Sportwethouder Dirkse: Op termijn plek voor drie tot vier voetbalclubs in Leiden

25

Van de zeven burgervoetbalclubs die Leiden nu nog telt is er in de toekomst plek voor hooguit drie à vier clubs. Dat zegt de Leidse sportwethouder Paul Dirkse nu de gemeente de balans heeft opgemaakt in het proces Voetbal Vitaal dat al enkele jaren loopt.

Chris de Waard in gesprek met sportwethouder Dirkse over de stand van zaken rond het Leidse voetbal.

Van de zeven clubs zijn er nu drie die aan de voorwaarden voldoen en dus vitaal zijn. Het gaat daarbij om DoCos, Sporting Leiden en UVS. De overige vier moeten voor eind van het jaar hun toekomstplannen bij Dirkse inleveren. Er zijn daarbij globaal drie opties: fuseren, opheffen of zonder eigen accommodatie, maar wel onder de eigen naam spelen op een van de sportparken.

De stand per 1 augustus 2018 voor de zeven Leidse burgervoetbalverenigingen en de twee studentenvoetbalclubs.

Clubs die op de peildatum van 1 augustus 2018 niet vitaal waren zijn Boshuizen, Leidse Boys, Lugdunum en Roodenburg. Leidsche Boys speelt als enige op Sportpark de Vliet waar op termijn niet meer gevoetbald zal worden. Naar verwachting heft de club, met 142 spelende leden de op één na kleinste van de vier, zich op zodra ze het terrein niet meer kunnen gebruiken.

Ter vergelijk het overzicht van de clubs bij de start van Voetbal Vitaal begin 2017. F.C. Rijnland en V.V. Leiden zijn inmiddels gefuseerd tot Sporting Leiden.

Roodenburg (242 leden) praat met Boshuizen (100 leden) over een nieuwe gezamenlijke toekomst aan de Boshuizerkade en Lugdunum (204 leden) zal ook iets moeten. Het bestuur keek recent naar een oplossing met buurman UVS, maar de leden voelen daar vooralsnog niet voor.

Delen

25 reacties

 1. Ja dirkse voor zin zijner maar twee clubs zijn lieveling docos natuurlijk en en bij de hocky zie ik hem ook weleens je mag nooit als wed houder een parij kiezen maar waar rook is vuur toen hij er nog niet was als sport we houder was er eigenlijk niets aan de hand ja dat het voetbal gebeuren minder werd in deze stad dat wist iedereen daar hoef je geen we houder voor te zijn .het is de laatste jaren met zulke mensen aan roer naar de klote gegaan

  • Zulke domme reacties zouden eigenlijk moeten worden verwijderd. Ligt het nu echt aan de wethouder dat veel te veel voetbalclubs in financiële problemen zijn geraakt en ligt het nu echt aan de wethouder dat bij veel clubs de jeugd massaal is weggelopen? In goede tijden was er inderdaad niets aan de hand, maar dat steeds meer Leidenaren kiezen voor steeds minder clubs om te voetballen, ligt niet aan de wethouder maar aan het jarenlange falende beleid van die clubbestuurders die in de verleden tijd zijn blijven hangen. Als Docos het net zo slecht had gedaan als het failliete GHC, had wethouder Dirkse vast en zeker ook Docos daarop aangesproken. Bij de verliezers is het natuurlijk wel favoriete borrelpraat: beetje schelden op de wethouder. Ach wat zijn die verliezertjes toch een zielige mannetjes. En wat is het goed voor de Leidse sport dat wethouder Dirkse zijn verantwoordelijkheid neemt. Vergeet niet: de clubs spelen op grond van de gemeente. Op grond die van ons allemaal is. Dan moet je als gemeente er ook voor zorgen dat deze accommodaties zo goed mogelijk worden gebruikt. In heel veel gevallen is dat aantoonbaar allang niet meer het geval.

   • Dick Barnhoorn op

    Weet niet de afkorting hier boven van ene ABAB? Maar stel je eerst op de hoogte beste vriend van feiten en dan pas met beschuldiging[en] komen! Hier bedoel ik mee jou opmerking over GHC. Verder kan ik mij uitstekend vinden in de plannen voor de toekomst van wethouder Dirkse, aangaande de voetbalsport in Leiden. Met vriendelijke groet,
    Dick Barnhoorn, 38 jaar [vrijwilliger] voorzitter van v.v. GHC en van l.v.v. De Sleutels.

