Winkels Oegstgeest blijven op zondagochtend dicht

96

Bij de vraag of winkels in Oegstgeest binnenkort open mogen gaan op zondagochtend, waren de ogen afgelopen donderdag gericht op ‘ondernemerspartij’ VVD. Die partij heeft in het coalitieakkoord namelijk afgesproken het voorstel niet te steunen, terwijl ondernemers wel op steun van de partij hadden gehoopt. “Het voortbestaan van winkels in Oegstgeest wordt bedreigd, aangezien winkels in omliggende gemeenten wel vroeger open mogen.”

De zorgen van ondernemers waren een van de redenen voor D66 en Lokaal Oegstgeest om voor te stellen dat winkels op zondag vanaf 9.00 uur open mogen. “Je moet in Oegstgeest gewoon een croissantje kunnen gaan halen op je zondagochtend”, lichtte Eelke van den Ouweelen (Lokaal Oegstgeest) het voorstel afgelopen maandag al beeldend toe in Politiek071. Daarmee geven de partijen gevolg aan een oproep van tuincentrum De Bosrand – dat zich binnenkort op bedrijventerrein De Boeg gaat vestigen – en de winkeliersverenigingen van de De Kempenaerstraat en de Lange Voort.

Verslaggever IJsbrand Terpstra sprak met de verschillende aanwezigen over de winkeltijden in Oegstgeest

Om die wens kracht bij te zetten meldden Marijke in ’t Veld (Winkeliersvereniging de De Kempenaerstraat) en Kim van Haaster (De Bosrand) zich donderdag bij de gemeenteraad. “Een wijnhandel wil de drukte met kerst graag zoveel mogelijk spreiden”, aldus In ’t Veld, die benadrukte dat het zeker geen verplichting wordt om op zondagochtend open te gaan, maar dat ontheffingen voor de feestdagen erg tijdrovend zijn. “Voor een tuincentrum is de zondagochtend altijd belangrijk omdat mensen ’s ochtends hun spulletjes halen, zodat ze ’s middags kunnen tuinieren”, legde Van Haaster uit, die zich ook nog even direct tot de VVD wendde. “Het is vreemd dat we bij een wens van ondernemers geen steun krijgen van de VVD.”

‘Inkt is pas net droog’
Het was duidelijk dat de partij het moeilijk had met het – zorgvuldig gekozen – voorstel van de twee oppositiepartijen. “Het is ons duidelijk dat een aantal ondernemers de tijden wil verruimen, maar van kleine ondernemers hebben we ook andere verhalen gehoord”, probeerde fractievoorzitter Sven Spaargaren het leed nog enigszins te verzachten. Daarna kwam hij snel ter zake. “De inkt van het coalitieakkoord is pas net droog”, verwees hij naar de afspraak met CDA en PrO om de winkeltijden op zondag niet aan te passen. “Maar het moge duidelijk zijn dat dit geen voorstel uit de koker van de VVD was.”

En dus kan het voorstel van D66 en Lokaal Oegstgeest nu niet op een meerderheid kan rekenen: de VVD kiest voor de coalitie en ondernemers mogen het over vier jaar opnieuw proberen. Dat leverde bij Van Haaster, die dezelfde strijd voor vroegere opening op zondag ook al in Woerden, Wassenaar en Alphen aan den Rijn voerde, een enigszins gefrustreerde reactie op. “Het is een kwestie van tijd dat het toch wel gaat veranderen”, sprak ze de raadsleden toe. “De discussie is overal hetzelfde en uiteindelijk gaat iedereen met z’n tijd mee.”

Onterechte ontheffingen
Met al deze aandacht voor de winkeltijden heeft de gemeente Oegstgeest nog eens kritisch naar de openstelling van winkels op zondagochtend gekeken en dat levert een een opvallende conclusie op. “In het verleden hebben we daarvoor ontheffingen verleend, maar dat was naar nu blijkt iets te enthousiast. De huidige regelgeving maakt het onmogelijk om op zondagochtend open te gaan”, aldus burgemeester Emile Jaensch.

Afgelopen jaren heeft de gemeente, tegen haar eigen regels in, toch ontheffingen verleend voor incidentele openstelling op zondagochtend. Vanaf nu zal er daarom geen enkele ontheffing voor zondagochtend meer worden verleend, ook niet voor bijvoorbeeld de zondag voor kerst. Jaensch: “Als de gemeenteraad dit anders wil, dan moeten ze daar een opdracht toe geven en ga ik aan de slag.”

Over twee weken staan de winkeltijden weer op de agenda van de gemeenteraad en zal duidelijk worden op welke manier de gemeenteraad het winkels toch mogelijk wil gaan maken om incidentendeel op zondagochtend open te kunnen. Want hoewel er geen meerderheid is voor een volledige verruiming van de openingstijden, lijken de meeste raadsleden het er wel over eens dat winkels in sommige gevallen toch op zondagochtend open moeten kunnen gaan.

