Winkels Oegstgeest blijven op zondagochtend dicht

96

Bij de vraag of winkels in Oegstgeest binnenkort open mogen gaan op zondagochtend, waren de ogen afgelopen donderdag gericht op ‘ondernemerspartij’ VVD. Die partij heeft in het coalitieakkoord namelijk afgesproken het voorstel niet te steunen, terwijl ondernemers wel op steun van de partij hadden gehoopt. “Het voortbestaan van winkels in Oegstgeest wordt bedreigd, aangezien winkels in omliggende gemeenten wel vroeger open mogen.”

De zorgen van ondernemers waren een van de redenen voor D66 en Lokaal Oegstgeest om voor te stellen dat winkels op zondag vanaf 9.00 uur open mogen. “Je moet in Oegstgeest gewoon een croissantje kunnen gaan halen op je zondagochtend”, lichtte Eelke van den Ouweelen (Lokaal Oegstgeest) het voorstel afgelopen maandag al beeldend toe in Politiek071. Daarmee geven de partijen gevolg aan een oproep van tuincentrum De Bosrand – dat zich binnenkort op bedrijventerrein De Boeg gaat vestigen – en de winkeliersverenigingen van de De Kempenaerstraat en de Lange Voort.

Verslaggever IJsbrand Terpstra sprak met de verschillende aanwezigen over de winkeltijden in Oegstgeest

Om die wens kracht bij te zetten meldden Marijke in ’t Veld (Winkeliersvereniging de De Kempenaerstraat) en Kim van Haaster (De Bosrand) zich donderdag bij de gemeenteraad. “Een wijnhandel wil de drukte met kerst graag zoveel mogelijk spreiden”, aldus In ’t Veld, die benadrukte dat het zeker geen verplichting wordt om op zondagochtend open te gaan, maar dat ontheffingen voor de feestdagen erg tijdrovend zijn. “Voor een tuincentrum is de zondagochtend altijd belangrijk omdat mensen ’s ochtends hun spulletjes halen, zodat ze ’s middags kunnen tuinieren”, legde Van Haaster uit, die zich ook nog even direct tot de VVD wendde. “Het is vreemd dat we bij een wens van ondernemers geen steun krijgen van de VVD.”

‘Inkt is pas net droog’
Het was duidelijk dat de partij het moeilijk had met het – zorgvuldig gekozen – voorstel van de twee oppositiepartijen. “Het is ons duidelijk dat een aantal ondernemers de tijden wil verruimen, maar van kleine ondernemers hebben we ook andere verhalen gehoord”, probeerde fractievoorzitter Sven Spaargaren het leed nog enigszins te verzachten. Daarna kwam hij snel ter zake. “De inkt van het coalitieakkoord is pas net droog”, verwees hij naar de afspraak met CDA en PrO om de winkeltijden op zondag niet aan te passen. “Maar het moge duidelijk zijn dat dit geen voorstel uit de koker van de VVD was.”

En dus kan het voorstel van D66 en Lokaal Oegstgeest nu niet op een meerderheid kan rekenen: de VVD kiest voor de coalitie en ondernemers mogen het over vier jaar opnieuw proberen. Dat leverde bij Van Haaster, die dezelfde strijd voor vroegere opening op zondag ook al in Woerden, Wassenaar en Alphen aan den Rijn voerde, een enigszins gefrustreerde reactie op. “Het is een kwestie van tijd dat het toch wel gaat veranderen”, sprak ze de raadsleden toe. “De discussie is overal hetzelfde en uiteindelijk gaat iedereen met z’n tijd mee.”

Onterechte ontheffingen
Met al deze aandacht voor de winkeltijden heeft de gemeente Oegstgeest nog eens kritisch naar de openstelling van winkels op zondagochtend gekeken en dat levert een een opvallende conclusie op. “In het verleden hebben we daarvoor ontheffingen verleend, maar dat was naar nu blijkt iets te enthousiast. De huidige regelgeving maakt het onmogelijk om op zondagochtend open te gaan”, aldus burgemeester Emile Jaensch.

Afgelopen jaren heeft de gemeente, tegen haar eigen regels in, toch ontheffingen verleend voor incidentele openstelling op zondagochtend. Vanaf nu zal er daarom geen enkele ontheffing voor zondagochtend meer worden verleend, ook niet voor bijvoorbeeld de zondag voor kerst. Jaensch: “Als de gemeenteraad dit anders wil, dan moeten ze daar een opdracht toe geven en ga ik aan de slag.”

Over twee weken staan de winkeltijden weer op de agenda van de gemeenteraad en zal duidelijk worden op welke manier de gemeenteraad het winkels toch mogelijk wil gaan maken om incidentendeel op zondagochtend open te kunnen. Want hoewel er geen meerderheid is voor een volledige verruiming van de openingstijden, lijken de meeste raadsleden het er wel over eens dat winkels in sommige gevallen toch op zondagochtend open moeten kunnen gaan.

 

Delen
Rabobank Wensenfonds
Sligro Proef het Najaar!

96 reacties

 1. Ilse Vink

  Er staat dat er ondernemers zijn die ruimer open willen maar dat dit alsnog niet verplicht zou worden. Dus dat zou betekenen dat de winkeliers die er baat bij hebben open kunnen en degene die bij een gezin willen blijven dit kunnen doen. Eerlijk gezegd ben ik alrijd voorstander van halen op eigen dorp dus dat zou voor bepaalde ondernemers verschil kunnen maken. Ik vindt Gemeente Oegstgeest een zeer starre bekrompen gemeente. Met dat rode winkeltje, bomenbeleid en zo ook met vergunningen en openingstijden.. 🙄

 2. Vincent Stikkelorum

  Mooi, zondagmiddag is er nog genoeg tijd voor ondernemers om hun ding te doen.
  Men zegt wel dat er de keuze is om wel of niet open te gaan, maar die is er maar gedeeltelijk. Als ineens alles geopend is en jouw zaak niet, dan krijg je een slechte naam of de winkeliersvereniging gaat toch blijven vragen of je ook opent.
  Gun de ondernemers rust, zéker op zondagochtend.

  Als je perse wilt gaan winkelen, dan wandel of fiets je toch naar Leiden.

  • Bram van Eeden

   Rick van den Brink het ligt er maar aan hoe je het formuleert Rick.

   Ik ben ten aller tijde van mening dat de ondernemer zelf mag bepalen wanneer hij zijn brood verdient. De concurrentie van grote concerns ga je toch niet weg krijgen. Waarom zou je de lokale ondernemers verbieden om op zondagochtend geld te verdienen?

 3. Als men zo aan de zondagsrust hecht, waarom gaan dan wel al die kerken op zondagochtend open? Extra verkeer, extra lawaai, klokken, brandende kaarsen.

 4. Wim de Winter

  Jammer dat de VVD ineens tegen is omdat het in het coalitie accoord staat. Laat alstublieft de zelfstandige zelf beslissen of hij vroeg open wil op zondag. Over vier jaAR mag het ineens wel van de VVD. 😭😭

Geef een reactie

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline