Science071: 100 jaar onderwijs in de studio

Deze week weer een uitzending vol verrassingen in de uitzending van Science071.  Beleidshistoricus Pieter Slaman vertelde over de hoogtepunten van onderwijs, cultuur en wetenschap in de afgelopen honderd jaar.  Daarnaast neemt Carolien Rieffe ons mee in de wereld van pestgedrag en autisme.  Redactrice Roos bracht ons op de hoogte van het wetenschapsnieuws: van asociale octopussen onder invloed tot vaccinpleisters. Tot slot: redactrice Nathalie over het tijdsbesef van honden.

 

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vierde gisteren haar 100ste verjaardag. Naar aanleiding van dit jubileum schreef Pieter Slaman, beleidshistoricus aan de Universiteit Leiden, het boek  ‘In de regel vrij, 100 jaar politiek rond onderwijs, cultuur en wetenschap’. Vandaag was hij bij ons in de studio om te vertellen over hoogtepunten en veranderingen in het onderwijs van de afgelopen eeuw. Wat blijkt? De meeste discussies die wij vandaag de dag voeren zijn eigenlijk helemaal niet nieuw. Luister de geschiedenis terug in het fragment hierboven.

 

Weer verrassend wetenschapsnieuws in de uitzending deze week! Redactrce Roos vertelde over hoe Amerikaanse onderzoekers in Seattle momenteel de vaccinatiepleister testen. De pleister, die via de post verstuurd kan worden, moet het mogelijk maken om jezelf zonder naald, pijnvrij te vaccineren. Wie wil dat nou niet? Verder: asociale octopussen onder invloed van MDMA, die plots erg gezellig worden. Maar ook: stofstormen op een van de manen van Saturnus en hoe sportievelingen ook risico lopen diabetes type 2 te krijgen door te veel te zitten. Nieuwsgierig? Hierboven luister je het terug.

 

Vorige week was de week tegen het pesten. Daarom ging redacteur Wouter in gesprek met professor Carolien Rieffe die onder meer vertelde over het gegeven dat jongens met autisme bozer reageren op pesten. Maar reageren deze jongens zo boos omdat ze gepest worden of worden ze gepest en reageren ze daardoor boos? Om deze kip-en-eivraag te kunnen beantwoorden kijkt Rieffe naar hoe de emotionele ontwikkeling beinvloed wordt door pestgedrag. Eén ding staat vast: ,,Pesten is voor niemand goed.” 

 

Tot slot: kunnen honden de tijd ruiken? Deze spannende wetenschapsvraag beantwoordde redactrice Nathalie. Ook benieuwd of jouw hond precies weet wanneer hij uitgelaten moet worden? Luister het dan snel terug.

 

Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×