 

Delen

96 reacties

  • Rachel Bronstein

   “‘Je moet in Oegstgeest gewoon een croissantje kunnen gaan halen op je zondagochtend’, lichtte Eelke van den Ouweelen (Lokaal Oegstgeest) het voorstel afgelopen maandag al beeldend toe in Politiek071.” <- Eens!

  • Philip van den Hoff

   David Breukers de vraag is of je de lokale ondernemer nog een keuze geeft. Als mensen alleen nog maar boodschappen doen op zondag Kun je wel dicht blijven maar dan mis je teveel omzet om rond te komen. Dit betekent dat de ondernemer dus 7 dagen per week moet werken. Dit is niet voor iedereen haalbaar of ideaal. 24/7 open klink heel erg liberaal maar is feitelijk het tegenovergestelde.

  • Denis van Paassen

   uiteindelijk is het een kwestie van tijd voordat ook in Oegstgeest de winkels elke zondag vroeg al open kunnen. Toen ik jong was kon je met feestdagen soms 3 dagen lang geen boodschappen doen en nu kun je elke dag van de week ergens wel terecht.

  • David Breukers

   Denk het niet philip, de zondag ochtend zal voor de meeste ondernemers niet aantrekkelijk zijn. Voor het voorbeeld van de bakker dan weer wel, en daar is zat jong personeel voor die graag op zondag wat extra verdienen tegen 150/200%

  • Said Amazzal

   Ja .. Ik weet niet hoor , maar volgens mij heb je als bakker zijnde 1 van de weinige beroepen , waar je iedere ochtend met je gezin kan ontbijten en met de meest verse broodjes die er zijn.
   Ok hij eet misschien 10 minuutjes later als zijn klanten

  • Said Amazzal

   Roos van der Zalm
   Dat zijn geen verse.
   Die worden trouwens in supermarkten verkocht , die ook beschikken over een vers brood afdeling.
   En geloof me , die bakker krijgt gewoon een uurloon en die is op zondag 200%.
   Maar het gaat niet zozeer om dat broodje als ontbijt , maar dat het helaas zo is , dat er ook vele andere kleine ondernemers zijn die in de loop jaren ook gewoon 7 dagen per week moeten werken en op de meest rare tijden.
   Ik ben ook op gegroeid met zondag is alles dicht en maandagochtend zelfs ( behalve de bakker ).
   Maar dat is niet meer zo..
   Dus als dat er nu wel ondernemers zijn die wel hun deuren vroeg willen openen , begrijp ik niet dat dat een probleem is.
   Alles verplicht dicht helpt niks .
   Dan wordt dat lekkere verse broodje voor degene die je bijvoorbeeld wil verrassen met zoiets gewoon in Leiden of warmond gehaald.
   Ik woon tegenwoordig in Katwijk dus mij maakt het niet uit.
   Ik weet zeker dat ik die zakjes croissants moet hebben hoor.
   😊

  • Rachel Bronstein

   Ok. Jullie horen alleen een letterlijk “probleem” en denken dat er oplossing is mbt de croissantjes. Sorry om te horen dat jullie helemaal geen change willen zien.

  • Rachel Bronstein

   Probleem: Sommige ondernemers en sommige consumenten willen meer tijd op een zondag te winkelen. Maar jullie weten wat best voor ons is. Wij moeten thuis lekker blijven en “croissantjes bakken”.

  • Rachel Bronstein

   De eerste paragraaf in het artikel: Bij de vraag of winkels in Oegstgeest binnenkort open mogen gaan op zondagochtend, waren de ogen afgelopen donderdag gericht op ‘ondernemerspartij’ VVD. Die partij heeft in het coalitieakkoord namelijk afgesproken het voorstel niet te steunen, terwijl ondernemers wel op steun van de partij hadden gehoopt. “Het voortbestaan van winkels in Oegstgeest wordt bedreigd, aangezien winkels in omliggende gemeenten wel vroeger open mogen.”

  • Said Amazzal

   VVD staat bekend als ” ondernemerspartij “.
   Daarom is het dus vreemd dat de ondernemers wel willen maar ” hun” partij niet.
   Zal wel beetje eigenbelang zijn

   • Wat een onzin. De overhead wordt juist minder. Als je de huur over 7 dagen spreidt ipv zes, levert dat alleen al een beter plaatje op. Dat de omzet wordt verplaatst is ook zo’n stupide bewering die allang door cijfers is achterhaald. Veel personeel werkt ook liever op zondag dan door de week. En afhankelijk van de CAO zijn de arbeidskosten in de meeste gevallen ook niet duurder.
    Als een zondagsopening tot hogere kosten leidt: leg maar eens uit waarom alle winkelketens liefst al om 08.00 uur open zijn. Om verlies te draaien? Welnee, op zondag kun je veel extra omzet genereren. Is ook goed voor de mensen die er werken.

