Een visualisatie van de binnentuin van het stadhuis, zoals het er na de verbouwing uit moet zien.

Verbouwing stadhuis Leiden start over ruim een jaar

In het laatste kwartaal van 2019 verhuist iedereen die nu in het Leidse stadhuis werkt naar het nieuwe stadskantoor in het gebouw Level Leiden aan de Bargelaan bij station Leiden Centraal. Daar huurt de gemeente de begane grond en vier etages die eerder onder meer in gebruik waren bij ROC Leiden. Die onderwijsinstelling is inmiddels samengegaan met het ROC ID College en heet tegenwoordig mboRijnland.

De glazen overkapping verdwijnt.

Aansluitend op de verhuizing naar Level start een grootschalige verbouwing van het Leidse stadhuis die circa anderhalf jaar gaat duren. Het monumentale deel van het gebouw wordt zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Zo verdwijnt de glazen overkapping van het atrium waardoor weer een binnentuin ontstaat. Mooier en duurzamer, want nu moet het klimaat in het enorme atrium worden geregeld en dat kost veel energie en dus geld. Het ontwerp ‘Hof van Leiden’ is gemaakt door Office Winhov in samenwerking met Studio Linse. Ook de gevel aan de Breestraatzijde wordt gerestaureerd.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Marleen Damen over de komende verbouwing van het Leidse stadhuis.

Op de tweede etage worden de monumentale Raadzaal en de Trouwzaal onder handen genomen. Naast een renovatie wordt ook de slechte akoestiek van de Trouwzaal aangepakt. “Als er nu iemand een lezing houdt, is het slecht te verstaan, dat gaan we oplossen,” belooft wethouder Marleen Damen die binnen het college verantwoordelijk is voor de klus.

Op de eerste verdieping verandert meer. Daar wordt de vide teruggebracht waardoor vanuit de centrale hal weer een doorkijk naar boven ontstaat. Om dat te realiseren wordt de huidige commissiekamer gesloopt. Net als de (tussen)muren rondom de commissie- en de fractiekamers. Wethouder Marleen Damen voor de commissiekamer die bij de verbouwing gesloopt wordt om de oorspronkelijke vide terug te brengen.

De nieuwe situatie met vide op de plek waar nu nog wordt vergaderd. Het balkon links blijft wel behouden.

In het verbouwde stadhuis wordt op een heel andere manier gewerkt dan nu het geval is. Door slimmer met werkplekken om te gaan, is er straks plek voor ongeveer driehonderd ambtenaren in plaats van de honderd die er nu werkzaam zijn. Niemand heeft straks meer een eigen kamer of bureau.

Fractiekamers
De raadsfracties die nu allemaal hun eigen fractiekamer hebben, krijgen in de toekomst een bescheiden eigen ruimte waar stukken bewaard kunnen worden en waar gesprekken gevoerd kunnen worden. “De fractievergaderingen gaan plaatsvinden in het vergadercentrum,” vertelt Damen. “Er komen meerdere vergaderzalen, dus er is altijd voldoende ruimte. Bijkomend voordeel is volgens de wethouder dat fracties in de toekomst niet meer van kamer hoeven te wisselen als partijen bij verkiezingen flink winnen of verliezen.

Publieksbalies naar Level
Het stadhuis krijgt na de verbouwing op de begane grond onder meer een vrij toegankelijke stadsfoyer. Daar kunnen  initiatieven vanuit de stad plaatsvinden, zoals bijeenkomsten, lezingen en tentoonstellingen. De publieke dienstverlening verhuist van het stadhuis en het Stadsbouwhuis naar de nieuwe locatie in het Level-gebouw.

Advertentie

Leiden Politiek Verbouwing Stadhuis Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×