Vogelopvang Oegstgeest zoekt zelf onderdak

Het vogelasiel aan de Haarlemmerstraatweg 12 in Oegstgeest sluit per 1 december de deuren. Coördinator Carla van Steenbergen begon 44 jaar geleden met het vogelasiel. Sinds 1985 is de vogelopvang op haar privéterrein gevestigd, maar daar kan het niet meer worden voortgezet. Per 1 december sluit deze vogelopvang, omdat Van Steenbergen het dringende medische advies heeft gekregen om haar werkzaamheden te beëindigen.

Reanne van Kleef in gesprek met fractievoorzitter Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren in Leiden over de bekostiging van de Dierenambulance en het Vogelasiel en een nieuwe locatie voor de opvang van dieren..

Het bestuur van de Dierenambulance – Vogelasiel is met de gemeente Leiden in overleg over een locatie voor nieuwbouw voor zowel de dierenambulance als het vogelasiel. “We hopen dat de gemeente daarover nu snel een besluit wil nemen,”zegt voorzitter Jaap van Meijgaarden: “Hoe eerder we die nieuwbouw hebben, hoe sneller we weer vogels en andere wilde dieren kunnen opvangen en hoe minder onnodig dierenleed wordt veroorzaakt”.

Zolang die nieuwe stek niet is gevonden, blijft de organisatie op zoek naar een tijdelijke voorziening voor het vogelasiel. “Recent hebben we een nieuwe suggestie voor een tijdelijke locatie ontvangen, die gaan we met spoed onderzoeken,” zegt Van Meijgaarden. “Maar ondertussen blijven wij ons openstellen voor andere voorstellen.”

Eerder heeft het bestuur van de Stichting Dierenambulance – Vogelasiel regio Leiden mogelijkheden bij de kinderboerderij in de Merenwijk in Leiden en bij de dierenweide in Rijnsburg onderzocht. Beide bleken uiteindelijk niet mogelijk. De dierentehuizen Stevenshage en Noordwijk mogen geen wilde dieren opvangen. Ondanks de goede onderlinge samenwerking met deze dierentehuizen kan het vogelasiel daar dus niet naartoe worden verplaatst.

Particulieren zullen voor het aanbrengen van gewonde of ontheemde vogels en andere wilde dieren noodgedwongen tijdelijk doorverwezen moeten worden naar opvang van vogels buiten de regio in Alphen, Den Haag of Haarlem. Met de vogelopvang in Den Haag wordt overleg gevoerd om daar met de dierenambulance vanaf 1 december tot aan de drukke voorjaarsperiode vogels naar toe te kunnen brengen.

“De sluiting van ons vogelasiel zal de toch al drukke belasting van de dierenambulance doen toenemen en brengt ook extra kosten met zich mee. Het langere vervoer is met name voor gewonde vogels nadelig”, laat secretaris Lous Meijer weten. “Hoe eerder een gewond dier geholpen kan worden, hoe beter het is en hoe minder de stress”.

 

 

Leiden Maatschappij Oegstgeest Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×