(Foto's: Marja van Tilburg, tekst: ZZ leiden).

Miraculeuze winst voor ZZ Leiden in Europe Cup

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft gisteravond belangrijke punten gepakt in de FIBA Europe Cup. Na een verlenging werd het in de Vijf Meihal 99-97 tegen het Turkse Sakarya. ZZ leiden staat daardoor nu op de tweede plek in de poule. De komende weken wordt er nog tegen het Roemeense Oradea en het Duitse Oliver Würzburg gespeeld.

Derde kwart, Zorg en Zekerheid Leiden staat 17 punten achter en Sakarya BSB heeft het momentum. Opeens is daar die onverzettelijkheid van de Leidse spelers. Via een enorme comeback wordt een verlenging uit het vuur gesleept. Daarin is Darius Thompson niet te stuiten. Op miraculeuze wijze pakt Zorg en Zekerheid Leiden alsnog de winst: 99-97.

Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat het zo’n nagelbijter in de Vijf Meihal zou worden. Zorg en Zekerheid Leiden kende een uitstekende start met drie scores uit de break, een tip-in van Mohamed Kherrazi en een driepunter van Worthy de Jong. Zo stond het in de vierde minuut al 11-0 voor de Leidse ploeg en moest de Turkse coach Selcuk Emak al naar zijn eerste time-out grijpen. Pas in de vijfde minuut zorgde Junior Etou voor de eerste Turkse score.

Toch kwam Sakarya niet slecht uit de time-out, want na twee blocked shots op Kenneth Simms en De Jong zorgde de Belgische international Jean Salumu via een and-1 voor 11-7 na zeven minuten spelen. Toen Zorg en Zekerheid Leiden in Sakarya won, was Salumu er niet bij. Driepunters van Clayton Vette en De Jong gaven de Leidse ploeg weer wat meer ademruimte:14-7. Het eerste kwart werd afgesloten met een 16-10 voorsprong voor de thuisploeg.

Ook de start van de tweede periode was weer voor Zorg en Zekerheid Leiden. Drietje van De Jong en een jumpertje in de paint van Kherrazi zorgden voor 21-10. Maar al snel werd duidelijk dat het vanavond geen makkie zou worden voor de Leidse formatie. De thuisploeg had veel moeite om Landry Nnoko af te stoppen. De Kameroener pakte veel aanvallende rebounds en wist met zijn passes zijn teamgenoten makkelijke scores te geven. Eén minuut voor rust was er niets meer over van de Leidse voorsprong: 32-33. Maurice Watson Jr. bezorgde Zorg en Zekerheid Leiden nog wel een voordelige marge, maar via een and-1 bepaalde Salumu de ruststand op 34-36.

Na de pauze veranderde het spelbeeld meteen. Zorg en Zekerheid Leiden moeizaam in de aanval, terwijl de verdediging behoorlijk open lag. Sakarya scoorde inside via Etou en Salumu kwam drie keer op de proppen met een rake driepunter. Na vier minuten spelen gaf het scorebord ineens 36-53 aan. Zeventien punten achter in eigen huis. Tijd voor een inhaalrace moeten de mannen van Rolf Franke hebben gedacht. Darius Thompson wees zijn ploeg de goede weg door de Turkse 14-0 run te beantwoorden met een and-1. Vervolgens liet ook Watson zich weer gelden door een aantal keren op volle vaart door de verdediging van Sakarya heen te gaan voor lay-ups. Na een drietje van Thompson op assist van De Jong was de marge in de zevende minuut teruggebracht tot 10 punten: 48-58.

Anderhalve minuut later was het gat weer 15 punten, met dank aan een drietje van Ugur Dokuyan en twee scores van Etou. Drie rake vrije worpen van Vette gaven de Leidse fans weer hoop (53-65), maar weer liepen de Turken verder weg naar 53-69. Vette sloot het kwart af met een driepunter, waardoor de marge slonk naar 13 punten: 56-69.

In het vierde kwart kantelde de wedstrijd. Zorg en Zekerheid Leiden verdedigde keihard, liepen als gekken om gaten af te sluiten en onder de borden maakten Kherrazi en Vette het leven van Nnoko zuur. Opeens was het momentum bij de thuisploeg. Watson en Thompson zorgden voor scores en dunks. Na vier minuten bedroeg de Leidse achterstand nog maar vier punten: 67-71. Ondanks dat Mohamed Kherrazi twee vrije worpen benutte, leken de Turken het lek op tijd boven te hebben: 69-76 halverwege het vierde kwart.

Echter, binnen een minuut kwam Watson twee keer door met een lay-up, even later gevolgd door Kherrazi. Anderhalve minuut voor tijd verkleinde De Jong met een driepunter de achterstand tot één punt: 78-79. Na een misser van Nnoko zette Watson met een lay-up de Leidse ploeg eindelijk weer op een voorsprong. In de slotfase liet Toney Douglas, die overigens een matige pot speelde, zijn NBA-ervaring zien. Zijn driepunter bracht de stand op 80-82, maar zes seconden later had de ontketende Watson al weer voor de gelijkmaker gezorgd. De Leidse ploeg verdedigde zo goed dat de Turken niet eens tot een laatste schot kwamen. Bij 1.8 seconden te spelen, kreeg Zorg en Zekerheid Leiden nog de bal aan de zijkant. Kherrazi kwam als enige vrij, maar zijn driepunter ging mis. Een verlenging was dus noodzakelijk om een winnaar aan te wijzen.

Salumu opende de overtime met een rake driepunter (Salumu zou topscorer worden voor de Turken met 25 punten). Enkele seconden later kon de Belg na zijn vijfde fout naar de bank vertrekken. Back-to-back driepunters van Watson en Thompson zorgden vervolgens voor een 90-87 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden. De score ging vanaf dat moment even heen en weer. Na 90-91 volgde een verre driepunter van Thompson en dat herhaalde de soepele Amerikaan (36 punten tegen 72% schot) een aanval later nog een keer: 96-94. Safan Edge bracht Sakarya met een driepunter weer langszij, maar opnieuw was daar weer een verre driepunter van Thompson voor 99-97. Zijn veertiende punt in de verlenging.

Nog 18 seconden te gaan en een time-out voor de Turken. Douglas zou het laatste schot nemen, maar hij miste precisie. Zorg en Zekerheid Leiden wist te voorkomen dat Nnoko de aanvallende rebound zou pakken door de bal weg te tikken uit de bucket. De wanhoopsdriepunter van Alp Karahan leidde nergens toe. Ja, tot een enorme vreugde explosie in de Vijf Meihal. De comeback van Zorg en Zekerheid Leiden had alsnog tot een zege geleid.

Aangezien s.Oliver Würzburg in het slotkwart toch nog CSM CSU Oradea wist terug te wijzen, staan de twee ploegen nu twee winstwedstrijden voor op Oradea en Sakarya. Als Zorg en Zekerheid Leiden volgende week met minder dan 14 punten verliest in Roemenië, dan is plaatsing voor de volgende ronde al zeker.

“We hadden wat extra energie nodig in het vierde kwart”, stelde Watson (goed voor 25 punten) na afloop. “Dat kregen we van het publiek. Ik kon meer inside komen na wat goede screens van mijn teamgenoten. Daardoor kwamen we terug in de wedstrijd. In de verlenging kreeg Thompson het op zijn heupen en pakten we alsnog de winst.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×