    • Groene Hart Combinatie (G.H.C.) Failliet
     Groene Hart Combinatie (G.H.C.)
     Plaats Leiden
     Adres Lammenschansplein 11
     Postcode 2321 JB
     Rechtsvorm Vereniging
     H.o.d.n. G.H.C.
     Dossiernummer KvK 40448020
     Datum faillissement 09/05/2017
     Rechtbank Den Haag
     Rechter-commissaris mw. mr. M.M.F. Holtrop
     Insolventienummer F09/17/163
     Curator Mark Aukema
     Dossiernummer RWV 20170786
     rwv.nl/faillissementen/overzicht/groene-hart-combinatie-g-h-c

     • Dick Barnhoorn op

      Pfff heer of mevrouw?? ABAB, dit zijn alle de feiten kennis van het dossier van v.v. GHC die u weet? Ik hoor hier net thuis in de kamer roepen, joh Dick, stop met deze onzin. Laat deze ABAB, het lekker beter weten. Stop je tijd en energie in zaken waar je daadwerkelijk invloed op heb. En niet op anonieme personen! Lijkt me een goed plan.

 2. Leidsche Boys – 142 leden – 5 velden (?)
  Roodenburg – 242 leden – 3 velden
  Boshuizen – 100 leden – 2 velden
  Lugdunum – 204 leden – 3 velden
  Dus voor de hobby van even minder dan 700 mensen wordt er circa ±14 hectare aan grond vrijgehouden.
  Het gedoe om een 66meter langere schaatsbaan (±0,7 hectare) ziet er in dit licht uit als gezeur.
  .
  Een erg voorzichtig getal voor de verkoop van grond voor woningen is €1.000/vierkante meter. In 1 hectare zitten 10.000 van die stukjes met een waarde van €1.000, dus …
  verkoop de velden van bijvoorbeeld Roodenburg en er is meer dan genoeg geld voor én een langere schaatsbaan én een sporthal met grote tribune én om de ingeplande maar niet gecommuniceerde (bouw-)kostenoverschrijding te betalen.

  • En als GHC aan alle financiële verplichtingen had voldaan, was er ook meer geld in de gemeentekas geweest.

   • Dick Barnhoorn op

    O ja joh, nogmaals ABAB, stel je eerst op de hoogte van de feiten! En bler dan wat rond! Denk dat je zelf nooit 1 uur vrijwilligerswerk gedaan heb in het verenigingsleven.

    • Ik meldde een faillissement en u reageert met: “Maar stel je eerst op de hoogte beste vriend van feiten en dan pas met beschuldiging[en] komen! Hier bedoel ik mee jou opmerking over GHC.”
     Ik meld een faillissement, meer niet. Dat faillissement van GHC heeft plaatsgevonden. Dat is geen beschuldiging maar een feit.
     Ontkent u nu wel of niet dat GHC failliet is gegaan?
     En dan heb ik het nog niet eens over de forse huurschuld van GHC…
     Gelukkig heb ik een hoop vrijwilligerswerk gedaan, maar anders dan sommige ‘beroepsvrijwilligers’ nooit ten laste van andermans centen en anders dan sommige ‘beroepsbestuurders’ heb ik nooit goede sier gespeeld met gemeenschapsgeld. Nooit heb ik mij laten voltanken in sportkantines of zitten volvreten met snacks in bestuurskamers. Anders dan GHC ben ik nooit failliet gegaan. Waarom ben je zo boos, Dicky? Ik beschuldig je nergens van en GHC is failliet.

 3. Pfff, moet het in deze draad echt over GHC gaan? Die club is failliet. Punt.

  Prima beleid van Dirkse. Een groot gedeelte van de voetbalbehoefte wordt voorzien door clubs in de regio. Kijk maar eens bij Voorschoten’97, Meerburg en ASC. Stuk voor stuk clubs met een goed en stevig beleid en die voetbal goed faciliteren.

  Voor de mensen die echt willen lachen. Lees de ‘wij van WC-eens’ teksten op de website van LV Roodenburg; http://www.lvroodenburg.nl/actueel/123-2017-2/1465-roodenburg-actueel-2018-week-43

  Die hebben mij daar toch een dikke plaat voor het hoofd.

  • Schrijnend inderdaad … het gebrek aan zelfkennis. Die meneer heeft vermoedelijk de beste intenties maar leeft in een andere werkelijkheid.

 4. Jordy Boutier op

  Marcellus_B, uw reactie klopt niet helemaal. Leidsche Boys huurt op dit moment 2 velden van de Gemeente Leiden. De overige 3 velden waren van GHC. Overigens, het kunstgrasveld die ong. 3 jaar geleden is aangelegd bij GHC is compleet gemolesteerd omdat de Gemeente niet de moeite heeft genomen deze te verplaatsen – naar welke vereniging dan ook.

  Overigens moet je voor de gein eens een rondje maken langs de velden op sportpark De Vliet. Je schrikt je kapot. Voor ons (Leidsche Boys) is het schier onmogelijk om teams nog netjes te ontvangen. Veld 3 – waar wij op uitkijken vanuit de kantine is veranderd in een moeras.

