Voedselbank hield zaterdag inzamelingsactie bij 6 supermarkten

9

Sinds 1995 is 17 oktober de Internationale dag voor de eliminatie van armoede. Deze week was de ‘Week van de armoede’ om aandacht te vragen voor de armoede overal ter wereld. Helaas leven ook in Nederland veel mensen in armoede, dat merken ook de Voedselbanken die steeds meer cliënten krijgen.

Als afsluiting van de ‘Week van de armoede’  werd er zaterdag bij 6 supermarkten houdbaar voedsel ingezameld. Bij Spar de Lange op de Herenstraat hielp wethouder Paul Dirkse mee om het publiek enthousiast te maken om voedsel te doneren. Aan het eind van de dag kon de Voedselbank Leiden e.o. terugkijken op een geslaagde actie waarbij diverse rolcontainers gevuld waren met etenswaren. Behalve de Spar deden ook de Jumbo vestigingen Diamantplein en Lange Voort Oegstgeest en ook de Albert Heijn vestigingen Kooilaan, Merenwijk en de Leiderdorpse Winkelhof mee.

 

Delen

9 reacties

 1. Erik Rooijakkers

  Mooie actie. Zo zie je maar dat het goed gaat met de economie. Hoewel ik Rutte en zijn 32 rovers dit niet zie doen(eigenlijk raar toch). Zo zie je maar dat plaatselijke politiek zich onderscheid van het landelijke. Een D66 wethouder(waar ik nooit op zal stemmen) zet zich in voor waar hij aangesteld is. Prachtig Heer Dirkse, Dat meen ik oprecht.

  • Het kan aan mij liggen maar ik zie het 2x niet. Misschien kunt u een volgende keer argumenten toevoegen? Heeft de lezer er ook wat aan.

 2. De neoliberale, vrijgezellige roofridder Mark Rutte verklaarde niet zolang geleden dat er geen armoede in dit land bestaat. Uiteraard. Voor zijn VVD achterban bestaat geen armoede, nog sterker deze achterban wordt door het verrutte beleid sluipenderwijs nog rijker gemaakt. De “hardwerkende” burgers zien hun salaris stagneren bij oplopende inflatie, zijn spaarrente op nul percent staan (dankzij de corrupte Super Mario!) en de sociale voorzieningen uitgehold worden. De zzp’ers zijn de nieuwe slaven van de BV Nederland die inclusief de douceurtjes van Rutte III hierdoor haar winsten nog flink kan opvoeren. Het sociale vangnet voor deze groep zelfstandigen is nog steeds beroerd.
  Armoede bestaat wel degelijk in dit land en neemt nog steeds toe. De voedselbanken kunnen de vraag bijna niet meer aan. Daarom is deze actie in Leiden en elders hard nodig en chapeau! In onze buurt helpen we gezinnen in armoede met de boodschappen en een uitje voor de kinderen. Want sociale cohesie is het verbindende weefsel dat de samenleving nodig heeft.

  • De veelheid aan bijvoeglijke naamwoorden lijken vooral een felicitatie van uzelf en het overduidelijk gelijk dat u meent te hebben. Uw ‘betoog’ ondersteunen doen die bijvoeglijke naamwoorden niet. Ze jagen de neutrale lezer(es) eerder weg.
   Passen we de “Wat zegt hij nu eigenlijk?”-test op uw woordenvloed toe, en schrappen bijvoorbeeld al die bijvoeglijke naamwoorden, dan blijft over: “Armoede bestaat. Voedselbanken – en daarom ook deze actie – zijn nodig. Voedselbanken dragen bij aan de sociale cohesie”.
   Nu nog argumentatie.

 3. Een Leids burger op

  ¨Bij Spar de Lange op de Herenstraat hielp wethouder Paul Dirkse mee om het publiek enthousiast te maken om voedsel te doneren.¨
  Alleen maar anderen anderen ¨enthousiast te maken om voedsel te doneren¨ of zou hij zelf ook het goede voorbeeld hebben gegeven?
  .
  Enige tijd geleden was er bij Hoogvliet (in de buurt van de Korevaarstraat) ook zo´ n actie van de voedselbank. Daar kon je dan een pakketje voedsel kopen in de supermarkt (ongeveer 10 euro) en dat vervolgens afgeven bij de medewerkers van de voedselbank. Dat heb ik toen ook gedaan.
  Kortom: Niet alleen mooie worden, maar ook daden!

