(Foto's: Reanne van Kleef).

Nationale Tafeltennismasters transformeren in Leiden langzaam naar Dutch Open

Voor het zevende jaar op rij werden dit weekend de Nationale Tafeltennismasters gehouden bij het Leidse Scylla. De Nederlandse Tafeltennis Bond (NTTB) is zeer tevreden over de Leidse organisatie en inmiddels wordt er gesproken over het opschalen naar een internationaal toernooi en wellicht zelfs een ‘Dutch Open’. Dat toernooi zou dan niet meer bij Scylla plaatsvinden, maar bijvoorbeeld in de Vijf Meihal.

Reanne van Kleef sprak met voorzitter Jan Simons van de NTTB over de ontwikkeling van Nationale Tafeltennismasters tot Dutch Open.

Op de Masters komt nu jaarlijks de Nederlandse top, bestaande uit de beste Nederlandse spelers en buitenlandse spelers die in Nederland spelen, in actie. Op het moment dat het toernooi transformeert naar een ‘Dutch Open’ verandert de opzet. “Dat zou betekenen dat we op zaterdag een heel groot evenement hebben met veel deelnemers en dat we zondag afsluiten met een top acht, waarvan vier internationale toppers”, vertelt voorzitter Jan Simons van de NTTB. Hoewel tafeltennis een relatief kleine sport is, verwacht Simons zeker een grotere hal dan die van Scylla te kunnen vullen. “Ik denk wel dat de sport populair genoeg is. Als je maar zorgt voor een heel aantrekkelijk programma.  Het heeft wel de tijd nodig om te groeien, net zoals de Masters de afgelopen zeven jaar bij Scylla zijn gegroeid.”

Om een Dutch Open te kunnen organiseren is naar schatting zo’n 50.000 euro nodig. De organisatie gaat nu met verschillende partijen evalueren en in overleg. Begin volgend jaar moet duidelijk worden of een Dutch Open in 2019 haalbaar is.

Net geen Leidse winnaar
Aan deze editie van de Masters deden maar liefst zeven Scyllanen mee. Drie van hen haalden ook de finaledag. Dat waren Kim Vermaas, Kazeem Nasiru en Olivier Altenburg. Die laatste schakelde in de voorronde nog teamgenoot Gerard Bakker jr. uit.

Scylla speelster Kim Vermaas over haar tweede plaats.

Bij de vrouwen schopte Vermaas het voor de derde keer tot de finale. Na eerder van Chinese spelers Li Jao (2014) en Li Jie (2017) te hebben verloren, was het dit keer de Chinese Shuo Han Men die Vermaas van de titel afhield. In de laatste game kwam ze terug van een 10-4 achterstand, maar ze wist de achterstand in games niet weg te werken. Na viermaal de jeugdmasters te hebben gewonnen, werd Men de winnares van de Masters 2018. Zo’n 125 bezoekers keken in het Scylla Tafeltenniscentrum naar de vrouwenfinale.

Vermaas: “Ja ik ben wel teleurgesteld. Ik speelde de hele dag goed en had ook vertrouwen in de finale. Maar m’n tegenstander was gewoon een goede speelsters. Ze speelt met heel veel druk en voor mij is het lastig om daar onderuit te komen. Het is geen schande om van haar te verliezen, maar ik had zeker kansen en het is jammer dat ik die niet heb gepakt.”

Nasiru kwam bij de mannen het verst, hij legde het in een spannende halve finale af tegen meervoudig Masterswinnaar en Nederlands team speler Rajko Gommers. De finale tussen Gommers en Laurens Tromer werd tot de laatste game uitgespeeld. Uiteindelijk pakte Tromer net als vorig jaar de titel.

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×