(Foto's: PR).

Reünieorkest K & G repeteert voor jubileum

Sinds een halfjaar is muziekvereniging K & G een vierde orkest rijker. In het kader van het 90-jarig bestaan van de Leidse muziekvereniging is een reünieorkest opgericht en wordt er maandelijks gerepeteerd.

Het initiatief om oud K & G-ers op te roepen voor een reünieorkest is iets meer dan een jaar geleden genomen door Ton Chaudron en Vincent Holverda. De aanzet werd in juni 2017 gegeven toen de Show- en Marchingband hun nieuwe show presenteerde ter gelegenheid van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Onderdeel van het programma was een gezamenlijk optreden van Jong K & G, de Show- en Marchingband, het podiumorkest K & G 3 en een aantal oud-leden. Bij elkaar marcheerden onder de klanken van ‘Mein Regiment’ meer dan tweehonderd K & G-ers op het voetbalveld.

Succesvolle oproep
Via social media werden oproepen gedaan voor het reünieorkest en al spoedig volgden de eerste aanmeldingen. Ronald Horsman, geen onbekende binnen K & G en het Leidse muziekwereldje, werd bereid gevonden de instructie voor zijn rekening te nemen. Met geleende en eigen instrumenten werd met zo’n 35 leden gestart. Dat aantal is inmiddels opgelopen tot zo’n vijftig muzikanten.

Repertoire uit de jaren zeventig
Qua repertoire is gekozen voor marsmuziek uit de jaren 70 en later. Oud-instructeur Nico de Jeu heeft in die tijd de basis gelegd voor de huidige bezetting. Bij zijn aantreden trof hij drie afdelingen aan: een tamboer, pijper- en trompetterkorps. Vanwege de instrumentkeuze en de stemming van de instrumenten, was het niet mogelijk om de piccolo’s en dwarsfluiten sámen met de trompetten te laten spelen. Onder zijn leiding werd het complete instrumentarium vervangen en werden instrumentgroepen toegevoegd zoals saxofoons en euphoniums. Daardoor werd samenspel wél mogelijk.

Voor deze nieuwe en unieke bezetting, de ‘K & G-sound’ waar alle afdelingen nog steeds uiterst succesvol mee zijn, was toen geen kant-en-klare muziek beschikbaar. Dat betekende dat De Jeu tientallen marsen speciaal voor K & G heeft gecomponeerd en gearrangeerd. Uit dat oeuvre wordt met succes geput.

Het eerste optreden van het reünieorkest staat gepland voor maart 2019. Samen met het podiumorkest K & G 3 wordt een afwisselend programma gepresenteerd. “En heel misschien spelen we ook nog een paar nummers samen met K & G 3. De ambitie om goed voor de dag te komen is er en het klinkt als een klok,” aldus Chaudron. Ook zijn er inmiddels plannen om in de loop van het jubileumjaar meerdere optredens te verzorgen.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×