Leiden krijgt laadplein voor opladen auto’s

4

De komende jaren wordt een enorme toename verwacht in het aantal mensen dat overstapt op elektrisch rijden. Op dit moment tel Leiden zo’n 115 laadpalen in de openbare ruimte, fors meer dan het landelijk gemiddelde en dat terwijl er alleen nog maar laadpalen geplaatst worden op verzoek van bewoners. In 2025 denkt de gemeente dat het aantal laadpalen is gegroeid tot wel vijfhonderd.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Paul Dirkse over laadpalen en -pleinen.

Om de groei bij te kunnen benen gaat de gemeente de komende jaren ook actief zelf laadpalen in de stad plaatsen. Om ervoor te zorgen dat de palen goed over de stad verdeeld worden, gaat Leiden een plankaart maken met plekken waar extra palen kunnen komen. Ook bij nieuwbouwprojecten wil de gemeente steeds vaker zelf palen plaatsen.

Laadpleinen
Naast solitaire laadpalen in woonstraten wordt er ook gekeken naar locaties in de stad waar meerdere palen bij elkaar kunnen worden neergezet. Daarmee krijg Leiden dan ook zogenaamde laadpleinen.

Delen
heropening sligro Leiden

4 reacties

 1. Laten we dan aub zorgen dat er SNELLE LADERS komen. Nu staat elke plek de hele avond vol omdat het opladen van 1 auto de hele avond kost. Alle Leidse laders zijn 11kW – zo’n beetje het langzaamste die er zijn.
  Laat aub een paar laatplaasten maken met de snelladers – gewoon meteen 100 of 150kW zodat een electische auto binnen 30-45 minuten is opgeladen. Dan kan er daarna weer iemand anders staan.

 2. Egbert Hendriks

  Laten we dan aub zorgen dat er SNELLE LADERS komen. Nu staat elke plek de hele avond vol omdat het opladen van 1 auto de hele avond kost. Alle Leidse laders zijn 11kW – zo’n beetje het langzaamste die er zijn.
  Laat aub een paar laadplaatsen maken met de snelladers – gewoon meteen 100 of 150kW zodat een electische auto binnen 30-45 minuten is opgeladen. Dan kan er daarna weer iemand anders staan.

 3. Of doe wat aan de regelgeving zodat mensen vanaf hun eigen huis kunnen opladen ook al moet de kabel daarvoor over een trottoir. Genoeg huishoudens die zonnepanelen op het dak hebben maar geen parkeerplaats op eigen grond. Het zou mooi zijn als er bijvoorbeeld een ‘standaard’ trottoirtegel ontwikkeld kan worden met een goot waar de laadkabel in gelegd kan worden.
  Stroom vanaf thuis is goedkoper en je betaalt niet de startkosten zodra begint te laden.

  Bij nieuwbouw moet ook geëist worden dat er rekening gehouden wordt met de toekomst. Als ik lees dat er nu een parkeergarage wordt gebouwd voor de Meelfabriek dan mag ik hopen dat straks ieder huishouden met een parkeerplaats in die garage ook de mogelijkheid heeft om op die parkeerplaats de elektrische auto op te laden.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline