Burgemeester Lenferink tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2018. (Foto: Reanne van Kleef).

CDA wil pilot met eigen datum Leidse gemeenteraadsverkiezingen

Als het aan het CDA Leiden ligt, meldt Leiden zich aan als pilotgemeente om te experimenteren met een eigen datum voor de gemeenteraadsverkiezingen. Door de verkiezingen niet in alle gemeenten op hetzelfde moment te houden, komt de focus op de lokale thema’s te liggen en niet op wat landelijke kopstukken van verschillende partijen roepen. Daarmee wordt de betrokkenheid van de burgers bij de lokale politiek mogelijk vergroot.

Reanne van Kleef sprak met CDA Leiden raadslid Josine Heijnen over een eigen datum voor de Leidse gemeenteraadsverkiezingen.

Het CDA komt met een voorstel voor het verschuiven van de Leidse gemeenteraadsverkiezingen na een brief van de minister van Binnenlandse Zaken. Daarin roept zij gemeenten op om te experimenteren met ideeën om de lokale democratie te vergroten. CDA Leiden raadslid Josine Heijnen ligt het voorstel toe: “Bij de landelijke Tweede Kamerverkiezingen komt ongeveer tachtig procent stemmen. Lokaal schommelen we rond de vijftig procent en dat is erg laag, terwijl lokale thema’s de burgers juist het meeste aan gaan. Door de gemeenteraadsverkiezingen niet in alle gemeenten op hetzelfde moment te houden, krijg je veel minder dat de landelijke politiek die verkiezingen domineert. Dat zie je bijvoorbeeld ook in Noordwijk waar nu na de fusie met Noordwijkerhout tussentijdse verkiezingen worden gehouden.”

College van héél Leiden
Tijdens de commissievergadering Werk & Middelen van de Leidse gemeenteraad waren alle partijen positief over het idee. Als de gemeenteraad volgende week met het voorstel instemt,  betekent dat niet dat de verkiezingen ook daadwerkelijk worden verplaatst maar dat Leiden zich aanmeldt als pilotgemeente. Heijnen: “De minister heeft gezegd dat ze een aantal pilotgemeentes zoekt die ook bereid zijn om aan zo’n proef mee te doen. Wij stellen nu voor om als Leiden daaraan mee te doen een mee te denken. Het zou toch mooi zijn als we straks een opkomst van tachtig procent of nog hoger halen. Dan is het college straks van heel Leiden, in plaats van eigenlijk maar van de helft. ”

 

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×