Science071: Filipijnse krokodillen en sociale angst

Vandaag in Science071: Janna Marie Bas-Hoogendam over de erfelijkheid van sociale angst, dr. Krijn Trimbos en Ton Weber over de Filipijnse krokodil. Vers wetenschapsnieuws was er over scheepswrakken, seks en stilvallende bijen. Ook hoor je alles over de wetenschapsvraag: want waarom is gapen zo aanstekelijk? Luister de interviews, reportages en items hieronder terug.

 

Dat sociale angst binnen de familie voorkomt, wisten we al. Maar uit hersenscans blijkt nu dat sociale angst ook invloed heeft op de structuur van bepaalde hersengebieden. Redactrice Roos stelde daarover vragen aan Janna Marie Baas-Hoogendam, promovendus bij de afdeling Ontwikkelings- en Onderwijspsychologie aan de Universiteit Leiden. In de uitzending vertelt ze over de verschillende generaties van een familie die ze onderzocht. Want: is sociaal angstig gedrag nu écht erfelijk? Je komt het in dit fragment te weten.

Wie kent ze niet? De Filipijnse krokodillen! Een interessant studieobject, zo vonden ook Dr. Krijn Trimbos en Ton Weber. Redactrice Nathalie ging op pad en vroeg hen in een reportage naar hun onderzoek rondom deze diersoort. Met zogenoemd ‘environmental DNA’ zochten ze naar deze zeldzame krokodil. Benieuwd hoe dit hen verging? Luister het dan terug!

Uit de wereld van de wetenschap kwamen deze week weer veel verschillende berichten uit allerlei vakgebieden. Redacteur Daan houdt ons op de hoogte. Hij vertelde over bijen die stilvielen tijdens een zonsverduistering en muizenbaby’s die zijn geboren vanuit een paar van twee ouders met hetzelfde geslacht. Ook vertelt hij over 58 scheepswrakken uit de oudheid, die aan de Griekse kust zijn gevonden. Ten slotte laat Daan je alles weten over de positieve kansen van seksuele activiteit van jongeren op het web.

Redactrice Nathalie vertelt ons alles over de aanstekelijkheid van gapen. Komt ‘Jij gapen, ik gapen’ je bekend voor? Nathalie legt ons uit waarom dat zo is en vertelt over al het wetenschappelijk onderzoek naar gapen! Wat heeft jouw empathisch vermogen bijvoorbeeld te maken met je ‘gaapgedrag’?

Advertentie

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×