  • B edankt voor de update hr. Bouter, ik had er dan ook al een vraagteken achter gezet.
   Dus gewijzigd betekent dit dat er voor de hobby van een kleine 700 mensen er circa 11 hectare aan grond wordt vrijgehouden. Volgens mij maakt dat het grondgebruik niet veel minder overdreven.

 5. Een Leids burger op

  Het vroegere GHC speelt hier geen rol meer. Die spelers zijn o.a. naar FC Rijnland vertrokken en dat is inmiddels opgegaan in Sporting Leiden. Deze laatste hoort nu bij de 3 ¨goede ¨ clubs. (d.w.z. clubs die aan de voorwaarden voldoen).

   • Een Leids burger op

    M.b.t. tot het vroegere GHC geen enkele, zoals ik al zei: Het vroegere GHC speelt hier geen rol meer. Maar uit het schema uit de berichtgeving blijkt duidelijk dat er maar 3 clubs zijn die aan alle voorwaarden voldoen. Dat betekent dus dat de anderen bijvoorbeeld moeten fuseren, maar niet zelfstandig kunnen blijven voortbestaan.Er zijn daarbij globaal drie opties: fuseren, opheffen of zonder eigen accommodatie, maar wel onder de eigen naam spelen op een van de sportparken.

 6. Dan te bedenken dat een sportvereniging met 1.400 actieve leden (waarvan meer dan 900 jeugdleden) het moet stellen met slechts 3 velden. Een zeer gezonde vereniging met enorm groeipotentieel … 3 velden … ?

  • Met name aan hockeyvelden is een tekort. Zouden verenigingen zich niet net als DIOK ook niet graag op Sportpark Noord willen vestigen?

 7. Wietse Jelles

  Altijd weer interessant om de ledencijfers voor de studentenverenigingen te zien. Waar halen jullie die precies vandaan, Sleutelstad? Lsvv’70 zit inmiddels op 286 leden met 11 veldteams en 3 zaalteams.

  Hoe Football Factory op 485 kan zitten met evenzoveel teams lijkt me een klein raadsel.

 8. Bij lugdunum moet er geen bezem maar een veegwagen door de club zoveel kinderen weg laten gaan voor eigen gewin en mogen ze nog blij zijn dat er nog een klein groepje ouders nog wat probeert om er wat van te maken met de kinderen anders is het helemaal klaar.

  Denk dat menig oerkikker zich zouden omdraaien als ze weten wat er de laatste paar jaar is gebeurd.

  Heel triest zover afgegleden

  • Ik ben bang dat Lugdunum de tijd van herstel niet meer gegund is. Zoals u schrijft is de club flink afgegleden. Maar hoe is het mogelijk dat zoveel oudkikkers zijn vertrokken en waar zijn ze gebleven?

   • Menig jeugdspeler voetbalt bij sporting Leiden waar ze de jeugd koesteren en er gepraat wordt van mens tot mens en je gewoon antwoord krijgt als je wat te vragen heb.
    Tevens loop er een voorzitter die verstand heeft en altijd bereikbaar is voor een praatje en niet onbelangrijk ze gezicht laat zijn bij wedstrijden jeugd of senioren.

 9. Breng verschillende sportactiviteiten samen zodat het complex multifunctioneel wordt gebruikt zowel voor binnen- als buitensporten. Onder professionele leiding kan hierdoor veel efficiënter en effectiever met de beschikbare middelen worden omgegaan en wordt de onderlinge binding tussen de sporters vergroot.
  De oplossing die de wethouder voorstelt is slechts een korte termijn oplossing die over enkele jaren weer zal moeten worden herzien.
  Een goed voorbeeld is de huidige accomodatie van Boshuizen en voorheen Gol Sport. Hier herft de gemeente enkele jaren geleden fors in geïnvesteerd. Het tesultaat is dat eerstgenoemde vereniging noodlijdend is (was dit overigens al ten tijde van de verhuizing) en laatstgenoemde vereniging inmiddels is opgeheven.
  Het is voor velen overigens een raadsel dat Footbal Factory buiten de sanering valt. Spelen hier soms andere belangen?

  • Football Factory speelt op het universiteitsterrein. Deze velden zijn van de universiteit Leiden. De gemeente Leiden is dus geen partij in deze.

  • Dat GOL sport is opgeheven heeft niets met de locatie te maken. Iedereen scheldt op deze “Pechthold-accommodatie”, maar honderden clubs in Nederland hadden wat graag op zo’n mooi sportpark gespeeld. Boshuizen had vorig jaar al te weinig leden en heeft nog steeds te weinig leden en te weinig jeugd. Dat heeft niets met de locatie te maken. Boshuizen kan misschien opgaan in een club die wel gezond is, of samen met een andere club in nood een nieuwe, sterkere vereniging vormen. De Boshuizerkade is een schitterend complex, daaraan ligt het niet. Met dank aan Pechthold en de gemeente Leiden.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline