(Foto's: ece Bulls Kapfenberg, tekst: eredivisiebasketballleiden.nl).

ZZ Leiden wint op 3 oktober eerste Europese wedstrijd

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in Oostenrijk goede zaken gedaan. De Leidse ploeg versloeg in het eerste duel uit de laatste voorronde van de FIBA Europe Cup de Oostenrijkse kampioen met 62-79. Volgende week woensdag kan Zorg en Zekerheid Leiden zich in eigen huis kwalificeren voor de groepsfase.

De laatste keer dat Zorg en Zekerheid Leiden een uitwedstrijd op het Europese toneel wist te winnen, dateert van 3 december 2013. Bakken Bears werd toen in Denemarken met 79-81 verslagen. In het seizoen 2015/2016 deed de Leidse ploeg nog een keer mee in Europa. Onder Eddy Casteels gingen alle zes duels verloren.

De Leidse ploeg opende in Oostenrijk met Darius Thompson, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Clayton Vette en Kenneth Simms. De Jong knalde meteen een driepunter binnen. Kapfenberg kwam nog wel twee keer op gelijke hoogte (3-3 en 5-5), maar moest daarna de Leidse ploeg al snel laten gaan. Vooral Thompson was een ware plaag voor de Oostenrijkse verdediging. De Amerikaan was in het eerste kwart al goed voor 18 punten tegen 87,5%. Overall schoot Zorg en Zekerheid Leiden in het eerste kwart 65% en dat is natuurlijk altijd lekker in een uitwedstrijd. Doordat de Leidse ploeg ook nog eens zuinig was met de bal (in de hele wedstrijd slechts zes turnovers), liep Zorg en Zekerheid Leiden, mede door twee dunks van Thompson, uit naar een 19-31 stand na de eerste tien minuten.

Zorg en Zekerheid Leiden hield er een hoog tempo op na, deelde de bal en was agressiever in de verdediging. Die spelwijze leidde in het tweede kwart tot een aantal persoonlijke fouten aan Leidse zijde. De Oostenrijkers slaagden erin het tempo te drukken en dat kwam hun spel ten goede. Bogic Vujosevic en Tobias Schrittwieser zorgden voor de punten, waar Zorg en Zekerheid Leiden maar mondjesmaat scoorde. Wel werd de Oostenrijkse Amerikaan Darien Nelson-Henry vakkundig uit de wedstrijd gehouden. Doordat de ploeg van Rolf Franke in de laatste vijf minuten tot de pauze maar vier punten liet aantekenen, kwamen de Oostenrijkers wel terug tot 34-39 bij rust.

Drie punten op rij van Nelson-Henry en een driepunter van Elijah Wilson brachten kort na rust de spanning terug: 40-42. Maar net als in het eerste kwart werden de Leidse vizieren weer even goed afgesteld. De Jong, Vette en Maurice Watson tekenden voor driepunters, de zeer sterk spelende Simms dunkte op assist van Thompson en Kherrazi rondde een alley-oop pass van Watson af. De Leidse ploeg trok bovendien de verdediging nog wat strakker aan, met als gevolg dat Kapfenberg gedwongen werd om noodschoten af te leveren. In de laatste twee minuten van het kwart vergrootte Zorg en Zekerheid Leiden de marge naar achttien punten: 46-64.

De combinatie De Jong-Watson is een goede. Dat werd in de openingsfase van het laatste kwart snel duidelijk gemaakt. Tot twee keer toe benutte De Jong op assist van Watson een driepunter. De eerste homerun zorgde zelfs voor een gat van 21 punten: 46-67. Toch moest de Leidse ploeg bij de les blijven. Tot twee keer toe moest Franke een time-out nemen. Met succes, want nadat het vijftien seconden voor tijd nog 62-76 was geworden, maakte Zorg en Zekerheid Leiden het karwei geroutineerd af. Thomspon benutte een vrije worp voor zijn 30ste punt, waarna Watson met een lay-up de eindstand op 62-79 bracht.

Twee cijfers mogen niet onvermeld blijven. Ten eerste had Zorg en Zekerheid Leiden slechts zes turnovers tegen zeventien voor Kapfenberg. Over de hele wedstrijd schoten de Oostenrijkers een hoger percentage (46,9% tegen 44,6%), maar de Leidse ploeg pakte wel vijftien aanvallende rebounds. Dankzij deze rebounds en het lagere aantal turnovers kreeg Zorg en Zekerheid Leiden maar liefst 25 schoten meer dan de Oostenrijkers. Dat scheelt natuurlijk een slok op een borrel.

Uiteraard was Franke in zijn nopjes met het resultaat. “De dingen die we wilden doen, zijn goed gelukt. We hebben als team de scouting goed doorgenomen. De uitvoering door het tam leverde deze mooie overwinning op. Maar we zijn pas op de helft. Nu moeten we het volgende week thuis afmaken!”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×