Eelke van den Ouweelen en Lydie Vellema lichtten hun plannen voor de openingstijden van Oegstgeester winkels op zondag toe in Politiek071. (Foto: Lieuwe van Slooten)

'Geef winkels Oegstgeest mogelijkheid om zondagochtend open te gaan'

Winkels in Oegstgeest moeten op zondag eerder open mogen dan 12:00 uur. Dat vinden Lokaal Oegstgeest en D66, die daarover aanstaande donderdag een voorstel doen aan de Oegstgeester gemeenteraad. “Je moet gewoon een croissantje kunnen gaan halen op je zondagochtend.”

Op dit moment mogen winkels in Oegstgeest hun deuren volgens de Verordening Winkeltijden uit 2013 op zon- en feestdagen alleen openen tussen 12:00 en 20:00 uur. “We hebben in april van veel ondernemers het verzoek gekregen om die winkeltijden verder te liberaliseren”, aldus Eelke van den Ouweelen van Lokaal Oegstgeest in Politiek071. Lydie Vellema van D66 is het met hem eens. “We denken dat het tijd is om met de tijd mee te gaan en daar dus een debat over te voeren.”

Eelke van den Ouweelen en Lydie Vellema in gesprek met IJsbrand Terpstra in Politiek071

De twee partijen stellen de gemeenteraad aanstaande donderdag voor dat winkels op zondag geopend mogen zijn vanaf 9:00 uur. “Dat kan dan en dat mag, maar het hoeft niet”, aldus Vellema in een reactie op de vraag of het kleine ondernemers niet hun laatste vrije uren kost. Het moet volgens de twee politici vooral mogelijk worden dat bijvoorbeeld supermarkten en tuincentra al vroeger open kunnen. Van den Ouweelen: “Je gaat niet om één uur je plantjes halen om die om half drie in de grond te zetten. Je wilt er om tien uur zijn en na een kop koffie naar huis om aan de slag te gaan.”

Streng beleid
Het is echter nog maar de vraag of dit voorstel een meerderheid zal krijgen in de Oegstgeester gemeenteraad. In het coalitieprogramma dat VVD, CDA en Progressief Oegstgeest recent sloten, staat letterlijk dat ‘het beleid rondom zondagsopenstelling van winkels ongewijzigd blijft’. Desondanks zien Van den Ouweelen en Vellema wel kansen voor hun plan. “Laat de echte liberalen opstaan”, richt Van den Ouweelen zijn pijlen op de VVD. “Want alleen Katwijk heeft in onze omgeving zo’n streng beleid op zondag.”

Het voorstel van de twee partijen zal aanstaande donderdag in de Commissie Burger worden behandeld. Dan zal ook duidelijk worden of het D66 en Lokaal Oegstgeest lukt om één van de coalitiepartijen mee te krijgen in hun voorstel. “Laten we kijken hoe ze donderdag op ons plan gaan reageren, dan gaan we dat debat met ze aan”, aldus Vellema. “Maar ik ga er vanuit dat ze bij de VVD niet anders kunnen dan meestemmen.”

Maatschappij Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×