(Foto's: Frederik Zevenbergen, Julius Terpstra, Reanne van Kleef).

Stad weer schoon na Leidens Ontzet door nachtelijke inzet Stedelijk Beheer en vrijwilligers

Ieder jaar wordt de stad in de nacht van 3 naar 4 oktober weer schoongemaakt door Stedelijk Beheer van de gemeente Leiden en een groep vrijwilligers. Ook dit jaar trok een groep van zo’n veertig mannen en vrouwen, waaronder ongeveer vijftien vrijwilligers, door de stad om de straten schoon te vegen na Leidens Ontzet. Om 04.00 uur vanmorgen vertrokken ze naar de binnenstad en rond 08.00 uur zat het meeste werk er op.

De drukst bezochte plekken worden altijd als eerst schoon gemaakt. Dat zijn de Haarlemmerstraat, de Breestraat, de omgeving van het stadhuis en het Stationsplein. Traditiegetrouw hielpen er ook een aantal Leidse gemeenteraadsleden mee met schoonmaken. Frederik Zevenbergen van de VVD is met zo’n 12 jaar op rij toch wel de nestor van het ‘3 oktobervegen’. Dit jaar maakte hij samen met collega VVD-raadslid Tom Leest de Breestraat, Stadhuisplein, Lange Mare en stukje kermisterrein schoon. “Het was leuk zoals altijd. Perfect weer, geen wind of regen. Er lag veel glas en blik op straat maar rondom de meeste horecazaken was alvast opgeruimd. Het is verbazingwekkend hoeveel afval mensen kunnen produceren en hoeveel halve en hele volle glazen we tegenkomen.”

Moeilijk uit bed
Voor Julius Terpstra van het CDA was het de eerste keer dat hij mee deed. ” Het schoonvegen van de stad was vooral heel leuk maar ook heel vroeg. Je komt toch niet makkelijk je bed uit na twee dagen festiviteiten. Maar de inzet van vrijwilligers, collega raadsleden maar bovenal van mensen van de gemeentereiniging is echt top! De inzet is heel groot en de sfeer is super gezellig”

Terpstra maakte de Breestraat, Haarlemmerstraat, Hooglandsekerkplein en de Apothekersdijk schoon. Ook hij verbaasde zich over de hoeveelheid geproduceerd afval. “Wat een troep! Maar door goede afstemming tussen veegwagens en vegers gaat het opruimen ook wel heel snel.”

Elk jaar beter
Volgens Zevenbergen gaat het opruimen en schoonmaken elk jaar beter en efficiënter. “Een dikke pluim is op z’n plek. De afgelopen dagen is er al heel hard gewerkt door de mannen en vrouwen van Stedelijk Beheer, dat heeft echt invloed op de hoeveelheid afval.”

Mooiste ervaring
Terpstra is er volgend jaar zeker weer bij. Zijn mooiste was dit jaar met een dronken student. “Het mooiste vond ik dat ik een dronken student vanuit de portiek van de bieb aan de Apothekersdijk naar huis heb gestuurd. Hij zei, ja meneer! Ook dat is drie oktober, haha!”

Zevenbergen blijft in de tussentijd iedereen te pas en te onpas vertellen hoe leuk het is. “Het allerleukste is om aan te komen in een enorme bende en dan in een paar uur de stad weer redelijk netjes te hebben. Dat geeft echt een kick.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×