(Foto's/video: Chris de Waard).

Natuurwerkdag in Polderpark Cronesteyn

De bijzondere grazers in Polderpark Cronesteyn kregen afgelopen zaterdag hulp bij het beheer van een aantal percelen in het Polderpark Cronesteyn in Leiden. Stichting De Leidse Ommelanden beheert in opdracht van de gemeente Leiden sinds dit voorjaar een deel van het gebied met onder andere Leidse blaarkoppen, schapen en geiten. “Het is belangrijk om verschillende dieren te gebruiken voor de begrazing,” vertelt Peter van den Akker van de stichting. “Ze grazen namelijk allemaal op een net iets andere manier.”

Chris de waard nam een kijkje in de polder en sprak met Peter van den Akker, enkele kinderen die hun ouders mee de natuur in hadden genomen en met wetenschappelijk directeur Koos Biesmeijer van Naturalis die als vrijwilliger zijn verjaardag vierde met het klussen tijdens de natuurwerkdag.

Naast het knotten van wilgen en het vervangen van afrasteringen, werd er ook uitleg gegeven over het hoeden van de schapen. Ook werd gedemonstreerd hoe de schapen bijeen gedreven werden door de schaapshond.

Leidenaar Daniel Siepman wil de molen en de kleigeisers in ere herstellen.

Op een van de percelen staat een kunstwerk, bestaande uit een kleine weidemolen die is verbonden met kleigeisers. Het is een project uit 1997 dat destijds is gemaakt in het kader van Leiden Cultuurstad. Het is de bedoeling dat de molen een compressor aandrijft, waardoor de kleigeisers willekeurig gaan spuiten. Niet alleen leuk om te zien, maar het idee van de makers was ook dat er bij de geisers verschillende biotopen zouden ontstaan. Omdat het gebied al erg drassig is, zal dat laatste naar verwachting niet al te spectaculair zijn. Zie ook https://danielsiepman.nl/kleigeisers/kleigeisers-achtergrond/.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×