ZZ Leiden dunkt zich naar ruime winst

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de eerste thuiswedstrijd voor de DBL in winst omgezet. Feyenoord Basketball Rotterdam opende wel met 10 punten op rij, maar halverwege de wedstrijd waren de rollen al weer omgedraaid. In de tweede helft dunkte Zorg en Zekerheid Leiden zich naar een ruime overwinning: 88-64.

Vlak voor aanvang van de wedstrijd richtte voorzitter Marcel Verburg zich tot Richard den Os. Jarenlang was hij actief als coach en assistent-coach bij Zorg en Zekerheid Leiden, sinds dit seizoen is hij hoofdcoach bij Feyenoord Basketball Rotterdam. Na de overhandiging van een bos bloemen, kreeg Den Os een daverend applaus van de massaal opgekomen supporters.

Voor de Leidse fans viel er in de eerste minuten weinig te genieten. Via een driepunter van Rens van Ravensteijn en zeven punten op rij van Justin Gordon stond er 0-10 op het scorebord. Reden voor Rolf Franke om bij 0-7 al naar een time-out te grijpen. De coach was uiteraard niet te spreken over het slappe spel van zijn ploeg. Clayton Vette werd tegelijkertijd naar de kant gehaald ten faveure van Sergio de Randamie.

Mohamed Kherrazi brak uiteindelijk de ban. Hij werd keurig bediend door Maurice Watson Jr. die dit duel mocht starten. Dat had mede te maken met de schorsing van Kenneth Simms, die zijn eerste van drie duels schorsing moest uitzitten. Door onder meer een dunk van Darius Thompson kwam de Leidse ploeg terug tot 8-12. Dat verschil stond na de eerste tien minuten nog steeds op het bord: 17-21.

In het tweede kwart liep Worthy de Jong binnen een halve minuut al tegen zijn derde fout aan en kon de international plaats gaan nemen op de bank. Via een driepunter (met bord) van De Randamie, net voor het 24-seconden signaal, kwam Zorg en Zekerheid Leiden voor het eerst op gelijke hoogte: 24-24. Met zijn tiende punt sloot Thompson een 11-0 run af: 30-24. Tot drie minuten voor rust bleef Feyenoord Basketball goed volgen, maar daarna sloeg de Leidse ploeg een gaatje van tien punten. Dat was mede te danken aan een 4-point play van De Jong, die daarmee de ruststand op 44-34 bracht.

In de openingsfase van het derde kwart nam Zorg en Zekerheid Leiden wat meer afstand van de Rotterdam. Back-to-back dunks van Thompson werden gevolgd door een driepunter van Watson: 53-37. Vooral die tweede dunk was een juweeltje. Watson dribbelde na een steal snel vooruit en gooide een fraaie alley-oop pass naar Thompson. Het publiek genoot er met volle teugen van. Na zes minuten bracht De Jong met een driepunter het verschil op 20 punten: 60-40.

Feyenoord Basketball liet zich nog niet helemaal kisten en kwam via driepunters van Michael Kok (twee stuks) en Van Ravensteijn terug tot 62-49. Een nieuwe time-out van Franke bracht de Leidse ploeg weer op het goede spoor. Driepunters van Vette, Watson en De Randamie zorgden voor een 71-52 stand na drie kwarten.

In het laatste kwart deed Zorg en Zekerheid Leiden aan klantenbinding. De ene na de andere dunk volgde: Kherrazi en De Jong waren allebei twee keer trefzeker, Thompson dunkte ook nog een keer raak. Van een wedstrijd was al lang geen sprake meer. Twan Polman kwam De Jong nog vervangen. De jonge guard werd door Watson, die tot 10 assists kwam, nog in staat gesteld om te scoren, maar dat lukte net niet. Uiteindelijk werd het 88-64 voor de Leidse ploeg.

Den Os wees na afloop vooral op het balverlies als oorzaak voor de nederlaag: “We hebben veel te veel turnovers. Leiden scoort 36 punten uit onze turnovers.”

“Als ploeg wil je niet dat het gebeurt, zo’n start. Dan moet je jezelf weer even hervinden”, vertelde Franke na afloop. “Een van de belangrijke dingen is dat je dan geduld hebt. Dat gebeurde even niet helemaal. Het agressiviteitsniveau ging prima omhoog, alleen zat er nog iets teveel ongeduld in, waardoor het moeizamer ging. Bij rust staan we dan 10 punten voor, dus dat was wel een prima reactie. Zo’n wedstrijd van vandaag is wel even goed. Je komt met beide benen weer op de grond.”

Advertentie

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×