ZZ Leiden overleeft in Den Helder

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in Den Helder met moeite van de Suns gewonnen: 73-78. De Leidse ploeg moest het stellen zonder Sergio de Randamie (geblesseerd), Worthy de Jong (griep), Troy Koehler (herstellend van een blessure) en Kenneth Simms (geschorst). De Leidse ploeg speelde derhalve met slechts zes man en dat zet de winst in een ander daglicht.

Worthy de Jong gooide nog een paar balletjes bij de warming-up, maar hield het daarna voor gezien. Darius Thompson had voor aanvang ook nog een paar toiletbezoekjes nodig om te kunnen spelen. Door al deze personele problemen startte Rolf Franke met Maurice Watson Jr., Darius Thompson, Marijn Ververs, Clayton Vette en Mohamed Kherrazi. Op de bank zat dan nog Twan Polman, die ook nog tien minuten binnen de lijnen kwam. Watson, Kherrazi en Vette speelden de volle 40 minuten. Opmerkelijk genoeg waren er geen bankspelers van het eerste team van BS Leiden meegekomen, omdat dat team zelf aan de bak moest.

Den Helder Suns opende de wedstrijd met een 5-2 voorsprong, maar daarna ontbrandde Thompson. Met twee driepunters zette de Amerikaan de Leidse ploeg aan de voordelige kant van de streep. Thompson was in de openingsfase hot, want binnen vier minuten zat hij al in de dubbele cijfers. Van de eerste 14 punten voor Zorg en Zekerheid Leiden scoorde Thompson er 12 én hij gaf de assist aan de enige andere score op dat moment, een score van Vette. Bij een stand van 5-14 vluchtte Peter van Noord in de zesde minuut in een time-out. Even kwam de thuisploeg onder aanvoering van Lavone Holland dichterbij, maar na een driepunter van Watson en een lay-up van Ververs liep Zorg en Zekerheid Leiden via 10-21 door naar een 16-23 stand na het eerste kwart.

Waar Thompson in het eerste kwart excelleerde, daar nam Watson die rol in het tweede kwart over. De Amerikaanse guard was te snel voor zijn tegenstrevers en als hij niet zelf tot scoren kwam, dan speelde hij zijn teamgenoten vrij voor makkelijke scores. Toch kon Den Helder aanhaken, want de thuisploeg ging stevig in de aanvallende rebound. Vooral die second chance points en het zwakke schieten vanaf de vrije worplijn door de Leidse spelers (4 uit 9 voor rust) zorgden ervoor dat beide ploegen gingen rusten bij een stand van 38-38. Thompson en Watson stonden op dat moment allebei op 12 punten en 5 assists.

Zorg en Zekerheid Leiden leek na de pauze snel een einde te willen maken aan de wedstrijd. Thompson pompte er weer snel vijf punten in, terwijl Kherrazi even lekker kon dunken na een pass van Watson. Binnen drie minuten stond het 38-45 en moest Van Noord opnieuw zijn mannen een minuut naar de kant halen. Dat had aanvankelijk succes, want de thuisploeg kwam terug tot 45-48. Op dat moment echter ook weer niet verder dan dat, want na onder meer een fraaie lob pass van Watson op Thompson liep Zorg en Zekerheid Leiden weer uit. Na een score van Vette uit een aanvallende rebound werd het na zeven minuten spelen 46-56.

Scores van Boyd van der Vuurst de Vries en een driepunter van Steve Harris brachten de Suns terug tot 53-58. Vlak voor de buzzer scoorde Watson nog 53-60.

Thompson, die na rust 20 van zijn 32 punten scoorde, had er even flink zin in. Met 9 punten in nog geen vijf minuten, waaronder een dunk en een driepunter, had hij een groot aandeel in de voorsprong van Zorg en Zekerheid Leiden, die inmiddels was opgelopen tot 60-71. De twee punten voor de Leidse ploeg zaten echter nog niet definitief in de knip.
Den Helder Suns kwam wederom terug in de wedstrijd, dit keer onder meer geholpen door zes punten van Dyon Halman.

Opvallend in deze fase dat de Leidse spelers bleven teren op afstandsschoten en nalieten om de basket aan te vallen via drives en penetraties. Met nog 1’46 te spelen en een stand van 71-73 zag Franke zich genoodzaakt om een time-out te nemen. Dat leverde één rake vrije worp van Vette op. Na een misser van de Luxemburger Alex Laurent nam Watson de enige juiste beslissing. Zijn lay-up zette een stand van 71-76 op het bord met nog 43 seconden te gaan.

Nadat Harris er via twee vrije worpen 73-76 van had gemaakt, moest Den Helder in allerijl persoonlijke fouten maken om Zorg en Zekerheid Leiden op de lijn te zetten. Met op dat moment pas één teamfout, waren er nog vier fouten noodzakelijk. Negen seconden voor tijd werd Ververs op de lijn gezet. Hoewel de jonge guard van Zorg en Zekerheid Leiden zijn schot thuisgelaten leek te hebben, faalde hij echter niet vanaf de vrije worplijn. Met twee rake schoten bracht hij Zorg en Zekerheid Leiden definitief in veilige haven: 73-78.

Met het oog op de aankomende wedstrijd voor de FIBA Europe Cup is het te hopen dat de blessures en de griepgolf op zijn einde lopen, zodat er woensdag met een volledig en fit team aangetreden kan worden tegen s.Oliver Würzburg.