  • U bent ongetwijfeld een modelburger, maar niet als orator. Uw betoog bestaat uit een verdachtmaking aan het adres van dhr. Dirkse. Dat is alles. U wéét niet of dhr. Dirkse privé goede doelen, waaronder de Voedselbank, laaft met genereuze giften, of niet.
   Qua modelburgerschap overtreft dhr. Dirkse u mogelijk zelfs nog, in het geval hij vele goede werken verricht maar prefereert er het stilzwijgen over te bewaren.
   Dit laatste is ook een bewering waarvan onduidelijk is of hij waar of onwaar is, zij het dat de vorm minder die van de insinuatie is. Uw retorische vraag past wel in die ingesleten mal. Ook is mijn positieve ongefundeerde bewering eens wat anders dan de bekende dreun van ‘Ik heb het altijd al gezegd’, ‘Wat doen ze daar toch op het gemeentehuis, in Den Haag’, enz.

   • Een Leids burger op

    Zeur niet zo idioot, het is heel goed mogelijk dat dhr. Dirkse zelf ook heeft gegeven. Geen verdachtmaking dus maar slechts een (niet retorische) vraag. Maar zoals gewoonlijk denkt u het antwoord op die vraag al voor mij te kunnen invullen. De essentie van mijn betoog was: niet alleen mooie woorden maar ook daden!

    • U lijkt wel de dorpsvariant van het huidige Saudische bewind in de zaak Khashoggi: als enige gelovend in de eigen onwaarheden of hopend ermee weg te komen.
     U brengt niets te berde dat uw ontkenning aannemelijk maakt.
     (1) “Het is heel goed mogelijk dat dhr. Dirkse zelf ook heeft gegeven. Geen verdachtmaking dus” is geen argument in uw voordeel. Of Dirkse wel of niet heeft gegeven doet namelijk niet af aan het karakter van verdachtmaking van uw commentaar. Zoals aangegeven zit dat o.a. in de vorm van uw zin, de retorische vraag. U creëert twijfel over zijn bijdrage. Slaat Sleutelstad een positieve toon aan (“wethouder Dirkse hielp mee”), u suggereert dat hij weleens niets bijgedragen kan hebben (“Alleen maar? Of heeft hij ook zelf?”).
     (2) U moffelt in uw repliek weg dat u niet de Leidse burgerij aanspoorde de daad bij het woord te voegen, maar dhr Dirkse. Alsof dat nodig zou zijn. En alsof het geen bijdrage is wanneer een wethouder enkele uren van zijn vrije tijd besteedt aan weer zo een evenement waarvoor hij geacht wordt beroepshalve op te draven en een enthousiast gezicht op te zetten.
     Het is zo onaannemelijk dat u oprecht benieuwd bent of wethouder Dirkse zelf ook aan de Voedselbank heeft gegeven, dat ik hier even pas.

     Van uw conclusie ‘gezeur’ is de wens de vader, net zoals van de kwalificatie ‘idioot’. U wordt er wel weer een stap minder modelburger van.

 4. Een Leids burger op

  Precies zoals ik al zei dus: U denkt voor mij het antwoord op die vraag al te kunnen invullen. Daarin zit nu juist uw verdachtmaking.
  .
  Met bijdrage leveren bedoelde ik hier uiteraard niet alleen anderen aansporen maar zelf ook het goede voorbeeld geven. Dat laatste bleek niet uit de berichtgeving, vandaar mijn vraag. Bovendien was de vraag(geen bewering) zo geformuleerd dat ook zelf wel bijdragen beslist niet uitgesloten was. Die mogelijkheid heb ik bewust open gehouden. Dat u het onaannemelijk acht dat mijn vraag oprecht is zegt meer over u dan over mij.
  .
  En het niet alleen woorden maar ook daden geldt wel degelijk voor al diegenen die vinden dat de voedselbank steun zou verdienen.

Over de auteur

Emile Van Aelst

Freelance fotograaf, redacteur en columnist bij Sleutelstad, Leidsch Dagblad en Leidse Glibber.

Je bent nu offline