Daphne van Es stopt als raadslid voor GroenLinks in Voorschoten. (Foto: PR).

Daphne van Es stopt als raadslid voor GroenLinks Voorschoten

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart was ze nog een van de kandidaten met het meeste stemmen in Voorschoten. Daphne van Es werd toen met ruim 800 stemmen verkozen tot raadslid voor GroenLinks. Toch verlaat ze aanstaande donderdag de gemeenteraad. “Ik kan het raadswerk niet goed combineren met mijn nieuwe baan.”

Dat ze haar nieuwe werk, waar ze begin dit jaar tegelijktijd met de verkiezingscamapagne begon, slecht kan combineren bleek al vrij snel na haar installatie als raadslid. Nog voor de zomer besprak ze het al in de fractie van GroenLinks. “Dat was best lastig, zeker omdat mensen meer vrouwen in de raad willen”, aldus Van Es. Die vraag naar vrouwen bleek ook uit het aantal stemmen dat ze afgelopen verkiezingen kreeg, bijna net zo veel als fractievoorzitter Johan van Rixtel. “Toch moet je daar niet koste wat het kost aan vast willen houden”, meent Van Es. “Ik kan mijn werk als raadslid nu gewoon minder goed doen.”

Commissie is minder werk
Van Es (1992) begon in april 2017 als commissielid voor GroenLinks in Voorschoten. Dat werk beviel haar goed, waarna ze als vierde op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen kwam. Ze liet ten tijde van de verkiezingen weten enthousiast te worden van de verkiezingscampagne en ook na de verkiezingen graag langs de deuren te willen gaan. Toch heeft ze nu besloten om weer als commissielid aan de slag te gaan, een functie die minder werk kost dan het raadslidmaatschap. “Maar op die manier blijf ik gelukkig nog wel betrokken.”

Fractievoorzitter Johan van Rixtel vindt het ‘ontzettend jammer’ dat Van Es haar zetel afstaat. “Ze is erg perfectionistisch, wat een raadslidmaatschap extra lastig maakt.” Hij wijst erop dat ze opeens veel extra werk kreeg toen ze van commissielid, raadslid werd, ook met het oog op de geheel vernieuwde fractie. “We hebben haar signalen serieus genomen. Ik hoop dat ze het werk als commissielid beter kan opbouwen en zo toch behouden blijft.”

Op zoek naar vrouwen
Met het vertrek van Van Es verlaat het laatste vrouwelijke GroenLinks-raadslid in Voorschoten de raad. Eerder al koos Linda van der Zwaan ervoor haar voorkeurszetel niet te accepteren en eveneens voor het commissiewerk te kiezen. “Van beiden is dat heel erg jammer, zeker omdat we bij GroenLinks streven naar een om-en-om-volgorde op de verkiezingslijst”, aldus Van Rixtel. “De komende tijd komt het bestuur met plannen voor een netwerkbijeenkomst om meer vrouwen actief te krijgen.”

Van Es neemt aanstaande donderdag afscheid van de raad, dan wordt ook haar opvolger Paul ’t Lam geïnstalleerd. Op het moment dat er een raadszetel vrijkomt wordt naar de verkiezingslijst gekeken. De volgende op de lijst komt automatisch in aanmerking voor de vrijgekomen zetel, in dit geval is dat Paul ’t Lam. Dat huidige commissielid van GroenLinks zal de plek van Van Es voor de resterende drieënhalf jaar overnemen.

Politiek Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×