    • Eus de Watergeus op

     Die redenering klopt van geen kanten Abab. Als de winkels langer open zijn gaan consumenten niet méér geld uitgeven. Ze winkelen alleen op een ander tijdstip of een andere plek. Dat winkeliers eerder open willen heeft meer te maken met de rat-race van de concurrentie. Huur spreiden over 6 of 7 dagen? Volgens mij betalen ze per maand en staat verder los van de omzet. Daniel de Graaf snapt het tenminste.

     • Daniel de Graaf begrijpt er niets van. Je huurt inderdaad per maand: dan is het zuur dat je 1/7 van de week (zondag) geen omzet mag draaien. Op jaarbasis met 52 weken: dat betekent dat je de mogelijke omzet over 52 topdagen misloopt.
      Steeds meer winkels willen van de koopavond af: de zondag loopt veel beter dan de koopavond. De koopavond is ook duurder.
      Als Daniel de Graaf het begrijpt, moet hij maar eens uitleggen waarom zoveel winkels op zondag open willen zijn. Met een beetje research komt hij erachter dat de omzetten op zondag bovengemiddeld goed zijn en deels extra bestedingen zijn. Als je per week 10 liter melk koopt, zal een zondagopenstelling daarin geen verandering brengen, maar aantoonbaar is dat diegene die op zondag koopt, vaak ook extra inkoopt.

  • David Breukers

   Klopt Eleonora, en omdat onze samenleving al zo lang op de werkweek van maandag tot vrijdag draait moet het weekend gecompenseerd worden (er zijn ook bedrijven waar je op zaterdag toeslag krijgt, evenals avond toeslag). Dan nog is het aan de ondernemer om te bekijken of de zondag rendabel is ja of nee. En daar zou de hele discussie niet om moeten draaien, dat is aan de ondernemer. Als ondernemer zou je zelf je dagen moeten kunnen bepalen, zonder betutteling of gemeentelijke bemoeienis, buiten of dat rendabel is.

 1. Ilse Vink

  Er staat dat er ondernemers zijn die ruimer open willen maar dat dit alsnog niet verplicht zou worden. Dus dat zou betekenen dat de winkeliers die er baat bij hebben open kunnen en degene die bij een gezin willen blijven dit kunnen doen. Eerlijk gezegd ben ik alrijd voorstander van halen op eigen dorp dus dat zou voor bepaalde ondernemers verschil kunnen maken. Ik vindt Gemeente Oegstgeest een zeer starre bekrompen gemeente. Met dat rode winkeltje, bomenbeleid en zo ook met vergunningen en openingstijden.. 🙄

 2. Antoinette Van Elsen van Overbeeke

  Beter! Voor grote ketens een minder groot probleem ( de grote baas werkt tocht niet op zondag) maar je zadelt de kleine zelfstandige wel met een groot probleem op! Vond het een dwaas idee!!! Blij dat t weggestemd is! Ondoordacht dom van de D’66 🤨

 3. Vincent Stikkelorum

  Mooi, zondagmiddag is er nog genoeg tijd voor ondernemers om hun ding te doen.
  Men zegt wel dat er de keuze is om wel of niet open te gaan, maar die is er maar gedeeltelijk. Als ineens alles geopend is en jouw zaak niet, dan krijg je een slechte naam of de winkeliersvereniging gaat toch blijven vragen of je ook opent.
  Gun de ondernemers rust, zéker op zondagochtend.

  Als je perse wilt gaan winkelen, dan wandel of fiets je toch naar Leiden.

 4. Ilse Vink

  De ondernemers vragen dit aan.. niet voor niks lijkt me? In voorhout gaat op maandag ook alles op eigen tijd open of helemaal niet. Dat weten mensen en dat is gewoon oke hoor.

  • Bram van Eeden

   Rick van den Brink het ligt er maar aan hoe je het formuleert Rick.

   Ik ben ten aller tijde van mening dat de ondernemer zelf mag bepalen wanneer hij zijn brood verdient. De concurrentie van grote concerns ga je toch niet weg krijgen. Waarom zou je de lokale ondernemers verbieden om op zondagochtend geld te verdienen?

 5. Als men zo aan de zondagsrust hecht, waarom gaan dan wel al die kerken op zondagochtend open? Extra verkeer, extra lawaai, klokken, brandende kaarsen.

 6. Wim de Winter

  Jammer dat de VVD ineens tegen is omdat het in het coalitie accoord staat. Laat alstublieft de zelfstandige zelf beslissen of hij vroeg open wil op zondag. Over vier jaAR mag het ineens wel van de VVD. 😭😭

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline