Line-out in het verdedigingsgebied van ASCUM. (Foto’s: Welmoet Lugt, wedstrijdverslag: Steef Abelman / Welmoet Lugt).

DIOK blijft winnen in Ereklasse

DIOK heeft zaterdag de derde wedstrijd op rij in de Ereklasse gewonnen. De Amsterdamse studenten van ASCRUM werden met 14-43 verslagen.  De wedstrijd kreeg nog wel een zwart randje: aanvoerder Ross Bennie-Coulson moest al voor rust met rood het veld verlaten. De Leidse rugbyers staan nu derde met een wedstrijd minder gespeeld. Zaterdag komt om 15.00 uur koploper CAS RC op bezoek.

Wedstrijdverslag
Op een van de laatste zomerse dagen speelt het Leidse RC DIOK tegen de altijd lastige studentenploeg ASCRUM. Nog geen twee jaar geleden leed DIOK dan ook nog een nederlaag tegen de Amsterdammers.

DIOK zet direct na de aftrap druk op de thuisploeg. Toch is het ASCRUM dat met een break de score opent. Ook de conversie is raak, 7-0. DIOK is direct wakker en zet alle zeilen bij. Pete Rowe demonstreert direct weer zijn aanvallende vaardigheden en zet ASCRUM op scherp. Stefan Noort staat voor het eerst dit seizoen in de basis en valt meteen positief op met de talloze tackles die hij maakt.

Schoonheidsfoutjes leveren balverlies op
Bij DIOK zijn wat slordigheidsfoutjes te zien, wat een aantal keer onnodig balverlies oplevert. ASCRUM laat geen gelegenheid onbenut om daar gebruik van te maken, maar een volgende try voor de thuisploeg blijft uit. Een hele snelle aanval, waar een combinatie van Lars Slager, Reda Dadi en Daan van der Avoird een try lijkt te worden, wordt afgekeurd. Een verdedigende hand heeft volgens de referee de bal omhooggehouden. Het voordeel is echter voor DIOK. David Niggebrugge maakt daar gebruik van en de eerste try tussen de palen voor DIOK is een feit. Ilie Greeve converteert naar 7-7. Iets later is het dan alsnog Daan van der Avoird die, nadat de driekwart lijn volgens het boekje is uitgespeeld, ook de bal over de lijn legt. De conversie uit de lastige hoek gaat tegen de paal, 7-12.

Nog geen 3 minuten later maakt de watervlugge Benjamin Garcia Propato, na een mooie pass van Ilie Greeve, ook een mooie try in de hoek. De conversie wordt niet benut, 7-17. DIOK lijkt niet meer te stoppen. Een werkelijk sensationele run van Daan van der Avoird eindigt net voor de tryline met een knock on. Dan incasseert DIOK een rode kaart voor onsportief gedrag. Even is er wat onrust, maar de Leidenaren herpakken zich en weer is het Van der Avoird die een try maakt. De conversie vanaf de zijlijn gaat net naast en beide ploegen gaan de rust in met de stand van 7-22 in het voordeel van DIOK.

Jonge backline van DIOK goed op dreef
ASCRUM gaat met hernieuwde energie de tweede helft in. Zal de man meer situatie voor de Amsterdammers omgezet kunnen worden in hun voordeel? Voorlopig verhogen ze de druk op de verdediging van DIOK. Toch is het de Leidse hoofdmacht die de wedstrijd in haar voordeel doet keren. Na een langdurige aanval is het Robin Moenen die scoort. De conversie van Lars Slager is raak, 7-29. Vervolgens maakt Daan van der Avoird een run van ruim 70 meter alvorens hij de bal afspeelt aan Oliva Sialau die een try maakt. De conversie van Slager is raak, 7-36. Drie minuten later is het weer Sialau die de stand in het voordeel van Diok verbetert. Ook de zeer lastige conversie van Slager is tussen de palen, 7-43. Opvallend is de jonge backline van DIOK. Alle spelers zijn rond de twintig en handhaven zich uitstekend in de ereklasse.

Een mooie aanval van ASCRUM resulteert in een try voor de thuisploeg. De conversie gaat tussen de palen, 14-43. Vervolgens krijgt Diok een gele kaart en staat de Leidse ploeg met 13 man op het veld. Maar de voorsprong geven de Leidenaren niet meer weg. De wedstrijd eindigt met een stand van 14-43 in het voordeel van DIOK.

Stand in de Ereklasse
Na het vierde competitieweekend staat CAS RC bovenaan met 20 wedstrijdpunten, gevolgd door RC Hilversum met 16 punten. RC DIOK en RC ’t Gooi volgen op de voet met elk 15 punten. Beide partijen hebben echter een wedstrijd minder gespeeld. Zaterdag 13 oktober speelt DIOK om 15.00 uur in eigen huis tegen koploper CAS RC.