(Archieffoto: Marja van Tilburg, tekst: zzleiden.nl).

ZZ Leiden wint eerste wedstrijd in poulefase FIBA Europe Cup

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft gisteren goede zaken gedaan in Europa. In de openingswedstrijd van de groepsfase van de FIBA Europe Cup pakte de Leidse formatie meteen twee belangrijke punten. In Sakarya werd de plaatselijke basketbaltrots in het tweede kwart (8-23) zoek gespeeld. Daarmee legde Zorg en Zekerheid Leiden de basis voor de 56-69 overwinning.

Topsportcoördinator Tjeerd Scheffer over de wedstrijd.

Sakarya BSB mocht dan in de laatste voorronde voor de Basketball Champions League uitgeschakeld zijn, zo bijzonder was dat nou ook weer niet. De Turkse formatie werd de eerste twee voorrondes vrijgeloot en ging er vervolgens kansloos af tegen Fribourg Olympic. De Zwitsers wonnen in Sakarya met 24 punten verschil. Bovendien hadden de Turken in de eigen competitie ook alleen nog maar nederlagen moeten slikken.

Zorg en Zekerheid Leiden opende voorzichtig aan de wedstrijd. Datzelfde gold voor Sakarya BSB. Pas na ruim drie minuten viel de eerste score, door Clayton Vette. Kenneth Simms ging de Leidse ploeg in de openingsfase voor. De sterke Amerikaan kwam makkelijk tot scoren en stond na twaalf minuten al op 11 punten. Daar bleef het bij, want Simms liep ook snel tegen fouten op in zijn pogingen om de Kameroener Landry Nnoko het leven zuur te maken. In de laatste fase van het eerste kwart pakte Zorg en Zekerheid Leiden een kleine voorsprong, onder meer door een driepunter van Darius Thompson.

In het eerste deel van het tweede kwart bleef de thuisploeg nog goed volgen. Dit was deels te danken aan Zorg en Zekerheid Leiden dat een paar makkelijke scores liet liggen en iets te veel aanvallende rebounds tegen kreeg. Halverwege het kwart nam Rolf Franke bij de stand 22-25 een time-out. Wat er daarna gebeurde, grenst aan het ongelooflijke. Zorg en Zekerheid Leiden gooide er een 16-0 run tegenaan. Aanvallend werd er snel gespeeld, mede door de inbreng van Maurice Watson die voor de pauze al op 8 assists stond. Daaronder zat ook een heerlijk luie alley-oop pass op Thompson. Uit twaalf Turkse turnovers haalde de Leidse ploeg maar liefst 18 punten.

Verdedigend werd er geen centimeter ruimte gegeven aan Sakarya BSB. Naast 21 turnovers over de hele wedstrijd, werden de Turken onder druk van de schotklok tot noodschoten gedwongen. Het afwisselen van man-to-man met zone wierp duidelijk vruchten af. Zorg en Zekerheid Leiden ging de rust dan ook in met een 22-41 voorsprong.

Na de pauze tapten de Turken uit een iets ander vaatje. Het publiek begon zich te roeren en een paar keer verkeek Zorg en Zekerheid Leiden zich op een press. De maximale voorsprong van 23 punten (Vette opende het derde kwart met een score uit een aanvallende rebound) liep langzaam terug. Sakarya BSB kwam terug tot 34-47 met nog vier minuten te gaan in het derde kwart. Franke zag de bui hangen en greep middels twee time-outs in. Een and-1 van Worthy de Jong, drie minuten voor het einde van het kwart, kwam op het juiste moment. Al bracht Toney Douglas via vrije worpen de stand na drie kwarten op 41-50.

De start van het vierde kwart was weer voortvarend voor de Leidse ploeg. Watson scoorde nu niet alleen zelf, maar pakte ook nog eens ballen af, waarna Thompson vrij kon dunken. Daarna was het de beurt aan Thompson om een Turkse aanval onschadelijk te maken en een lay-up af te ronden voor 41-61. Toch gaven de Turken zich nog niet gewonnen. Junior Etou en Douglas kogelden driepunters erin. Nadat Simms een makkelijke bal onder het bord miste en prompt zijn vijfde fout maakte, lokte Douglas een fout uit van Sergio de Randamie. De Amerikaan benutte drie vrije worpen voor 53-61 met nog 2’21 te gaan.

Dat Watson de bal soms aan een touwtje lijkt te hebben, werd daarna duidelijk gemaakt. De Amerikaanse guard slalomde door de Turkse press en bezorgde Thompson een open dunk. Thompson mocht even later een vrije worp nemen, omdat Etou met zijn armen over de lijn was gekomen om een balinname te verhinderen. Daar staat tegenwoordig een technische fout op. Nadat Thomspon zijn vrije worp benutte en De Jong negen seconden later twee vrije worpen raak schoot, haastte het Turkse publiek zich al naar de uitgang. Dat De Randamie en Nnoko er nog drietjes in knalden, zal aan de meeste toeschouwers voorbijgegaan zijn.

Rolf Franke was uiteraard tevreden met de winst. “We hebben als team deze wedstrijd goed voorbereid. Het is heel knap hoe de spelers met de tempowisselingen van de wedstrijd zijn omgegaan. Last but not least, de verdediging die weer goed stond. Op naar de volgende wedstrijd”, aldus de winnende coach.

De eerste klap is een daalder waard. Zorg en Zekerheid Leiden krijgt volgende week de kans om een stap dichter bij de tweede ronde te komen. Dan komt CSM CSU Oradea op bezoek. De Roemeense ploeg ging eerder op de avond in eigen huis met 69-82 ten onder tegen s.Oliver Würzburg. Maar vooralsnog staat eerst Feyenoord Basketball Rotterdam op het Leidse menu.

Scores Zorg en Zekerheid Leiden: Worthy de Jong 20 (10 rebounds, 5 steals), Darius Thompson 20 (7 rebounds), Kenneth Simms 11 (6 rebounds), Maurice Watson Jr. 7 (11 assists), Mohamed Kherrazi 4 (7 rebounds), Clayton Vette 4 en Sergio de Randamie 3.

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×