren’ af te lossen. Die heeft hij met mooie praatjes en lonkende vergezichten binnengehaald, maar zonder hen te attenderen op de forse schulden en het teruglopende ledenaantal.
      Een curator is niet gek. Als er bij het sluiten van de vaststellingsovereenkomst (door alle partijen wordt zo’n overeenkomst getekend, GHC zit daaraan vast) een waarde van 1 ton wordt opgevoerd (gebaseerd op een onafhankelijke taxatie), zal de curator, wiens belang het is om zoveel mogelijk binnen te halen voor de schuldeisers, het daarmee eens zijn. Zo’n curator laat echt niet zomaar twee ton lopen. Jammer dat PS, VVD, CDA en CU zich voor het karretje laten spannen van een bestuurder wiens club vanaf het allereerste begin schulden veroorzaakte en afspraken om die te betalen bij herhaling niet na kwam. Dirkse heeft groot gelijk. Wordt het geen tijd om praatjesmaker Barnhoorn daarvoor deels persoonlijk aansprakelijk te stellen?

 6. Er zijn veel te veel voetbalvelden in relatie tot het aantal bespelers. Groot gelijk dat sanering volgt.

  Zeker jammer van verenigingen met lange historie, jammer van investeringen gedaan bovenal jammer van alle uren die vrijwilligers in hun ‘cluppie’ hebben gestoken maar als het niet meer levensvatbaar is …. dan is het ooit een keer eindig. En dat moment komt voor alle direct betrokkenen altijd te snel. Koos

  • Bij GHC lag de speelgraad een stuk hoger dan de kansloze veldjes aan de Boshuizerkade. Daar besloot de gemeente Leiden flink te investeren waar andere complexen(niet alleen voetbal) in Leiden er veel meer baat bij hadden kunnen hebben.

 7. Waarom komt Dickie Barnhoorn hier nu mee? Die vaststellingsovereenkomst is toch al geruime tijd geleden getekend door alle partijen? In een interview met Sleutelstad meldt Dickie Barnhoorn dat het jammer is dat de gemeente GHC niet meer ruimte gaf. Ruimte waarvoor? Voor nog meer schulden?
  Als ik mijn huur niet kan betalen én m’n huisje voor een tonnetje of wat heb laten stofferen zonder ervoor te betalen: eigen schuld dikke bult als de corporatie zegt dat het welletjes is en ik de keuze heb: betalen of opkrassen. En dat opkrassen moest in dit geval door de rechter worden gesommeerd want GHC hield zich niet aan de eerder hierover met de gemeente gemaakte afspraken.
  Jammer dat er Leidse ondernemers in gladde babbeltrucs zijn getrapt en nu hun investering kwijt zijn.
  Weet iemand om wat voor investeringsconstructies dit ging? Zal vast een trucje zijn geweest. Het wordt tijd dat curator en gemeente eendrachtig de met gemeenschapsgeld smijtende GHC-bestuursleden hoofdelijk aansprakelijk stellen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline