(foto's: Bas de Meijer/Human Power Team Delft & Amsterdam)

Een astronaut op de fiets met 117 kilometer per uur

In een afgesloten cocon op een ligfiets zo hard mogelijk racen. Voor Jennifer Breet was het een droom die uitkwam. Bij het wereldkampioenschap snelfietsen gaat het om een combinatie van mens en machine, maar er komt geen motor bij aan de pas, de topsnelheid van Jennifer Breet fietste ze helemaal zelf en het leverde een tweede plaats op.

Jennifer Breet hoefde bij het WK snelfietsen alleen landgenote Lieke de Cock voor laten gaan die bijna 120 km per uur op de teller zette. Net niet genoeg voor een verbetering van het wereldrecord van de Française Barbara Buatois die ooit al 121,8 km per uur haalde.

Het WK vond plaats op een stuk snelweg in de Amerikaanse staat Nevada. Een beetje hoger gelegen, lage luchtweerstand, lekker warm. Jennifer Breet vertelde bij Sport071 dat ze wel even moets worden aangeduwd omdat de fiets zo nauw om haar heen zit. Daarna is het zes kilometer lang snelheid opbouwen, twee kilometer op topsnelheid sprinten en dan weer langzaam uit laten rijden. Ineens stilstaan is niet te doen.

Je moet niet claustofobisch zijn en niet bang voor hoge snelheden. Twee eigenschappen die Jennifer op het lijf geschreven zijn. Als voormalig wedstrijdroeister bij Njord bleek ze over de goede papieren te beschikken ondanks haar gebrek aan fietservaring. Elke dag trainen en de begeleiding van een heel team maakte de eerste twee plaatsen mogelijk voor het Nederlandse team dat sinds 2010 door een samenwerkingsverband van de universiteiten TU Delft en VU Amsterdam op de ben wordt gebracht.

Jennifer Breet in gesprek met Sport071-presentator Gerry van Bakel.

Voor het volgende WK worden nieuwe atleten gezocht, wie interesse heeft, kan zich aanmelden via de website van Human Power team Delft en Amsterdam.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×