(foto's: Emile van Aelst)

Minikoraal laat Trigonterrein weer zinderen in regen en zonneschijn

Burgemeester Pieter van der Werf kan als geen ander drieduizend basisschoolleerlingen stil krijgen op het Trigonterrein tijdens de Minikoraal om meteen daarna Jochem Myjer aan te kondigen die het plein laat ontploffen en samen met de kinderen La la la Leiden ten gehore brengt.

Ieder jaar kruipt Minikoraal-initiator Eric Filemon in de huid van de legendarisch burgemeester die tijdens het beleg van Leiden zijn arm aanbood om de honger te stillen van zijn stadgenoten. En het lijflied Pieter van der Werf dat Filemon jaren geleden schreef is een van de favorieten van de kinderen op het plein die het hartstochtelijk meezingen. Ook het geuzenlied bezit een grote mate van populariteit.

La la la Leiden
Maar dat allles valt in het niets bij de hedendaagse kraker La la la Leiden. Burgemeester Van der Werf voert de spanning op door de kinderen te vragen stil te worden zodat ze allemaal de speld die hij vasthoudt kunnen horen vallen. Als hij inde stilte die volgt Jochem Myjer aankondigt gaat als het ware het dak eraf. Als de Leidse cabaretier het podium oprent, schreeuwen en zingen de kinderen hun longen uit het lijf. Jochem Myjer wil graag dat ze het in Alphen aan den Rijn kunnen horen en dat zou best eens gelukt kunnen zijn.

De muzikale begeleiding is in handen van René Leckie en zijn K&G 3-band. Voor K&G was het een bijzondere dag, want 90 jaar geleden werd de muziekvereniging opgericht.

Live meekijken op Sleutelstad.nl
De donkere luchten, de kortstondige buitjes kunnen de pret niet drukken. De Minikoraal is niet meer weg te denken uit de 3 Oktoberviering. Wat vijfentwintig jaar geleden begon met een handjevol Leidse scholen is uitgegroeid tot een fenomenaal evenement waaraan scholen uit alle buurgemeenten meedoen. Begonnen in het groen van het Van der Werfpark, verhuisde de Minikoraal eerst naar de nabijgelegen Garenmarkt. Nu dat een bouwplaats is geworden tot medio 2020 heeft de Minikoraal voorlopig onderdak gevonden op het Trigonterrein aan de Zoeterwoudsesingel, waar helaas geen plaats meer is voor toeschouwers. Maar Sleutelstad zendt elk jaar live uit via Facebook en website, die je hier nog terug kunt kijken.

Gerry van Bakel sprak met kinderen, leerkrachten, burgemeester Pieter van der Werf en René Leckie van K&G 3.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×