Oplossing fietswrakkenprobleem wint de Green City Challenge

King for a Day, het Leids gemeentelijk jongerenplatform, organiseerde afgelopen maand de Green City Challenge. Op de dag van de duurzaamheid, 10 oktober, was de Kick-Off van de Green City Challenge. Tijdens het traject werken jongeren aan duurzame vraagstukken ‘challenges’ voor de stad Leiden. De challenges zijn ontwikkeld in samenwerking met Leidse bedrijven. Groepjes leerlingen van het Stedelijk Gymnasium gingen met drie onderwerpen aan de slag en kwamen woensdagmiddag met hun oplossingen. Een groepje pleitte voor minder gebruik van vlees in de horeca om water te sparen. Voor 1 kilo biefstuk zijn 144 badkuipen water nodig. We kunnen water besparen door vegetarische producten te kopen of door het eten van insecten en meelwormen. Als proef hadden zij de krekelburger gemaakt. Een andere groep had mooie duurzame plannen gemaakt voor de tuin van het nieuwe pand van Technolab met onder andere een waterrad. Een ander groepje had nagedacht over het probleem van de vele zwerffietsen in Leiden. Zij bedachten dat er vaste inleverpunten voor oude fietsen moeten komen en iedereen ook weet waar deze punten zijn. De firma Easyfiets haalt de wrakken op bij de inleverpunten en knapt ze op om daarna te kunnen gebruiken als huur of leasefietsen.

Terwijl de jury beraadslaagde vertelde Plastic Soupsurfer Merijn Tinga waarom het zo belangrijk is dat het gebruik van plastic wordt teruggedrongen en er zo snel mogelijk statiegeld op petflesjes moet komen.

De jury bestaande uit Pieter van den Aarsen van Technolab, Geert Jan de Vrieze Duurzame Horeca Leiden en Kasper Richmond van Easyfiets, wezen het idee van de fietsinleverpunten als beste idee aan. Wethouder Fleur Spijker maakte de prijswinnaar bekend.

 

 

Advertentie

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×