De kruising van de Langegracht en Korte Mare, waar de Gouden Balbrug moet komen. (Foto: Google).

SP Leiden: "Geld lenen voor Gouden Balbrug is overbodige luxe"

De Gouden Balbrug in Leiden moet een rechtstreekse vaarverbinding van de Kagerplassen naar het centrum van Leiden mogelijk maken. Op de kruising van de Langegracht en de Korte Mare ligt nu nog een dam waar boten niet onderdoor kunnen, maar de gemeente Leiden heeft gepland om daar een brug te realiseren. Tot grote verbazing van de SP. “Het stond in geen enkel verkiezingsprogramma”, aldus fractievoorzitter Antoine Teeuwen in Politiek071.

Teeuwen is op zoek gegaan naar projecten waar op bezuinigd kan worden in de stad. Volgens de SP is het namelijk onverstandig om ruim 300 miljoen euro bij te lenen, zoals de coalitie van plan is. “Geld moet als eerste terug naar de Leidenaar, ten tweede geïnvesteerd worden in iets duurzaams en als derde pas in iets moois voor de stad”, aldus de socialist. “We hebben de afgelopen jaren zoveel geld gestopt in projecten waar de stad mooier van wordt, daar moeten we nu echt mee ophouden.”

SP-fractievoorzitter Antoine Teeuwen in gesprek met IJsbrand Terpstra in Politiek071

Hoog op het lijstje van projecten die volgens de SP nu overbodig zijn, staat de Gouden Balbrug. De aanleg van die brug bij de Korte Mare moet het mogelijk maken dat bootjes in de toekomst van de Maresingel het centrum in kunnen varen. De kosten: 3,5 miljoen euro.  “In tijden van luxe zou je dit kunnen doen, maar als je zoveel gaat lenen is het nou precies een project om niet door te laten gaan”, aldus Teeuwen.

OV-route
De Gouden Balbrug is een initiatief van het Waterambacht, dat volgens Teeuwen hard gelobbyd heeft om het voor elkaar te krijgen. “Het stond in geen enkel verkiezingsprogramma, maar op gegeven moment vinden de burgemeester en de wethouder het mooi en dan gaan ze dat plannen.” De brug zou tegelijkertijd gebouwd kunnen worden met het aanleggen van een Hoogwaardige OV-route door de stad, waarvoor de Langegracht op de schop gaat.

De brug naar Poelgeest
In de raadscommissie kreeg de SP al bijval van onder meer het CDA en de Partij voor de Dieren. “We trekken hier vanuit de oppositie samen in op”, aldus Teeuwen die met het oog op de huidige begroting ook de brug naar Poelgeest te duur vindt. Kosten daarvoor zijn 6,5 miljoen. “Doe dat gewoon niet”, is de conclusie van Teeuwen. “Dan heb ik met drie zetels toch al gauw 10 miljoen bespaart”, zegt hij lachend.

Advertentie

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×