‘Geef winkels Oegstgeest mogelijkheid om zondagochtend open te gaan’

30

Winkels in Oegstgeest moeten op zondag eerder open mogen dan 12:00 uur. Dat vinden Lokaal Oegstgeest en D66, die daarover aanstaande donderdag een voorstel doen aan de Oegstgeester gemeenteraad. “Je moet gewoon een croissantje kunnen gaan halen op je zondagochtend.”

Op dit moment mogen winkels in Oegstgeest hun deuren volgens de Verordening Winkeltijden uit 2013 op zon- en feestdagen alleen openen tussen 12:00 en 20:00 uur. “We hebben in april van veel ondernemers het verzoek gekregen om die winkeltijden verder te liberaliseren”, aldus Eelke van den Ouweelen van Lokaal Oegstgeest in Politiek071. Lydie Vellema van D66 is het met hem eens. “We denken dat het tijd is om met de tijd mee te gaan en daar dus een debat over te voeren.”

Eelke van den Ouweelen en Lydie Vellema in gesprek met IJsbrand Terpstra in Politiek071

De twee partijen stellen de gemeenteraad aanstaande donderdag voor dat winkels op zondag geopend mogen zijn vanaf 9:00 uur. “Dat kan dan en dat mag, maar het hoeft niet”, aldus Vellema in een reactie op de vraag of het kleine ondernemers niet hun laatste vrije uren kost. Het moet volgens de twee politici vooral mogelijk worden dat bijvoorbeeld supermarkten en tuincentra al vroeger open kunnen. Van den Ouweelen: “Je gaat niet om één uur je plantjes halen om die om half drie in de grond te zetten. Je wilt er om tien uur zijn en na een kop koffie naar huis om aan de slag te gaan.”

Streng beleid
Het is echter nog maar de vraag of dit voorstel een meerderheid zal krijgen in de Oegstgeester gemeenteraad. In het coalitieprogramma dat VVD, CDA en Progressief Oegstgeest recent sloten, staat letterlijk dat ‘het beleid rondom zondagsopenstelling van winkels ongewijzigd blijft’. Desondanks zien Van den Ouweelen en Vellema wel kansen voor hun plan. “Laat de echte liberalen opstaan”, richt Van den Ouweelen zijn pijlen op de VVD. “Want alleen Katwijk heeft in onze omgeving zo’n streng beleid op zondag.”

Het voorstel van de twee partijen zal aanstaande donderdag in de Commissie Burger worden behandeld. Dan zal ook duidelijk worden of het D66 en Lokaal Oegstgeest lukt om één van de coalitiepartijen mee te krijgen in hun voorstel. “Laten we kijken hoe ze donderdag op ons plan gaan reageren, dan gaan we dat debat met ze aan”, aldus Vellema. “Maar ik ga er vanuit dat ze bij de VVD niet anders kunnen dan meestemmen.”

Delen

30 reacties

  • Waarom staat u niet gewoon eens stil bij, en denkt na over, het gegeven dat andere mensen er onbetwistbaar andere meningen dan u op nahouden? Gewoon even een andere sfeer dan ‘Ik heb gelijk, punt’?

 1. Vincent Stikkelorum

  Op zondag open is prima, maar waarom om 09:00?
  De winkelstraten van Oegstgeest zijn daar niet op ingericht, moet je zien hoe veel mensen er wonen. 12:00 – 18:00 is op zondag toch lang genoeg, ook voor de ondernemers.
  Edit: Oh wacht, ik zie het al; weer wat geks van D66. Die verzinnen ook dagelijks wat om minder populair te worden…

 2. Wilbert Anholts

  Bekijk eerst maar eens of het rendabel is, meer open meer personeel nodig. Moet ergens in de prijs terugkomen lijkt me. Waarom moeten we altijd naar de winkel op het moment dat we wat “nodig” hebben. Een voorraad kast en vriezer is ook erg handig.

  • Rob Nieuwendijk

   Wilbert Anholts dat zeiden ze bij ons ook…nu is het gewoon druk op zondag….mensen hebben meer te doen op zaterdag ..dan is de zondag mooi voor de boodschappen

  • Wilbert Anholts

   Rob, dat snap ik ook. Dan is een middagje toch prima. En als dat het enige interessante is wat de plaatselijke politiek bezig houd dan zijn er nog wel wat andere zaken aan te pakken lijkt me. Wellicht ben ik wat te nuchter voor deze zaken is het voor mij eerder een punt dat alles maar moet kunnen en wel direct als het in ons opkomt. of dat nu boodschappen doen is of het kopen van een auto.

 3. De Wekker Charlotte

  JA waarom niet en die er op tegen zijn je bent niet verplicht om te gaan dan geniet degene van zijn of haar zondag rust en de gene die wel vroeg willen hoefen dan niet naar leiden want die zijn wel om 9 uur open. En anders moet je in Katwijk gaan wonen Daar gaat niks open. Je moet met je tijd mee gaan en niet in de tijd van ben hur.

 4. Leo Steyger

  Mee eens, de kleine winkels worden al haast niet meer beschermd door de winkel sluiting wet en verdwijnen mede hierdoor. Vreemd is dat we allemaal die kleine winkels zo leuk vinden, maar die verdwijnen door 24/7 economie.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline