Florian Schneider is nieuwe directeur LeidenAsiaCentre

2

Dr. Florian Schneider, werkzaam aan de Universiteit Leiden, is de nieuwe directeur van het LeidenAsiaCentre. Hij volgt Prof. Dr. Frank Pieke op, die onlangs werd benoemd tot CEO van MERICS (Mercator Institute for China Studies) in Berlijn. Florian Schneider, die gespecialiseerd is in hedendaags China, brengt een brede kennis van ontwikkelingen in Oost-Azië met zich mee van onder andere politiek, internationale betrekkingen en (digitale) communicatie.

Schneiders onderzoek van de afgelopen 15 jaar richtte zich onder andere op politieke communicatie en media in het hedendaagse China. Zijn meest recente onderzoek, ‘Digital Nationalism in China’ onderzoekt hoe nationalisme zich online manifesteert en welke impact dat heeft op de Chinees-Japanse geschiedschrijving, zoals die via digitale media wordt opgebouwd. (verschenen bij Oxford University Press, september 2018).

Het onderzoek van Schneider op het gebied van internationale betrekkingen concentreert zich op het buitenlandse beleid van de PRC onder de Hu Jintao en Xi Jinping regeringen. Het omvat analyses van de Chinese betrekkingen met de VS, de EU, Noord- en Zuid-Korea en Japan, evenals van de betrekkingen met Taiwan. Door eerder onderzoek op het gebied van politieke communicatie bij dit werk te betrekken slaagde hij er in het Chinese gebruik van ‘soft power’ en de impact van globaliseringsprocessen op China te conceptualiseren.

Het LeidenAsiaCentre is ervan overtuigd dat deze benoeming het centrum in staat zal stellen om met succes de onderzoeksactiviteiten voort te zetten met betrekking tot ontwikkelingen in Oost-Azië en de impact op Europa en Nederland in het bijzonder.

Delen

2 reacties

 1. De diverse oorlogen niet meegerekend heeft de Chinese communistische partij minstens 40 miljoen mensen de dood in gejaagd (andere schattingen spreken over 80 miljoen doden). De universiteit Leiden ontving desondanks een vooraanstaand lid van die partij deze week met alle egards; cultuur-marxist Carel Stolker stond vooraan. Hadden de nazi’s meer geld gehad, dan hadden we nu in Leiden een mooi centrum voor de Deutsche Kultur. Of Stolker dan ook vooraan had gestaan laat ik in het midden, maar dat geld binnenhalen middels leuke afleidende onderzoekjes had zeker gebeurd.

  Bestrijdt het socialisme!

 2. Cultuurmarxisme is een bij extreemrechts geliefde term voor wat hen niet bevalt, tegenwoordig vooral gebezigd door paranoïde rechtse lieden die overal linkse samenzweringen tegen (de cultuur van) het avondland zien. Cultuurmarxist is ook een favoriet scheldwoord van bijv. Baudet en Breitbart. De NSB had het trouwens over cultuur-bolsjewisme. De rechtse maniak Anders Breivik was volgens eigen geschriften bezig met een “kruistocht tegen het cultuurmarxisme”. Je kunt veel van dit gevaarlijke warhoofd zeggen, maar niet dat de man naliet de daad bij het woord te voegen. Hij bestreed het socialisme daadwerkelijk, met veel meer dan woorden. Hopelijk geen voorbeeld voor opgewonden strijder Marcellus.
  Overigens had Karl Marx niet zo veel met kunst en cultuur,
  .
  Het ‘LeidenAsiaCentre’ lijkt mij geenszins een Chinees propaganda-instituut, noch lijken mij de betrokken wetenschappers praatpoppen van de Chinese overheid. Op de website worden voor dit jaar onderstaande projecten vermeld:
  – Resolving labour shortages? The digital transformation of working practices in the Japanese service sector
  – Strategic impact of Chinese investment in Europe
  – The Road to Tokyo 2020 Project: Access to sports for the disabled in Japan and The Netherlands
  – Corporate Social Responsibility in Asia: On paper and in practice
  – Leiden Network for Japan Constitutional Research
  – Impact of China on higher education, research and academic freedom in Europe
  Een Duits cultuurinstituut, d.w.z. een Leidse vestiging van het Goethe-Institut, zou trouwens een verrijking voor Leiden zijn.
  .
  Tussen haakjes, wat ik van het bezoek van de Chinese premier vond heb ik elders al laten blijken:
  https://sleutelstad.nl/2018/10/17/chinese-premier-li-keqiang-brengt-bezoek-aan-leiden/#comment-280071
  De schurk had niet ontvangen mogen worden. Waar was het protest? En waar was boze Marcellus?

Je bent nu offline