Ashley North is de nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks. (Foto: Lieuwe van Slooten).

Nieuwe fractievoorzitter GroenLinks: "Ik wil gewoon een bijdrage leveren aan een beter Leiden

Vorige week gaf Walter van Peijpe aan te stoppen als fractievoorzitter van GroenLinks. De 26-jaar jonge Ashley North volgt hem op en is niet van plan veel af te wijken van de lijn van zijn voorganger: “Mensen hoeven zich geen zorgen te maken dat we opeens gaan veranderen. De allergrootste uitdaging voor Leiden blijft om te gaan verduurzamen”, zei North in Politiek071. “We moeten Leiden toekomstbestendig maken.”

North is geen onbekende in de Leidse raad waar hij nu al vijf jaar in zit. Die werkzaamheden combineert hij met het lesgeven op een school in Den Haag. “Ik maak eigenlijk twee dagen op een dag”, vertelt North. “Het is hard werken, maar het levert ook veel op. Het dagelijks voor de klas staan is echt fantastisch en het raadswerk is ook heel mooi. Je levert dan weer op een andere manier een bijdrage aan de samenleving.”

Verduurzamen
Voor North is het verduurzamen van de stad de grootste uitdaging van Leiden. Hoewel Leiden alleen de klimaatverandering niet kan oplossen denkt de nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks dat de stad er wel een bijdrage aan kan leveren. “Dat is bovendien heel belangrijk, want hier hebben we ook wateroverlast en steeds hogere temperaturen.”

Geen wethouder
North benadrukte nog dat het vertrek van Van Peijpe niks te maken had met het feit dat hij geen wethouder is geworden. “We hebben gekeken welke portefeuilles we in het college wilden hebben en wie daarbij het beste pasten”, legt North uit. “Dat Walter toen geen wethouder is geworden heeft niet meegespeeld in zijn besluit om te stoppen als fractievoorzitter. Sterker nog, hij blijft gewoon in de raad en daar ben ik ongelooflijk blij mee.”

Ambities
Met zijn 26 jaar behoort de nieuwe fractievoorzitter van de op een grootste partij tot de jonge garde in de raad. Het roept al snel de vraag op wat zijn ambities zijn. “Ik vind het een eer dat ik fractievoorzitter mag zijn, maar mijn ambitie reikt niet verder dan de Leidse raad”, zegt North. “Ik wil gewoon een bijdrage leveren aan een beter Leiden.”

Advertentie

Leiden Nieuws Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×