(Foto's: Marja van Tilburg, tekst zzleiden.nl).

Kostbare nederlaag voor ZZ Leiden in Europe Cup

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft een dure nederlaag geleden. In eigen huis was de Leidse formatie niet opgewassen tegen s.Oliver Würzburg: 65-75. ZZ Leiden startte sterk, maar zag de Duitsers na het eerste kwart het heft in handen nemen.

Rolf Marselis sprak na afloop van de wedtsrijd met ZZ Leiden coach Rolf Franke en spelers Mohamed Kherrazi en Darius Thompson.

Voorafgaand aan dit duel was bekend geworden dat Oradea in eigen huis met 86-84 van Sakarya BSB had gewonnen. Dit betekende dat beide ploegen op één winstpartij bleven staan. Zorg en Zekerheid Leiden had zeer goede zaken kunnen doen door s.Oliver Würzburg te kloppen, want dan zouden de Duitsers op één zege blijven staan en Zorg en Zekerheid Leiden op drie winstpartijen.

Aanvankelijk leken de Leidse spelers af te stevenen op een overwinning, maar dat duurde niet lang. De start van de thuisploeg was goed. Via een driepunter van Worthy de Jong, een doordunk van Mohamed Kherrazi en een lay-up van Darius Thompson stond het na anderhalve minuut al 7-0. Cameron Wells, die in het seizoen 2011/2012 voor Landstede Basketbal uitkwam, opende de score voor de Duitse ploeg. Clayton Vette en de niet 100% fitte De Jong knalden er nog maar eens driepunters in, waardoor de stand in de vijfde minuut op 13-4 kwam te staan.

Via onder meer een alley-oop dunk van de verder tegenvallende Xavier Cooks kwam de ploeg uit Würzburg terug tot 13-10. Zes punten op rij van Thompson en een dunk van Kherrazi gaven de Leidse ploeg weer wat ruimte: 21-10. Brad Loesing bepaalde de kwarststand op 21-12. Loesing zou in het seizoen 2013/2014 voor Landstede Basketbal gaan uitkomen, maar scheurde zijn kruisband in de voorbereiding.

De start van het tweede kwart was voor s.Oliver Würzburg. Via een paar makkelijke scores kwamen de Duitsers beter in de wedstrijd. Dit kon niet verhinderen dat Zorg en Zekerheid Leiden, dat overigens zonder de nog steeds geblesseerde Sergio de Randamie aantrad, wel uitliep naar 27-18. Het was al wel zichtbaar dat de Leidse spelers niet meer zo makkelijk tot scoren kwamen. Würzburg wist de bal goed te beschermen en maakte nog maar zelden een foutje. Bovendien koos Zorg en Zekerheid Leiden iets te vaak voor een driepunter, wat vaak het gevolg was van te lang de bal op één plek vasthouden. Ondanks slechts negen punten in dit kwart, bleef de Leidse ploeg nog wel aan de goede kant van de score: 30-25.

Meteen na de pauze maakte Würzburg goed gebruik van de gaten in de Leidse zone. Gabe Olaseni en Perry Ellis kwamen inside makkelijk aan hun puntjes, waar Zorg en Zekerheid Leiden moeite had om tot goede aanvallen te komen. Via vrije worpen van Maurice Watson Jr. kwam de Leidse ploeg nog wel op een 34-31 voorsprong, maar daarna moest de formatie van coach Franke een 6-0 run incasseren. Een vermakelijk puntje-puntje duel ontstond. De Duitsers speelden degelijk en kwamen daardoor tot goede scores. Zorg en Zekerheid Leiden was in deze fase erg afhankelijk van de creatieve ingevingen van Watson en Thompson. In de laatste twee minuten van het derde kwart voerde de Leidse ploeg opeens weer de boventoon. Met nog minder dan een minuut te gaan. Gaf het scorebord 47-41 aan. Na een gemiste driepunter van Kenneth Simms bleef Zorg en Zekerheid Leiden via Thomspon in balbezit. In plaats van de klok uitspelen – na de rebound waren er nog 11 seconden te gaan – koos Marijn Ververs voor een driepunter. Die bal viel niet, waarna Zorg en Zekerheid Leiden een paar fouten pakte in de resterende acht seconden. Vanaf de lijn kon Wells de achterstand terugbrengen tot vier punten: 47-43.

Hoewel Thompson in de openingsfase van het vierde kwart nog voor 49-43 zorgde, verdween die voorsprong als sneeuw voor de zon. Via onder meer twee driepunters van Jordan Hulls perste Würzburg er een 10-0 run uit. Zorg en Zekerheid Leiden gaf zich echter nog niet gewonnen. Via drietjes van Watson en Thompson pakte de thuisploeg weer de leiding: 55-54 hen nog vijf minuten te gaan.

Na 57-56 ging het licht voor de thuisploeg uit. Würzburg scoorde in nog geen drie minuten tijd 14 punten op rij: 57-70. Via een and-1 van Watson en lay-ups van Thompson en De Jong kwam Zorg en Zekerheid Leiden nog even terug tot 65-72, maar het slotakkoord was voor Florian Koch: 65-75.

Zorg en Zekerheid Leiden en s.Oliver Würzburg delen nu de eerste plaats met twee winstpartijen, gevolgd door Oradea en Sakarya met elk één overwinning. Zorg en Zekerheid Leiden kan zichzelf komende woensdag een goede dienst bewijzen door de laatste thuiswedstrijd in deze groepsfase, tegen Sakarya, in winst om te zetten.

“We konden drie kwarten lang tegenstand bieden”, stelde coach Franke na afloop. “In het laatste kwart vroeg de smalle rotatie veel van onze spelers en kwamen we te kort. Würzburg verdedigde strak en zij waren erg zuinig met de bal waardoor we minder turnovers en makkelijke sores konden forceren dan we dit seizoen gewend zijn.”

Denis Wucherer, de coach van s.Oliver Würzburg, was uiteraard blij met de uitkomst van dit duel. “Dit was een belangrijke overwinning voor ons. We wisten dat Leiden graag snel speelt en een paar individueel sterke spelers heeft. Ons plan was om te vertragen, al lukte dat in het eerste kwart niet, Vanaf de start van het tweede kwart gingen we beter spelen. De verdediging sloot en onze driepunters begonnen eindelijk te vallen. Bovendien zag je de vermoeidheid van de Leidse spelers toenemen. Neemt niet weg dat het nog heel spannend wordt in deze groep. We hebben nu wel hier gewonnen, maar dat wil zeker niet zeggen dat we dat in Würzburg nog een keer kunnen doen.”

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×