Zorgen om fietsveiligheid rond de Zijlbrug

Leiderdorpers maken zich zorgen over de fietsveiligheid rond de Zijlbrug. Vanwege groot onderhoud aan deze brug is het fietspad van de noordzijde naar de zuidzijde verplaatst. Het aantal fietspaden is daarmee dus gehalveerd, waardoor het er dubbel zo druk is. En dat zorgt voor gevaarlijke situaties, vooral omdat veel jonge fietsers de weg gebruiken om naar school te gaan.

Marleen Hogendoorn in gesprek met GroenLinks-raadslid Jeanette Hofman.

Tijdens de raadsvergadering op maandag diende Jeannette Hofman van GroenLinks een zogeheten ‘motie vreemd aan de orde van de dag’ in. Ook Huibrecht Bos van CDA en Bob Vastenhoud van Groenlinks hadden schriftelijke vragen over de situatie gesteld. “Er is veel te doen geweest om de fietsveiligheid op de Zijlbrug,” begon Hofman. “Er is een situatie ontstaan die niemand had voorzien en die voor onveilige situaties zorgt. Meer mensen pakken de auto, en dat kan niet de bedoeling zijn lijkt me. We willen graag dat de wethouder contact zoekt met Leiden en acute maatregelen treft.”

Effect onderschat
Hugo Langenberg van LPL vond dat niet nodig: “In Leiden is hier al een discussie over geweest, daar zijn maatregelen aangekondigd. Deze motie lijkt me overbodig.” Jeroen Hendriks van D66 was het niet hem eens: “Wij maken ons ook grote zorgen, het gaat met name om jonge fietsers die van deze toegangsweg van en naar Leiden gebruik maken. We zijn verrast door de huidige situatie, ik kan me niet herinneren dat er een fietspad zou verdwijnen..” Olaf McDaniel van de PvdA had de tekeningen wel gezien: “Desondanks is het effect ervan onderschat. De chaos is gevaarlijk en urgent. We moeten er alles aan doen om de situatie te verbeteren.”

Geruststellen
Wethouder Willem Joosten stelde de gemeenteraad gerust. “Ik heb veel gesproken met mijn Leidse collega Martine Leewis hierover en heb alle vertrouwen in het college van Leiden. We doen er alles aan wat binnen onze mogelijkheden ligt. Er is een trix aan maatregelen genomen, zo willen we onder andere verkeersregelaars inzetten om de veiligheid te vergroten.”

Hofman trok de motie daarop in, maar houdt de situatie in de gaten. Het kan namelijk nog zo’n twee jaar duren voordat de ’tijdelijke’ situatie rond de Zijlbrug is opgelost.

Chris de Waard sprak met SP-leider Antoine Theeuwen na afloop van het spoeddebat.

Ook zorgen in Leiden
Aan allebei de kanten de de Zijlbrug maakt de politiek zich zorgen over de veiligheid van de fietsers. In Leiden vond afgelopen donderdag op verzoek van de SP een interpellatiedebat over de kwestie plaats. SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen ontlokte wethouder Martine Leeuwis de toezegging dat wordt bekeken of het opgeheven fietspad terug kan komen.

 

Leiderdorp Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×